Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom

Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.Risbe so delo 18 otrok iz različnih okolij iz desetih evropskih organizacij, ki sodelujejo z Uefino Fundacijo za otroke. Eden izmed teh otrok je Van. Obiskuje letovišče in zdravilišče Debeli rtič, ki organizira nogometne tabore. Igranje nogometa Vanu pomaga, da se poveže z drugimi otroki. Po zadnjem nogometnem taboru je svoja občutja izrazil z risbo. "Ves čas rišem karikature. Za risarski natečaj Uefine fundacije sem preprosto narisal tisto, kar je bistveno v vsakem športu.« Van je narisal risbo, ki prikazuje dve različni ekipi – ena je zmagala na tekmi, druga izgubila. »V športu ni pomembno zmagati, ampak se zabavati. To sporočilo je za vse otroke, da se ne navadijo vedno zmagovati," je rekel.
 

 

Več informacij o Debelem rtiču in njihovem delu z Uefino Fundacijo za otroke:
Debeli rtič
Lokacija: Ankaran, Slovenija
Ustanovljen: 1955

Poslanstvo

Debeli rtič je zdravilišče in letovišče za otroke, najstnike in družine, ki ga upravlja Rdeči križ Slovenije. Obdarjen je z blagodejnim mikropodnebjem in opremljen s sodobnimi terapevtskimi kapacitetami, ki spodbujajo okrevanje, zdravje in dobro počutje. Letovišče med poletnimi počitnicami organizira nogometne tabore za otroke. Tabori otrokom ponujajo treninge s poklicnimi trenerji, izobraževalne programe in razvedrilo.

Dejavnosti

Na Debelem rtiču so otroci v središču dejavnosti. Donacija Uefine Fundacije za otroke je v letih 2017 in 2018 omogočila 125 otrokom, da se udeležijo petdnevnih nogometnih taborov.

Število uporabnikov

Zdravilišče in letovišče letno obišče več kot 16.000 otrok, vključno s 1500 otroki iz socialno ogroženih družin.

Vpliv

 • Nogomet pozitivno vpliva na zdravje otrok (dobro počutje med šolskimi počitnicami), vedenje (manj strahu in agresivnosti), inteligenco (reševanje prostorskih problemov) in proces socializacije (skupinske dejavnosti).
 • Nogomet je vključujoč šport, ki združuje otroke različnih narodnosti, iz različnih socialnih okolij in z različnimi sposobnostmi. Deklice so zelo navdušene nad nogometom in rade trenirajo s fanti.
 • Športne vrednote, kot so fair play, ekipni duh in odgovornost, so pomembne za izobrazbo otrok.
 • Najpomembnejše pa je, da se otroci zabavajo in so zadovoljni z nogometnim treningom in igrami.

 

"Zelo smo hvaležni za nogometno igrišče, ki nam ga je leta 2014 podarila Nogometna zveza Slovenije. Omogočilo nam je razvoj novih športnih programov in nam pomagalo izboljšati zdravje vseh otrok. Trajno sodelovanje z Uefino Fundacijo za otroke zelo krepi in spodbuja naše poslanstvo, da izboljšamo blaginjo otrok." Ana Žerjal, vodja letovišča Debeli rtič

 

Tekst: NZS

Foto: UEFA.com

SORODNE NOVICE

 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.
 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.
 • 17.07.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V Kranju z Iličićevo donacijo nastaja park Jojo
  Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je finančno podprl obnovo igrišča na Planini, so sporočili iz kranjske občine. Zvezdnik italijanske Atalante je s kranjsko občino sklenil 30 tisoč evrov vredno donatorsko pogodbo za ureditev enega od javnih športnih igrišč za otroke na Planini 2, kjer je tudi sam živel in se igral kot otrok.
 • 16.06.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa vnovič nagradila projekt NZS in MZL Debeli rtič
  Uefina fundacija za otroke je tudi letos nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki omogoča otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju in izvajanje nogometnih aktivnosti.
 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.

DELI NA