17.06.2010 | A
Vsi stremijo k zmagi
Vsa štiri moštva skupine C želijo v drugem dvoboju osvojiti vse tri točke, ki bi jim omogočale lažje nadaljevanje. Še najlažjo nalogo (vsaj tako se zdi) bodo imeli Angleži, ki se bodo v petek ob 20.30 uri v Cape Townu postavili po robu Alžircem, ki edini v skupini še nimajo osvojene točke (z 1:0 jih je premagala Slovenija), štiri ure in pol pred tem se bosta v Johannesburgu spopadli prvo uvrščena Slovenija in ZDA.

Američani pripravljeni na boj

»Veliko je bilo govora o tekmi Anglija-ZDA, vendar je tekma s Slovenijo pomembnejša,« je prepričan kapetan 'Jenkijev' Landon Donovan. »To bo za nas kot finale!« Kako da ne, ko pa jim zgolj zmaga in pogojno tudi remi lahko prineseta napredovanje. »Zmaga nam zagotavlja izjemen položaj, komaj čakamo na tekmo. Pripravljeni smo na boj,« sporočajo iz tabora ameriških nogometašev, ki se zavedajo posledic morebitnega poraza. »Prepričani smo, da je Slovenija ekipa, ki jo lahko premagamo.« Vprašanje je le, kako.

Zmaga proti Alžircem je za Kekove varovance že pozabljena, misli so usmerjene v prihodnost, a vendar so fantje v že preteklosti pokazali, da znajo, ko je to potrebno, pritisniti na pedala in zvišati prestavo ter se prilagoditi tekmečevi igri, jo s potrpežljivostjo spremljati in v trenutku nepazljivosti obrniti sebi v korist. »V tekmo vstopamo kot favoriti, kar je poseben izziv. To so tekme, ki pripeljejo v naslednji krog,« je prepričan branilec Jay DeMerit, ki stavi na svoje moštvo in njihovo disciplinirano igro.

Najboljši strelec in šestkratni nogometaš leta priznava, da jih čaka povsem drugačno srečanje: »Slovenija predstavlja popolno nasprotje tega, kar nas je pričakalo v Rustenburgu. Vseeno pa sem prepričan, da bo Anglija prišla daleč. Na vsaki poziciji imajo nogometaša svetovnega formata in ko pomislim, kako smo bili po tekmi razočarani z remijem, danes vem, da smo igrali odlično.«

Angleži hitijo zmagam naproti

»Cilj je jasen -  preboj iz skupine. Še vedno je mogoče, da predtekmovanje zaključimo na prvem mestu,« je optimističen Jamie Carragher. »Pomembno bo zmagati proti Alžircem,« se zavedajo v taboru Otočanov, v kolikor želijo realizirati svoja pričakovanja. Na drugi strani si Alžirci želijo osvojiti prve točke na prvenstvu, čeprav si proti Sloveniji niso priigrali veliko priložnosti. A jutri bo čas, da pišejo drugačno zgodbo.

Postavitev Saadanovih mož, ki igrajo v formaciji 4-5-1, bo Angležem zagotovo predstavljalo izziv, kako prebiti srednjo linijo v želji po zadetku. Le-ta edini nosi s sabo tudi tako želene tri točke. Kdo bo branil alžirska vrata še ni znano. Včerajšnji trening je izpustil Faouzi Chaouchi, ali bo do jutrišnjega večera nared pa bo brž ko ne znano tik pred tekmo.

»Potrebno bo izboljšati navezo zvezni igralci – napadalci, v kolikor se želimo pokazati v boljši luči,« je tisto, kar bo na tokratni tekmi videti drugače, opisal Karim Marmour. »To srečanje mora dati zmagovalca. V primeru neodločenega izida bi imeli tako mi, kot tudi Angleži težave z napredovanjem.« Seveda afriško moštvo upa na presenečenje. »Res je, da imajo Angleži moštvo polno izvrstnih posameznikov, a to je lahko tudi slaba stran njihove ekipe. Takšni igralci ne znajo vedno funkcionirati tudi kot izvrstno moštvo,« še opozarja. Velikokrat je tako, da se je težje podrediti za skupen cilj, ko ima vsakdo v mislih svojega.

Slovenci po senzacijo

Še najboljše izhodišče ima Slovenija, na katero pred prvenstvom nihče ni upal staviti. Zgolj začetniška sreča ali kvaliteta, ki jo kujeta moštven hud in složnost na terenu pa bo dokazala tekma, ki Kekove varovance čaka čez manj kot 20 ur. »Naša želja je drugi krog,« od ciljev ne odstopajo v slovenski slačilnici. Zakaj tudi bi, ko pa so cilji realni. »Proti favoritom se želimo predstaviti v dobri luči in z zmago v drugem krogu  pripraviti senzacijo vseh senzacij. Smo samozavestni in hrabri,« je na novinarski konferenci spregovoril selektor. »Zaupamo v svojo kakovost, na igrišču bomo naredili vse potrebno, kaj bo pa to prineslo, bomo videli.«

Američani so visoki, a k temu pomisleku je izvrstni Samir Handanovič takoj našel odgovor: »Ni pomembno kako si visok, temveč koliko si upaš.« In takšen pristop proti tako veliki naciji vsekakor je pohvale vreden. »To ni naša najpomembnejša tekma, je pa velika tekma, ki lahko Slovenijo še bolj utrdi na nogometnem zemljevidu. Res smo najmanjša država na prvenstvu, a sem nismo prišli pogledat le leve, ampak razmišljamo o napredovanju iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Vemo, da tudi mi nismo prišli sem, ker bi zadeli šestico na lotu, ampak s trdim delom. Nimamo kaj izgubiti,« vedno znova poudarja Matjaž Kek, ki povsem zaupa izbrani vrsti. Kako tudi ne, ko pa gre za ekipo, ki bi jo pod svoje okrilje vzel marsikateri selektor.

In kako gledajo na nas Američani? Spoštujejo Handanoviča, opozarjajo na Valterja Birso in Andraža Kirma, nevarnost pa vidijo predvsem v rezervistu Nejcu Pečniku. »Njegova hitrost in spremembe ritma skupaj s fizično močjo so preprosto prevelik zalogaj za naše branilce,« so ocenili tiste prednosti, ki jih Slovenija v tem dvoboju ima. In kaj na vse skupaj pravi Bob Bradley? »Ekipa igra taktično zelo pametno in dovršeno, zaradi dobre obrambe prejema majhno število zadetkov, igralci se dobro gibljejo. Kapetan Koren je motor te ekipe, Novakovič je kreativen in nevaren v zraku, Birsa ima odlično levico.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA