17.03.2023 | WU17
Z zmago začele kvalifikacije za EP 2023

Dekliška kadetska reprezentanca je z zmago proti Avstriji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023. Ula Omerzu je v 2. polčasu tekme v Brežicah zabila za prve tri točke in končnih 1:0. Slovenija v ponedeljek, 20.3., ob 15.30 v Krškem igra proti Slovaški.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2023:

AVSTRIJA – SLOVENIJA 0:1 (0:0)
Stadion Brežice
Sodnice: Løf Andersen (DAN), Bruun (DAN), Fernandez (ŠPA),
Rivera Olmedo (ŠPA)
Strelke: 0:1 Omerzu (51.)
Rumeni kartoni: Krassnig, Trinkl,
Rdeč karton: /
Avstrija: Ritter, Gutmann (od 46. Krassing), Albrecht, Frankhauser, Höcherl, D´Angelo (od 64. Kerschbaumer), Milanovic (od 73. Herbst), Satra, Tragl, Sisic, Illinger (od 72. Adamu).
Slovenija: Vidih, Trost, Poje Mihelič, Omerzu (od 77. Plevel), Zajc, Dasovič Ravnik, Madon, Kern (od 93. Kobal), Kramžar, Testen, Gerbec (od 87. Medić).

Videoposnetek tekme:

Kvartet v lov na eno prosto mesto

V Krškem in Brežicah gostimo eno od kvalifikacijskih skupin za EP 2023, ki ga bo maja gostila Estonija. Poleg Slovenije in Avstrije se za napredovanje borita še Švica in Slovaška. Na EP potuje prvakinja skupine.

Obetaven uvod

Slovenija je dobro in podjetno začela uvodno tekmo. V prvih desetih minutah so si varovanke selektorice Tine Kelenberger priigrale dva kota in še strel Maje Madon, ki pa so ga uspele Avstrijke blokirati v zadnjem trenutku. Naša reprezentanca je imela pobudo, po uvodnih 20 minutah pa so tekmice vzpostavile ravnotežje. Obe ekipi sta igrali taktično zelo zrelo in disciplinirano, borbeno. Pravih resnih priložnosti niti ni bilo. Prav tako ni bilo prostora za preigravanje, niti za dolge podaje. Ob koncu prvega dela je imela Slovenija v 43. minuti tudi nekaj sreče ob predložku Avstrije z desne strani. Za hip so Avstrijke izkoristile rahlo nezbranost v naši vrsti, žoga pa se je skotalila mimo desne vratnice našega gola.

Izkoristile prekinitev

Med odmorom tako na slovenski kot avstrijski strani niso segli po menjavi. Je pa Slovenija začela zelo podjetno, odločno. V 47. minuti je stekla bliskovita akcija po levi strani, Zara Kramžar je že zabila za 1:0, a je bila v prepovedanem položaju. V 51. minuti pa je bilo vse tako, kot je treba. Po podaji s kota so Avstrijke dvakrat odbile žogo, potem pa je do nje prišla Ula Omerzu, ki je z dobro merjenim udarcem popeljala Slovenijo v vodstvu (0:1). Kadetinje so tako kronale premoč, ki so jo pokazale na uvodu v 2. polčas. Izkazalo se je, da je bil ta gol dovolj za tri točke.

V nadaljevanju so nasprotnice odigrale nekaj boljše, vsaj dvakrat pa se je z izvrstnima obrambama izkazala golmanka Nuša Vidrih.

Avstrijski selektor je v nadaljevanju povsem osvežil napad reprezentance, do 74. minute je opravil štiri menjave, selektorica Tina Kelenberger je po prvi menjavi segla v 77. minut – namesto Ule Omerzu je na teren vstopila Jerca Plevel. Avstrijke so bile v 80. minut blizu izenačenja – veselje Lari Höcherl je preprečila vratnica. Do konca tekme se rezultat ni menjal. Slovenija je zmagala.

Tekmo sta si ogledala tudi selektor članske reprezentance Borut Jarc in trenerka Nuša Ladinek. Tekmo je spremljala tudi domačinka članska reprezentantka Nina Predanič, ki okreva po poškodbi kolena.

