02.12.2009 | A
Znani bobni za žreb FIFA SP 2010


Organizacijski odbor Fife je danes potrdil potek žreba skupin za FIFA Svetovno prvenstvo 2010, ki bo v petek ob 18. uri (z neposrednim prenosom na TV SLO 2) v Cape Townu.

Večji del slovenske delegacije je danes že prispel v Cape Town, v četrtek zjutraj se jim tam pridruži še predsednik NZS, Ivan Simič, ki se na dolgo pot podaja v današnjih večernih urah.

Celotna delegacija bo tako na žrebu v petek upala na čim ugodnejšo skupino, po nekaterih spremembah pa je že jasno, da bo Slovenija na žreb, v družbi ostalih evropskih reprezentanc, krenila iz bobna številka 4.

Nosilci skupin so sicer že nekaj časa znani - v bobnu 1 bodo Južnoafriška republika, Brazilija, Španija, Italija, Nemčija, Argentina, Nizozemska in Anglija.

V drugem bobnu bodo reprezentance iz Azije (Avstralija, Japonska, ter obe Koreji), severne in osrednje Amerike, ter Karibov (Honduras, Mehika, Združene države Amerike) ter predstavnik Oceanije (Nova Zelandija).

V tretjem bobnu bodo reprezentance iz Afrike (Alžirija, Kamerun, Slonokoščena obala, Gana, Nigerija) in Južne Amerike (Čile, Paragvaj, Urugvaj).

Poleg Slovenije bodo v bobnu štiri še reprezentance Danske, Francije, Grčije, Portugalske, Srbije, Slovaške in Švice.

Južna Afrika bo kot domačin prvenstva igrala otvoritveno srečanje, zaradi česar bo že ob začetku žreba postavljena na položaj A1, FIFA pa bo med samim žrebom upoštevala še nekatere geografske kriterije. Tako v isti skupine ne bosta smeli biti dve ekipi iz iste konfederacije (izjema so evropske reprezentance, kjer sta lahko v skupini po dve). To pomeni, da Južna Afrika ne more igrati proti afriškim reprezentancam iz skupine 3, Argentina in Brazilija pa ne moreta igrati s tremi preostalimi južnoameriškimi ekipami.

Žreb bo sicer vodil generalni sekretar FIFA, Jerome Valcke, pri tem pa mu bodo pomagali še David Beckham, južnoafriška igralka Charlize Theron, atlet Haile Gebrselassie, član južnoafriške kriket reprezentance Makthaya Ntini, kapetan ragbi reprezentance John Smit in branilec južnoafriške nogometne reprezentance, Matthew Booth.

Tekst: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2023 | A
  Slovenci po Kazahstanu premagali še San Marino
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z dvema zmagama, po slavju v Kazahstanu je v Stožicah premagala še San Marino. Gostitelji dvoboja so prevladovali od prve minute, ob zadetku Benjamina Šeška pa so si gostje drugi gol zabili po predložku Žana Vipotnika.
 • 25.03.2023 | A
  Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun
  Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.
 • 25.03.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s San Marinom
  Pred prvo domačo tekmo Slovenije v Stožicah, kjer v nedeljo gostuje San Marino, vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 24.03.2023 | A
  Po zmagovalnem uvodu po uspešno nadaljevanje v Stožice
  Slovenska reprezantanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla s tremi točkami. Bijol, Vipotnik, Brekalo in Oblak, ki so stopili pred novinarske mikrofone, so se strinjali, da je zmaga v Kazahstanu dober začetek, a je potrebno uvodu že v nedeljo dodati uspešno nadaljevanje.
 • 23.03.2023 | A
  Prvenca Brekala in Vipotnika za preobrat in zmago Slovenije
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z zmago. Slovenci so v oddaljeni Astani po preobratu ugnali Kazahstan, tri točke sta s strelskim prvencem v dresu izbrane vrste priigrala David Brekalo in Žan Vipotnik.
 • 23.03.2023 | A
  Slovenija danes pričenja kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.
 • 22.03.2023 | A
  Kek: Igramo za Slovenijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.
 • 22.03.2023 | A
  Slovenci prispeli v Astano, popoldan uradni trening
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj po sedem ur dolgem letu nekaj čez 22.00 po slovenskem času prispela v Astano, ki je naše fante pričakala z desetimi stopinjami pod ničlo. Reprezentanci se je pridružil tudi Vanja Drkušić, ki je v kazahstansko prestolnico priletel iz Sočija.
 • 21.03.2023 | A
  Bijol: Ne bežimo od vloge favorita
  Slovenska nogometna reprezentanca se intenzivno pripravlja na uvodni kvalifikacijski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu. Fantje so včeraj trenirali na igrišču z umetno podlago v Kranju, danes pa na naravni zelenici v Nacionalnem nogometnem centru Brdo
 • 20.03.2023 | A
  Slovenska reprezentanca pričela s pripravami na uvodna kvalifikacijska obračuna
  Slovenska nogometa reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na uvodni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo v četrtek ob 16.00 gostovali v Kazahstanu, medtem ko jih v nedeljo, 26. marca čaka še obračun s San Marinom v ljubljanskih Stožicah.

DELI NA