12.03.2019 | A
Znan seznam slovenske reprezentance za začetek kvalifikacij

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Triglav Lab-u v Ljubljani predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi z Izraelom v Haifi 21. marca in Makedonijo v Stožicah 24. marca.

Kot je bilo pričakovati, se po daljši odsotnosti vrača vratar madridskega Atletica Jan Oblak. Na seznamu sicer ni večjih presenečenj, z dobrimi igrami sta si med drugimi poziv prislužila Adam Gnezda Čerin iz Domžal in Damjan Bohar iz Zaglebieja Lubina ter tudi Jon Gorenc-Stanković iz Huddersfield Towna.

"Pričakovanja vseh nas so, da bi bila Slovenija boljša. Za to bo treba nekaj narediti, ne samo govoriti. Igralci, ki so na seznamu, so zame najboljši in edini pomembni," je na novinarski konferenci uvodoma dejal Kek.

Pravi, da je njegovo osnovno poslanstvo narediti homogeno ekipo, ki bo stopila na igrišče in izgledala kot eno. "To je glavna poanta vsega tega. Slovenija je funkcionirala, ko je bilo na igrišču vseeno, kako se kdo piše, koliko je kdo star, od kod prihaja, in ko so bili pripravljeni dati eden za drugega vse. Če ne bo enotnosti, pozitivne energije, pripravljenosti se žrtvovati za naše cilje, potem je zgodba obsojena le na to, koliko časa bo trajal selektor," poudarja Kek.

Ta ne bo imel veliko časa za uigravanje, saj bo s fanti opravila praktično le dva resna treninga pred tekmo v Haifi. Pravi pa, da je imel dovolj časa, da je spoznal prvega tekmeca. "Absolutno smo osredotočeni na tekmo z Izraelom. Je prva tekma v skupini, oni bodo zelo motivirani, toda tudi mi ne smemo zaostajati z motivacijo, željo. Pogledali smo tekme Izraela, vemo večino, kar potrebujemo. Dokler pa mi nismo sestavljeni, je glavno razmišljanje o nas samih," pravi Kek in dodaja, da ima Izrael po selektorjem Andijem Herzogom že sestavljeno ekipo iz lige narodov.

Slovenski selektor je znova poudaril, da je izbor kapetana stvar slačilnice, ima pa že bolj ali manj sestavljeno ekipo na papirju. Na seznamu so tudi nekateri nov(ejš)i obrazi, kot je pojasnil Kek, je Gorenc-Stanković zraven, ker ima standardno minutažo v Huddersfieldu, Gnezda Čerin ga je navdušil z govorico telesa, željo in ker z raznovrstnostjo in direktnostjo lahko da nekaj novega, Bohar pa ga je s svojimi igrami "sprovociral" za vabilo v izbrano vrsto.

Pravi tudi, da bi lahko bili zraven še nekateri igralci, omenil je Žana Majerja iz Lecceja, "ki je velik potencial", prav tako tudi Andresa Vombergarja, ki pa se mu je zavlekel prestop v Ufo. Lea Štulca ni zaradi poškodbe, delno pa sta vprašljiva tudi Verbič zaradi angine (a pravi, da bo v redu) in Matic Kotnik. Če slednji ne bo mogel pomagati, bosta mesto dobila ali Nejc Vidmar ali Grega Sorčan.

Slovenija je imela v zadnjem obdobju kar nekaj težav v napadu. Kek verjame, da ima v ekipi dovolj igralcev, ki znajo razigrati ekipo, da pa bo treba igralna mesta v reprezentanci približati tistim v klubih, "saj le tako lahko v kratkem času pridemo do avtomatizacije". Dodaja še, da bodo morali pritiskati na izraelsko zadnjo linijo, ne pa le čakati, kaj se bo zgodilo in upati na preblisk.

Slovenija, 63. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, je z Izraelom (93.) doslej igrala trikrat, enkrat je zmagala, dvakrat pa remizirala. Proti Severni Makedoniji (71.) pa je igrala štirikrat, proti njej ima zmago in tri poraze.