Izjavi po tekmi:

Tina Kelenberger, selektorica:
„Tekma je bila težka. V prvem polčasu smo imeli z Avstrijkami nekaj težav v fazi obrambe, predvsem v zadnjih petih minutah smo se precej pomaknili nazaj. V drugem polčasu smo boljše odgovorili na to in se tudi boljše postavili. Pohvalila bi punce. Pred tekmo smo imeli veliko informacij, dobro smo analizirali tekmice. Na treningu smo se precej ukvarjali tudi sami s sabo. Dekleta so vse te informacije sprejele in te mlade glave so vse to prenesle na igrišče, zato si res zaslužijo iskrene čestitke! Štart v tekmo je bil zelo dober, takoj smo si ustvarili nekaj priložnosti. Po prvem polčasu je bilo igralkam jasno, da lahko igrajo z njimi. To je bilo bistveno! O tem, da je skupina zelo igralna, sem opozarjala že v najavi turnirja. Vsak lahko igra z vsakim, vsak lahko premaga vsakogar. Na tej lovoriki ne smemo zaspati. Zmagali smo. Če ne bomo fokusirani še naprej, nismo naredili nič. Zdaj sledi regeneracija, potem priprava na naslednjo tekmo. Predvsem je ključno, da ostanemo fokusirani!“

Ula Omerzu:
„Tekma je bila precej napeta. V prvem polčasu smo bile prepričljivo boljše, a nam ni uspelo doseči gola, kar pa nam je uspelo v 2. polčasu po dobri prekinitvi. Vesele smo, ker smo v zanimivi tekmi iztržile tri točke in gremo naprej po uvrstitev na evropsko prvenstvo. Ta zmaga je pomembna potrditev, da delamo dobro. Da smo sposobne in upamo, da pridemo v teh kvalifikacijah še dvakrat do treh točk.“



Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.03.2024 | WU17
    Na zadnji tekmi kvalifikacij remi z Bolgarijo
    Bolgarija je s sedmimi točkami (toliko jih ima tudi Slovenija) zavoljo razlike v golih zasedla 1. mesto in direktno napredovala v Ligo A. Slovenija čaka razplet ostalih skupin z upanjem, da bo šla v Ligo A kot najboljša drugouvrščena reprezentanca.
  • 19.03.2024 | WU17
    Pripravljene na Bolgarijo
    „Igralke so pripravljene na zadnjo tekmo. Na prvih dveh tekmah so pokazale, da lahko igrajo zelo dober nogomet. To bo potrebno ponoviti tudi na tej tekmi in lahko se nadejamo želenega rezultata,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 17.03.2024 | WU17
    Do druge zanesljive zmage
    Naša dekliška kadetska reprezentanca je na kvalifikacijah za EP 2024 oz. turnirju Lige B prišla do 2. zmage. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 4:0 premagale Azerbajdžan. Gole so dosegle Špela Gerbec (2), Zala Omerza in Ula Osolnik.
  • 17.03.2024 | WU17
    Kadetinje v pričakovanju tekme proti Azerbajdžanu
    „Tudi tokrat nas čaka nasprotnik, ki je lahko še kako nevaren, če mi ne bomo dobro izvajali naših idej in dogovorov. Pričakujemo, da bomo imeli več žogo v svoji posesti, pri čemer želimo biti tudi čim bolj nevarni za gol. Zelo pomembno pa bo tudi dosledno opravljati naloge v fazi obrambe,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 14.03.2024 | WU17
    Prepričljiv uvod kadetinj proti Moldaviji
    Dekliška kadetska reprezentanca je s prepričljivo zmago začela nastop v Ligi B, kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 6:0 premagale Moldavijo.
  • 14.03.2024 | WU17
    Proti Moldaviji začenjajo lov na Ligo A
    „Ogledali smo si tekme nasprotnic, ki premorejo določeno kakovost in so lahko zelo nevarne. Naš cilj je prikazati dobro igro, z idejami, ki smo jih v igro vpeljevali v zadnjem obdobju. Če bo tako, bo tudi končni rezultat tak, kot si ga želimo,“ napove selektorica Anja Milenkovič.
  • 11.03.2024 | WU17
    V Bolgarijo po Ligo A
    Jutri se bo zbrala dekliška kadetska reprezentanca, ki potuje v Bolgarijo. Od četrtka, 14.3., naprej bodo varovanke selektorice Anje Milenkovič tekmovale na turnirju Lige B.
  • 16.02.2024 | WU17
    Kadetinje končale turnir v Srbiji
    Dekliška reprezentanca do 17 let je s tekmama proti Srbiji in Hrvaški sklenila priprave na skorajšnje kvalifikacije za EP 2024 oz. tekmovanje v Ligi B. Po sredinem porazu proti Srbiji so danes varovanke selektorice Anje Milenkovič klonile proti Hrvaški (0:3).
  • 14.02.2024 | WU17
    Kljub dobri igri poražene na prvi tekmi
    Dekliška reprezentanca do 17 let je odigrala uvodno tekmo na turnirju v Srbiji. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so z 0:2 klonile proti domačinkam.
  • 14.02.2024 | WU17
    Uvodoma proti Srbiji
    Prihodnji mesec pa bo reprezentanca do 17 let odpotovala v Bolgarijo, kjer jo čakajo kvalifikacije za EP 2024 oz. turnir Lige B. Naše nogometašice, žreb jim je namenil skupino 2, se bodo skušale vrniti v Ligo A.

DELI NA