09.08.2011 | A
Z Belgijci do rešitev pred Estonci
Slovenska reprezentanca se bo v zadnji pripravljalni tekmi pred septembrskim nadaljevanjem kvalifikacij v Stožicah pomerila s sedemintrideseto reprezentanco sveta, Belgijo. Ekipi sta se srečali že pred dvema letoma in pol v Genku, takrat pa je bila z zadetkoma Daniela van Buytna boljša tokratna nasprotnica Slovenije.

Selektorju Matjažu Keku pred nadaljevanjem kvalifikacij sive lase povzročajo predvsem skrbi na položaju centralnega branilca. Standardni Marko Šuler proti Estoniji ne bo smel nastopiti, saj mora odslužiti rdeči karton s Ferskih otokov, njegov namestnik Matej Mavrič Rožič pa se je do nedavnega ubadal s poškodbo gležnja. Do naslednje tekme z Estonijo je sicer še mesec dni, v katerem pa se lahko zgodi marsikaj, tudi zato pa se je Kek odločil, da proti varovancem selektorja Georgesa Leekensa vpokliče tudi nekdanjega nogometaša Triglava in Maribora, Mirala Samardžiča, ki svoje nogometno znanje trenutno nadgrajuje pri moldavskem Sheriffu. 24-letni Jeseničan je vrste moldavskega prvaka okrepil pred letom in pol, že nekaj časa pa je bil tudi na šišrem seznamu Matjaža Keka.

Sicer se prvenstva v Evropi v glavnem počasi pričenjajo ali so se pričela pred kratim, posledično pa je tudi pripravljenost reprezentantov na najvišji ravni. Dobro formo kaže kapetan Robert Koren, kljub temu, da je njegov Hull City izgubil prvo tekmo prvenstva z Blackpoolom, pa je kapetan prikazal dobro igro. Omeniti pa velja tudi njegov zadetek z ene izmed zadnjih prijateljskih tekem proti Liverpoolu, ko je še enkrat več pokazal svoje strelske sposobnosti. Milivoje Novakovič je bil ponovno nezamenljiv v pripravljalnih tekmah svojega kluba, v prvem krogu pa ne njemu ne soigralcem ni šlo vse po načrtih. Eden izmed redkih, ki je zamenjal klub, je Valter Birsa, ki je ravno na dan zbora reprezentance za Belgijo praznoval 25. rojstni dan. Strelec drugega zadetka Slovenije na lanskem svetovnem prvenstvu se v novem klubu počuti odlično, v prvih tekmah sezone pa se je tudi on dobro znašel. Tu sta še Samir Handanovič, ki je podaljšal pogodbo z Udinesejem in tako končal večne špekulacije o menjavi okolja, in Andraž Kirm, ki se s svojima kluboma borita za uvrstitev v Ligo prvakov. Handanovič bo po tekmi z Belgijo preklopil na Arsenal, Kirmova Wisla pa bo imela na papirju precej lažjega nasprotnika v obliki ciprskega Apoela. Manj razlogov za zadovoljstvo pred tekmo z Belgijci pa ima Jasmin Handanovič, ki je po povratku v Slovenijo (sedaj je član Maribora) s svojim klubom izpadel iz kvalifikacij za prej omenjeno tekmovanje.

Belgijci so v Slovenijo pripotovali oslabljeni, na njihovem seznamu namreč ni po mnenju nekdanjega francoskega kapetana Didierja Dechampsa trenutno najboljšega igralca francoskega prvenstva, Edena Hazarda. Igralec, ki igra na enakem položaju kot pri Angliji Theo Walcott, se je zaradi neumnosti, ki si jo je privoščil po tekmi s Turčijo, znašel v nemilosti selektorja Leekensa. Hazard se je po menjavi odpravil v slačilnico, se stuširal, potem pa se s prijatelji še pred koncem tekme odpravil na hamburger, razjarjeni selektor pa ga je nemudoma suspendiral. Proti Sloveniji bodo manjkali še poškodovani Moussa Dembele, Thomas Vermaelen, Jan Verthongen in nepripravljeni Steven Defour, zato pa si bodo gledalci v Stožicah lahko ogledali novo vroče ime na evropskih klubskih zelenicah. Romelu Lukaku je namreč pred tekmo v Sloveniji prestopil v angleški Chelsea, še ne devetnajst letni 'wonderkid' belgijskega nogometa pa je trenerja modrih Villas-Boasa nase opozoril z nastopi v dresu Anderlechta, kjer je s šestnajstimi debitiral v prvi postavi, od leta 2009 do konca sezone 2011 pa je za najboljši belgijski klub zbral 73 nastopov in zabil kar 33 zadetov. Impresivno statistiko je dopolnil še z desetimi nastopi za belgijsko člansko reprezentanco, kjer je debitiral leta 2010 proti Hrvaški, edina reprezentančna zadetka doslej pa je dosegel na prijateljski tekmi proti Rusiji.

Sicer pa sta se reprezentanci Slovenije in Belgije enkrat doslej že pomerili. Uspešnejša je bila Belgija, sredi Genka je takrat za 'rdeče vrage' dvakrat zadel Daniel van Buyten, ki je v reprezentanci tudi sedaj. Sicer pa je takrat Slovenija odigrala v postavi Handanovič, Brečko, Cesar, Morec, Jokič, Koren, Komac, Birsa, Stevanovič, Ljubijankič in Novakovič, na klopi pa so bili še Šuler, Šišič, J. Handanovič, Dedič, Žlogar, Radosavljevič in Mejač, na štadionu pa je bil tudi Dominic Maroh, ki takrat zaradi poškodbe ni zaigral za Slovenijo, kasneje pa se je odločil, da bo raje počakal na priložnost iz Nemčije. Slovenija bo tokrat v nekoliko spremenjeni sestavi, kako se bodo Belgijci lahko kosali s prerojenimi Kekovimi fanti, pa bo znano v sredo zvečer.

Tekst: Matjaž Krajnik, iz 2. številke revije Naš nogomet
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA