Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom

Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.Risbe so delo 18 otrok iz različnih okolij iz desetih evropskih organizacij, ki sodelujejo z Uefino Fundacijo za otroke. Eden izmed teh otrok je Van. Obiskuje letovišče in zdravilišče Debeli rtič, ki organizira nogometne tabore. Igranje nogometa Vanu pomaga, da se poveže z drugimi otroki. Po zadnjem nogometnem taboru je svoja občutja izrazil z risbo. "Ves čas rišem karikature. Za risarski natečaj Uefine fundacije sem preprosto narisal tisto, kar je bistveno v vsakem športu.« Van je narisal risbo, ki prikazuje dve različni ekipi – ena je zmagala na tekmi, druga izgubila. »V športu ni pomembno zmagati, ampak se zabavati. To sporočilo je za vse otroke, da se ne navadijo vedno zmagovati," je rekel.
 

 

Več informacij o Debelem rtiču in njihovem delu z Uefino Fundacijo za otroke:
Debeli rtič
Lokacija: Ankaran, Slovenija
Ustanovljen: 1955

Poslanstvo

Debeli rtič je zdravilišče in letovišče za otroke, najstnike in družine, ki ga upravlja Rdeči križ Slovenije. Obdarjen je z blagodejnim mikropodnebjem in opremljen s sodobnimi terapevtskimi kapacitetami, ki spodbujajo okrevanje, zdravje in dobro počutje. Letovišče med poletnimi počitnicami organizira nogometne tabore za otroke. Tabori otrokom ponujajo treninge s poklicnimi trenerji, izobraževalne programe in razvedrilo.

Dejavnosti

Na Debelem rtiču so otroci v središču dejavnosti. Donacija Uefine Fundacije za otroke je v letih 2017 in 2018 omogočila 125 otrokom, da se udeležijo petdnevnih nogometnih taborov.

Število uporabnikov

Zdravilišče in letovišče letno obišče več kot 16.000 otrok, vključno s 1500 otroki iz socialno ogroženih družin.

Vpliv

 • Nogomet pozitivno vpliva na zdravje otrok (dobro počutje med šolskimi počitnicami), vedenje (manj strahu in agresivnosti), inteligenco (reševanje prostorskih problemov) in proces socializacije (skupinske dejavnosti).
 • Nogomet je vključujoč šport, ki združuje otroke različnih narodnosti, iz različnih socialnih okolij in z različnimi sposobnostmi. Deklice so zelo navdušene nad nogometom in rade trenirajo s fanti.
 • Športne vrednote, kot so fair play, ekipni duh in odgovornost, so pomembne za izobrazbo otrok.
 • Najpomembnejše pa je, da se otroci zabavajo in so zadovoljni z nogometnim treningom in igrami.

 

"Zelo smo hvaležni za nogometno igrišče, ki nam ga je leta 2014 podarila Nogometna zveza Slovenije. Omogočilo nam je razvoj novih športnih programov in nam pomagalo izboljšati zdravje vseh otrok. Trajno sodelovanje z Uefino Fundacijo za otroke zelo krepi in spodbuja naše poslanstvo, da izboljšamo blaginjo otrok." Ana Žerjal, vodja letovišča Debeli rtič

 

Tekst: NZS

Foto: UEFA.com

SORODNE NOVICE

 • 19.12.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  NZS uspešno izvedla štiri ključne projekte za mlade nogometaše
  V letu 2023 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) izvedla štiri pomembne projekte na področju Nogomet za vse.
 • 26.10.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24
  . Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa.
 • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA in NZS teden množičnega nogometa
  Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
 • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Zlato za naše nogometaše v Berlinu
  V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.

DELI NA