Več sledi!

Seznam vabljenih igralcev:

SORODNE NOVICE

 • 20.05.2019 | A
  Šporar na pragu rekorda, v polno še četverica
  Minuli teden je bil glede zadetkov eden od najbolj plodnih v letošnji sezoni. Andraž Šporar se je z novima zadetkoma približal slovaškemu rekordu, dvakrat sta zadela tudi Robert Berić in Luka Zahović, med strelce pa sta se vpisala še Josip Iličić in Damjan Bohar.
 • 16.05.2019 | A
  Slovenski sektor v Celovcu razprodan
  Matjaž Kek bo v naslednjem tednu objavil seznam reprezentantov, ki se bodo v nadaljevanju kvalifikacij pomerili z Avstrijo in Latvijo. Obe junijski tekmi bo Slovenija odigrala v gosteh, že zdaj pa je jasno, da bodo imeli Slovenci v Celovcu izjemno podporo. Slovenski sektor je namreč razprodan.
 • 13.05.2019 | A
  Šporar navdušil s trojčkom
  Državna prvenstva se nezadržno bližajo h koncu, reprezentanti pa počasi že odštevajo dneve do ponovnega snidenja. Izbrana vrsta se bo ponovno zbrala v začetku junija, ko bo gostovala v Avstriji in Latviji. Andraž Šporar ostaja eno najbolj vročih želez Slovenije.
 • 06.05.2019 | A
  Bijol, Kurtić in Zahović med strelci
  Prvenstva širom Evrope se nezadržno bližajo h koncu. Klubsko sezono je po operaciji gležnja predčasno sklenil Benjamin Verbič, v zadnjih tednih pa je dobro formo ujel Jaka Bijol, ki se vse bolje znajde v napadu. Med strelci tudi Jasmin Kurtić in Luka Zahović.
 • 29.04.2019 | A
  Do naslova tudi Blažič
  Po Andražu Šporarju in Petru Stojanoviću je naslov državnega prvaka potrdil še Miha Blažič. Uspešen teden je tudi za Robertom Berićem, Jako Bijolom, Damjanom Boharjem in Josipom Iličićem, ki so se vpisali med strelce.
 • 22.04.2019 | A
  Stojanović do naslova, trojica do zadetkov
  Zgolj nekaj dni po Šporarju se je naslova državnega prvaka razveselil tudi Petar Stojanoviću, tik pred potrditvijo slavja je tudi Miha Blažič. Teden so z zadetki obogatili Andraž Šporar, Damjan Bohar in Luka Zahović, Jan Oblak pa je podaljšanje pogodbe proslavil z novo »ničlo.«
 • 16.04.2019 | A
  NZS gostila regionalno delavnico
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo (UEFA) v Ljubljani in na Brdu pri Kranju organizirala prvo regionalno delavnico držav srednje evrope v okviru projekta UEFA GROW z delovnim naslovom »Napolnimo štadion«.
 • 15.04.2019 | A
  Šporar potrdil naslov
  Reprezentanti konec tedna niso bili strelsko navdahnjeni, vrhunec vikenda pa predstavlja slavje Andraža Šporarja in soigralcev. Slovan si je šest tekem pred koncem prvenstva zagotovil neulovljivo prednost, v Bratislavi pa slavijo 13. naslov slovaškega prvaka.
 • 09.04.2019 | A
  Vstopnice za tekmo z Avstrijo v redni prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo naslednjo kvalifikacijsko tekmo odigrala 7. junija v Celovcu proti izbrani vrsti Avstrije. Vstopnice za tekmo so že v prodaji, navijači pa imate možnost odhoda na tekmo tudi z organiziranim avtobusnim prevozom.
 • 08.04.2019 | A
  Sijajni Iličić, med strelci tudi Berić in Bohar
  Minuli teden bo v lepem spominu ohranil Josip Iličić, ki je eksplodiral v dresu Atalante in s svojim moštvom poskrbel za odmeven dosežek. Dobro formo sta z novim golom potrdila tudi Damjan Bohar in Robert Berić.

DELI NA