10.09.2012 | A
Želja po pozitivnem rezultatu

Slovenska nogometna reprezentanca je prispela v Oslo, kjer jo v torek ob 20. uri čaka druga tekma kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014. Tekmec bo Norveška. Obe ekipi sta v prvem krogu izgubili, nov poraz bi za obe, sicer ambiciozni vrsti, pomenil korak nazaj pri uresničevanju uvrstitve na mesta, ki vodijo v Brazilijo.

Slovenija je te kvalifikacije začela z domačim porazom proti Švici, ki velja za prvega favorita skupine E, v kateri so še Ciprčani, Islandci in Albanci. Čeprav so imeli izbranci selektorja Slaviše Stojanovića na omenjenem obračunu žogo precej v svoji posesti, pa Slovencem ni uspelo zatresti gostujoče mreže.

Na novinarski konferenci po tekmi je tako selektor napovedal nekatere spremembe v začetni enajsterici. Stojanović sicer razumljivo skriva svoja orožja, a v igri so tako Jasmin Kurtić kot Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik, morda tudi Josip Iličić. "Kar nekaj je alternativ. Včeraj smo nekaj preizkušali, danes bomo še dodatno. V vsakem primeru moramo razmišljati tudi o igralcih, ki so fizično močni, ki imajo dober skok, ker Norvežani igrajo absolutno na preskok. Vsaka prekinitev je nevarna, vključno z avtom, iz katerega žogo vržejo 30, 40 metrov neposredno v kazenski prostor in tam je potem borba za vsako žogo," pravi Stojanović.

Kakor koli se bodo predstavili Norvežani, ki so bili za Slovence doslej vedno neugoden tekmec (v petih tekmah so štirikrat zmagali in enkrat igrali neodločeno), bodo gosti na stadionu Ullevaal za ugoden razplet skoraj zagotovo morali zabiti zadetek. Tega jim v Stožicah proti Švicarjem kljub nekaj spodobnim priložnostim ni uspelo. Zato se selektor zaveda, da bo tokrat realizacija zelo pomemben dejavnik.

"Če se ozremo malce nazaj, vidimo, da je nekako vsaka generacija temeljila na enem ali dveh igralcih, ki sta vodila ekipo v smislu realizacije. Ali je bil to Milivoje Novaković ali Zlatko Zahovič ali v našem primeru Tim Matavž ... In če ne bomo imeli večjega spektra igralcev, ki bodo nevarni za gol, potem bomo vsakič imeli težave, ko določenemu napadalcu ne bo steklo. Moramo se truditi, da najdemo čim več igralcev, ki so sposobni zadeti. Tako kot je primer pri Švicarjih. Na eni strani ustaviš Xherdana Shaqirija ali pa Erena Derdiyoka, pa se na drugi pojavita Granit Xhaka, Tranquillo Barnetta ... Se pravi, imajo veliko število takih nogometašev, ki so sposobni zadeti gol. Tako da je v tem smislu treba poiskati rešitve," meni slovenski selektor, ki je seveda seznanjen tudi s pomanjkljivostmi norveške obrambe.

"Norveška obramba je specifična, strahovito visoka. Imajo dva ali tri igralce, ki merijo približno 195 centimetrov v višino. Je pa odvisno, za katere se bo odločil njihov selektor, ki je v zadnjih tekmah zamenjal kar nekaj igralcev. Na eni strani imajo dobre značilnosti, kar zadeva prekinitve, po drugi strani pa je drugačna njihova okretnost in sposobnost interakcije. To je treba izkoristiti," meni Stojanović. Prav to neokretnost oziroma slabo komunikacijo so na tekmi v Reykjaviku dodobra unovčili islandski nogometaši, ki so z dolgo žogo iz avta povzročili zmedo pred vrati in zabili gol. Je to tudi slovenski recept? "Mi na žalost nimamo igralca, ki bi lahko tako daleč vrgel žogo," je malce v šali povedal Stojanović, ki kot protiorožje norveški igri bolj zagovarja igro po tleh.

In ta naj bi prinesla vsaj točko. "Zagotovo se hočemo vrniti s pozitivnim rezultatom. To je cilj, poskušali bomo zmagati. A če malce drugače obrnem - poskušali bomo zmagati, ne bomo pa razočarani, če se bomo vrnili z neodločenim rezultatom," je zaključil Stojanović.

Tekst: STA, NZS/MaK
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
 • 22.03.2024 | A
  V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
  Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.

DELI NA