28.03.2018 | U17
Za potrditev vozovnice na evropsko prvenstvo

Kadetsko reprezentanco Slovenije danes ob 14. uri čaka še zadnja tekma elitnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Mladi Slovenci so pred obračunom z Romunijo v ugodnem položaju, saj zasedajo vrh skupine 7 in sami odločajo o uvrstitvi na zaključni turnir, ki ga bo maja gostila Anglija.

Reprezentanca do 17 let ima po remiju z Madžarsko in zmagi nad Izraelom, mrežo katerega so zatresli Prelec, Burin in Urbančič, na svojem računu štiri točke. Toliko točk so zbrali tudi gostitelji Madžari, ki bi se s sredino zmago v tekmi z Izraelci prav tako prebili na evropsko prvenstvo. V Angliji bo poleg domače reprezentance nastopilo osem zmagovalk kvalifikacijskih skupin, na turnir pa se bo prebilo še sedem najbolje drugouvrščenih ekip. Pri razvrstitvi se upoštevata zgolj rezultata s prvo in tretjo ekipo skupine.

Romunija zaradi poraza v medsebojni tekmi z Izraelom nima več možnosti za tretje mesto. Posledično je že jasno, da bi Slovenija v primeru zdrsa na drugo mesto v tekmah s prvo in tretjo ekipo skupine osvojila štiri točke in se uvrstila na zaključni turnir v Angliji. Z elitnim delom kvalifikacij so namreč že zaključili v treh skupinah, med trojico drugouvrščenih ekip pa najslabše kaže Belgiji, ki je izgubila z vodilno Švedsko in remizirala s tretjim Ciprom. Za varovance selektorja Agrona Šalje bi bilo vseh dvomov konec s skalpom Romunije, s katerim bi Slovenci ostali na vrhu skupine 7.

Na roko naše izbrane vrste gre še nekaj možnih scenarijev. Če Madžarska premaga Izrael, Slovenijo v Anglijo pelje tudi poraz z Romunijo. Evropsko prvenstvo bi zagotovo prinesel remi, a bi z morebitno zmago na prvo mesto skočila Madžarska ali Izrael. Neodločena izida na obeh tekmah ne bi prinesla sprememb na lestvici, v primeru slovenskega in madžarskega poraza pa bi vrh lestvice zavzel Izrael, o drugem mestu Slovenije in Madžarske pa bi odločala generalna razlika doseženih in prejetih zadetkov. Le-ta je trenutno na strani Slovencev, ki so dosegli gol več od Madžarov, reprezentanci pa sta po medsebojnem remiju v drugem krogu zaklenili svoja vrata.

Kot že zapisano, bodo Romuni kvalifikacije zaključili na repu skupine 7, potem ko so izgubili z Izraelom in Madžarsko. Izrael je bil boljši z izidom 5:1, Madžari so v nedeljo slavili s 2:0. Romunija je vsaj na papirju najlažji zalogaj. Romuni so jesenski turnir gostili v svoji domovini, v skupini z zmagovalko Avstrijo, Litvo in Luksemburgom pa so s štirimi točkami zasedli drugo mesto. Moštvo selektorja Sorina Dorela Colceaga je edina zadetka doseglo v prvi tekmi proti Litvi, ki je padla z 2:1. Dvoboj z Luksemburgom ni ponudil golov, zadnje srečanje pa so z golom v sodniškem dodatku z 0:1 dobili Avstrijci.

Kadetska reprezentanca je doslej na evropskem prvenstvu za nogometaše do 17 let zaigrala dvakrat. Prvič leta 2012, ko je zaključni turnir potekal prav na sončni strani Alp, nazadnje pa pred tremi leti v Bolgariji. Slovenci so na domačih tleh v skupini z Nizozemsko, Poljsko in Belgijo osvojili točko, v Bolgariji pa so Nemci, Belgijci in Čehi vknjižili tri zmage z izidom 0:1.

Si bodo Slovenci v Ülloju zagotovili še tretji nastop na zaključnem turnirju?

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U17
    Kadeti za konec klonili proti Norveški
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so proti Norveški izgubili z 2:1. Edini zadetek je dosegel Žužek.
  • 23.03.2024 | U17
    Kadeti nemočni proti Španiji
    Slovenska kadetska izbrana vrsta je odigrala še drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo do 17 let. Varovanci Muamerja Vugdalića so morali priznati premoč Španiji, ki je v polno merila petkrat.
  • 20.03.2024 | U17
    Kadeti na uvodni tekmi elitnega kroga brez točk
    Kadetska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela s porazom. Varovanci Muamerja Vugdalića, so na uvodni tekmi morali priznati premoč gostiteljici turnirja Avstriji.
  • 19.03.2024 | U17
    Kadetska reprezentanca uvodoma proti Avstriji
    Slovenska izbrana vrsta do 17 let je pred dnevi odpotovala v Avstrijo, kjer bo v prihodnjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 17 let. V skupini 7 se bo pomerila z Avstrijo, Norveško in Španijo. Vse tekme slovenske kadetske reprezentance bodo v prenosu na kanalih NZS.
  • 11.03.2024 | U17
    Vugdalić izbral za elitni krog
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo med 20. in 26. marcem sodelovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 17 let, ki se bo letos odvilo na Cipru. Slovenski selektor izbrane vrste U17 Muamer Vugdalić je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju ob Avstriji, Španiji in Norveški borili za uvrstitev na zaključni turnir. Vse tekme tudi na kanalih NZS.
  • 07.03.2024 | U17
    Kadeti se iz Srbije vračajo z zmago in remijem
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so po torkovi zmagi tokrat remizirali. Sedaj je na vrsti elitni krog za preboj na EP, ki se bo pričel 20. marca. 
  • 05.03.2024 | U17
    Slovenija pred elitnim krogom premagala Srbijo
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Stari Pazovi odigrala prvi pripravljalni obračun z vrstniki iz Srbije. Izbranci Muamerja Vugdalića so slavili z zadetkoma Beljkaša in Šunte.
  • 26.02.2024 | U17
    Sledi še zadnja preizkušnja pred začetkom elitnega kroga
    Slovenska reprezentanca do 17 let bo konec marca pod vodstvom Muamerja Vugdalića nastopila v elitnem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Pred tem se bo v sklopu priprav dvakrat pomerila z reprezentanco Srbije. Obe tekmi bosta odigrani v začetku marca v Stari Pazovi.
  • 08.02.2024 | U17
    Slovenija na drugi tekmi remizirala z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici odigrala še drugo pripravljalno tekmo z vrstniki iz Bosne in Hercegovine. Izbranci Muamerja Vugdalića so tokrat iztržili remi.
  • 06.02.2024 | U17
    Slovenski kadeti dobili prvega od dveh obračunov z BiH
    Kadetska reprezentanca Slovenije je v Zenici dobili prvo od dveh pripravljalnih tekem z vrstniki Bosne in Hercegovine. Izbranci novega selektorja Muamerja Vugdalića so slavili z 0:3.

DELI NA