24.11.2017 | WU19
Žreba elitnega dela EP se veselijo tudi slovenska dekleta

Danes bosta tekmece v elitnem delu kvalifikacij za Euro 2018 dobili tudi ženski reprezentanci U19 in U17, ki sta se po uspehu v prvem krogu kvalifikacij vnovič prebili med elito. Žreb v starostni kategoriji do 19 let je ob 11. uri v Nyonu, izbrana vrsta do 17 let pa bo tekmice dobila po 11.45.

Dobra izkušnja

Evropsko prvenstvo selekcij do 19 let bo na sporedu v Švici med 18. in 30. junijem 2018, elitni del kvalifikacij pa med 2. in 10. aprilom ter 4. in 12. junijem. Slovenija je pred žrebom v 4. bobnu.

„V elitnem krogu za nas lahkih nasprotnikov ni. V lanskem letu smo imeli izredno močno skupino, iz katere sta tako Nizozemska kot tudi Francija uvrstili na evropsko prvenstvo, na koncu pa osvojili drugo in tretje mesto.  Vseeno je bila to dobra izkušnja za vse nas, videli smo kaj smo sposobni in česa se moramo še »naučiti«. Upam, da nam bo »ples kroglic« letos bolj naklonjen. Veseli me, da sta se obe mladi reprezentanci uvrstili  v drugi krog, WU19 že tretjič v zadnjih štirih letih, kar kaže na napredek in vedno večjo stabilnost. Vseeno nam do evropskega vrha manjka še nekaj stopničk, so pa to cilji, katerim se bomo poskušali v prihodnje čim bolj približati,“ pred žrebom razmišlja Petra Mikeln, selektorica reprezentance do 19 let.

Potreben premik

Evropsko prvenstvo ekip do 17 let bo gostila Litva med 9. in 21. majem. Kvalifikacije elitnega dela (ekipe bodo deljene v sedem skupin) bodo končane do 1. aprila. Slovenija je pred žrebom v 4. bobnu.

„Drugi krog KVEP je dekletom kot tudi strokovnemu vodstvu nagrada za dobro delo. Tukaj slabih reprezentanc ni, zato bodo to izredno dobre izkušnje posameznicam za njihovo nogometno pot v prihodnje. Evropski vrh je v dekliškem nogometu izredno razvit, vložek pa je v primerjavi z našimi zmožnostmi precej oddaljen, zato je tukaj potrebna realna predstava in vpogled v naše razmere ter zmožnosti. Dekleta so v prvem krogu kvalifikacij slovenske barve zastopala z odliko in na momente nad svojimi zmožnostmi. Prihajamo pa v fazo, ko se je potrebno zavedati, da ne more biti vse zgolj na igralkah in strokovnemu vodstvu. Glede na to, da se je najmlajša dekliška reprezentanca deklet WU17 že drugič zapovrstjo uvrstila v elitni krog kvalifikacij, starejše kolegice WU19 pa so vknjižile že tri uvrstitve, bodo potrebna vlaganja in premiki tudi na drugih področjih dekliškega in ženskega nogometa, tudi ne samo reprezentančnega. V kolikor želimo v prihodnje imeti kvalitetne in stabilne ženske reprezentance, ki bi lahko parirale ekipam v evropskem vrhu bi bilo čim prej potreben vložek in premik na področju nogometa za vse ter resen projekt razvoja Otroških nogometnih šol za deklice med 6. in 12. letom,“ pa je pred žrebom dodala Tina Kelenberger, selektorica U17.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | WU19
    Grčija v zadnji tekmi boljša od Slovenije
    Dekliška mladinska reprezentanca se seli v Ligo B. Na zadnji tekmi kvalifikacij je Slovenija doma z 0:2 klonila proti Grčiji, ki si je ob Danski zagotovila obstanek v Ligi A. Zmagovalka skupine, Španija, pa bo igrala na evropskem prvenstvu v Litvi.
  • 09.04.2024 | WU19
    Proti Grčiji za obstanek v Ligi A
    Slovenija je uvodoma klonila proti močni Španiji (0:5), precej bližje točki pa je bila po dobri igri proti Danski (0:1). Prav na tekmi proti Danski je naša reprezentanca dobila potrditev, da lahko igra tudi proti tako kvalitetnim ekipam.
  • 06.04.2024 | WU19
    Dobro kljubovale Danski
    Dekliška mladinska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Radencih doživela tesen poraz (0:1). Varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo v torek pomerile z Grčijo. Zmaga na zadnji tekmi Sloveniji prinaša obstanek v Ligi A.
  • 06.04.2024 | WU19
    Pred kamerami proti Danski
    Dekliška mladinska reprezentanca v soboto nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Po porazu proti Španiji se bodo varovanke selektorice Tine Kelenberger pomerile z Dansko, tudi v spletnem prenosu na Nzs.si.
  • 03.04.2024 | WU19
    Španija prevelik zalogaj
    V Radencih in Bakovcih so se danes začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija je v izjemno zahtevni skupini uvodoma z 0:5 klonila proti Španiji, ki je lani v tej starostni kategoriji osvojila naslov evropskih prvakinj.
  • 03.04.2024 | WU19
    Mladinke pred kamerami proti Španiji
    V Radencih in Bakovcih se danes začenjajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija, vodi jo selektorica Tina Kelenberger, bo ob 12. uri igrala uvodno tekmo proti Španiji, na drugi tekmi v Bakovcih se bosta pomerila Danska in Grčija.
  • 01.04.2024 | WU19
    Pred kamerami proti evropskim prvakinjam
    Danes se je zbrala tudi dekliška mladinska reprezentanca, ki jo čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
  • 22.03.2024 | WU19
    Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP 2024
    Dekliško mladinsko reprezentanco do 19 let čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
  • 23.02.2024 | WU19
    Z igro in goli do zmage v Dekanih
    Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je na drugi prijateljski tekmi v Dekanih s 3:1 premagala hrvaške vrstnice.
  • 22.02.2024 | WU19
    V petek s Hrvaško v Dekanih
    Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je v sredo v Kopru odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem proti Hrvaški. V petek ob 11.30 pa se bo s Hrvaško pomerila vnovič, tekma bo v Dekanih.

DELI NA