Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom

Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.Risbe so delo 18 otrok iz različnih okolij iz desetih evropskih organizacij, ki sodelujejo z Uefino Fundacijo za otroke. Eden izmed teh otrok je Van. Obiskuje letovišče in zdravilišče Debeli rtič, ki organizira nogometne tabore. Igranje nogometa Vanu pomaga, da se poveže z drugimi otroki. Po zadnjem nogometnem taboru je svoja občutja izrazil z risbo. "Ves čas rišem karikature. Za risarski natečaj Uefine fundacije sem preprosto narisal tisto, kar je bistveno v vsakem športu.« Van je narisal risbo, ki prikazuje dve različni ekipi – ena je zmagala na tekmi, druga izgubila. »V športu ni pomembno zmagati, ampak se zabavati. To sporočilo je za vse otroke, da se ne navadijo vedno zmagovati," je rekel.
 

 

Več informacij o Debelem rtiču in njihovem delu z Uefino Fundacijo za otroke:
Debeli rtič
Lokacija: Ankaran, Slovenija
Ustanovljen: 1955

Poslanstvo

Debeli rtič je zdravilišče in letovišče za otroke, najstnike in družine, ki ga upravlja Rdeči križ Slovenije. Obdarjen je z blagodejnim mikropodnebjem in opremljen s sodobnimi terapevtskimi kapacitetami, ki spodbujajo okrevanje, zdravje in dobro počutje. Letovišče med poletnimi počitnicami organizira nogometne tabore za otroke. Tabori otrokom ponujajo treninge s poklicnimi trenerji, izobraževalne programe in razvedrilo.

Dejavnosti

Na Debelem rtiču so otroci v središču dejavnosti. Donacija Uefine Fundacije za otroke je v letih 2017 in 2018 omogočila 125 otrokom, da se udeležijo petdnevnih nogometnih taborov.

Število uporabnikov

Zdravilišče in letovišče letno obišče več kot 16.000 otrok, vključno s 1500 otroki iz socialno ogroženih družin.

Vpliv

 • Nogomet pozitivno vpliva na zdravje otrok (dobro počutje med šolskimi počitnicami), vedenje (manj strahu in agresivnosti), inteligenco (reševanje prostorskih problemov) in proces socializacije (skupinske dejavnosti).
 • Nogomet je vključujoč šport, ki združuje otroke različnih narodnosti, iz različnih socialnih okolij in z različnimi sposobnostmi. Deklice so zelo navdušene nad nogometom in rade trenirajo s fanti.
 • Športne vrednote, kot so fair play, ekipni duh in odgovornost, so pomembne za izobrazbo otrok.
 • Najpomembnejše pa je, da se otroci zabavajo in so zadovoljni z nogometnim treningom in igrami.

 

"Zelo smo hvaležni za nogometno igrišče, ki nam ga je leta 2014 podarila Nogometna zveza Slovenije. Omogočilo nam je razvoj novih športnih programov in nam pomagalo izboljšati zdravje vseh otrok. Trajno sodelovanje z Uefino Fundacijo za otroke zelo krepi in spodbuja naše poslanstvo, da izboljšamo blaginjo otrok." Ana Žerjal, vodja letovišča Debeli rtič

 

Tekst: NZS

Foto: UEFA.com

SORODNE NOVICE

 • 02.02.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometna oddelka v pričakovanju dijakinj in dijakov
  Več o programih, možnosti in opcijah boste lahko izvedeli v petek, 12. februarja, ko bo na Gimnaziji Šiška v Ljubljani potekal informativni dan. Potekal bo razmeram in situacij prilagojeno – za vsa vprašanja (šolanje, treningi, dijaški dom, prehrana,..), se nam pridružite na video zoom povezavi, ki bo na voljo med 12. in 13. uro.
 • 17.07.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V Kranju z Iličićevo donacijo nastaja park Jojo
  Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić je finančno podprl obnovo igrišča na Planini, so sporočili iz kranjske občine. Zvezdnik italijanske Atalante je s kranjsko občino sklenil 30 tisoč evrov vredno donatorsko pogodbo za ureditev enega od javnih športnih igrišč za otroke na Planini 2, kjer je tudi sam živel in se igral kot otrok.
 • 16.06.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa vnovič nagradila projekt NZS in MZL Debeli rtič
  Uefina fundacija za otroke je tudi letos nagradila projekt Nogometne zveze Slovenije in Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli rtič, ki omogoča otrokom iz socialno ogroženih družin letovanje na morju in izvajanje nogometnih aktivnosti.
 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.
 • 30.09.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki nogometnega razreda opravili testiranje Telasi
  Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.
 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.

DELI NA

0