17.06.2010 | A
Vsi stremijo k zmagi
Vsa štiri moštva skupine C želijo v drugem dvoboju osvojiti vse tri točke, ki bi jim omogočale lažje nadaljevanje. Še najlažjo nalogo (vsaj tako se zdi) bodo imeli Angleži, ki se bodo v petek ob 20.30 uri v Cape Townu postavili po robu Alžircem, ki edini v skupini še nimajo osvojene točke (z 1:0 jih je premagala Slovenija), štiri ure in pol pred tem se bosta v Johannesburgu spopadli prvo uvrščena Slovenija in ZDA.

Američani pripravljeni na boj

»Veliko je bilo govora o tekmi Anglija-ZDA, vendar je tekma s Slovenijo pomembnejša,« je prepričan kapetan 'Jenkijev' Landon Donovan. »To bo za nas kot finale!« Kako da ne, ko pa jim zgolj zmaga in pogojno tudi remi lahko prineseta napredovanje. »Zmaga nam zagotavlja izjemen položaj, komaj čakamo na tekmo. Pripravljeni smo na boj,« sporočajo iz tabora ameriških nogometašev, ki se zavedajo posledic morebitnega poraza. »Prepričani smo, da je Slovenija ekipa, ki jo lahko premagamo.« Vprašanje je le, kako.

Zmaga proti Alžircem je za Kekove varovance že pozabljena, misli so usmerjene v prihodnost, a vendar so fantje v že preteklosti pokazali, da znajo, ko je to potrebno, pritisniti na pedala in zvišati prestavo ter se prilagoditi tekmečevi igri, jo s potrpežljivostjo spremljati in v trenutku nepazljivosti obrniti sebi v korist. »V tekmo vstopamo kot favoriti, kar je poseben izziv. To so tekme, ki pripeljejo v naslednji krog,« je prepričan branilec Jay DeMerit, ki stavi na svoje moštvo in njihovo disciplinirano igro.

Najboljši strelec in šestkratni nogometaš leta priznava, da jih čaka povsem drugačno srečanje: »Slovenija predstavlja popolno nasprotje tega, kar nas je pričakalo v Rustenburgu. Vseeno pa sem prepričan, da bo Anglija prišla daleč. Na vsaki poziciji imajo nogometaša svetovnega formata in ko pomislim, kako smo bili po tekmi razočarani z remijem, danes vem, da smo igrali odlično.«

Angleži hitijo zmagam naproti

»Cilj je jasen -  preboj iz skupine. Še vedno je mogoče, da predtekmovanje zaključimo na prvem mestu,« je optimističen Jamie Carragher. »Pomembno bo zmagati proti Alžircem,« se zavedajo v taboru Otočanov, v kolikor želijo realizirati svoja pričakovanja. Na drugi strani si Alžirci želijo osvojiti prve točke na prvenstvu, čeprav si proti Sloveniji niso priigrali veliko priložnosti. A jutri bo čas, da pišejo drugačno zgodbo.

Postavitev Saadanovih mož, ki igrajo v formaciji 4-5-1, bo Angležem zagotovo predstavljalo izziv, kako prebiti srednjo linijo v želji po zadetku. Le-ta edini nosi s sabo tudi tako želene tri točke. Kdo bo branil alžirska vrata še ni znano. Včerajšnji trening je izpustil Faouzi Chaouchi, ali bo do jutrišnjega večera nared pa bo brž ko ne znano tik pred tekmo.

»Potrebno bo izboljšati navezo zvezni igralci – napadalci, v kolikor se želimo pokazati v boljši luči,« je tisto, kar bo na tokratni tekmi videti drugače, opisal Karim Marmour. »To srečanje mora dati zmagovalca. V primeru neodločenega izida bi imeli tako mi, kot tudi Angleži težave z napredovanjem.« Seveda afriško moštvo upa na presenečenje. »Res je, da imajo Angleži moštvo polno izvrstnih posameznikov, a to je lahko tudi slaba stran njihove ekipe. Takšni igralci ne znajo vedno funkcionirati tudi kot izvrstno moštvo,« še opozarja. Velikokrat je tako, da se je težje podrediti za skupen cilj, ko ima vsakdo v mislih svojega.

Slovenci po senzacijo

Še najboljše izhodišče ima Slovenija, na katero pred prvenstvom nihče ni upal staviti. Zgolj začetniška sreča ali kvaliteta, ki jo kujeta moštven hud in složnost na terenu pa bo dokazala tekma, ki Kekove varovance čaka čez manj kot 20 ur. »Naša želja je drugi krog,« od ciljev ne odstopajo v slovenski slačilnici. Zakaj tudi bi, ko pa so cilji realni. »Proti favoritom se želimo predstaviti v dobri luči in z zmago v drugem krogu  pripraviti senzacijo vseh senzacij. Smo samozavestni in hrabri,« je na novinarski konferenci spregovoril selektor. »Zaupamo v svojo kakovost, na igrišču bomo naredili vse potrebno, kaj bo pa to prineslo, bomo videli.«

Američani so visoki, a k temu pomisleku je izvrstni Samir Handanovič takoj našel odgovor: »Ni pomembno kako si visok, temveč koliko si upaš.« In takšen pristop proti tako veliki naciji vsekakor je pohvale vreden. »To ni naša najpomembnejša tekma, je pa velika tekma, ki lahko Slovenijo še bolj utrdi na nogometnem zemljevidu. Res smo najmanjša država na prvenstvu, a sem nismo prišli pogledat le leve, ampak razmišljamo o napredovanju iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Vemo, da tudi mi nismo prišli sem, ker bi zadeli šestico na lotu, ampak s trdim delom. Nimamo kaj izgubiti,« vedno znova poudarja Matjaž Kek, ki povsem zaupa izbrani vrsti. Kako tudi ne, ko pa gre za ekipo, ki bi jo pod svoje okrilje vzel marsikateri selektor.

In kako gledajo na nas Američani? Spoštujejo Handanoviča, opozarjajo na Valterja Birso in Andraža Kirma, nevarnost pa vidijo predvsem v rezervistu Nejcu Pečniku. »Njegova hitrost in spremembe ritma skupaj s fizično močjo so preprosto prevelik zalogaj za naše branilce,« so ocenili tiste prednosti, ki jih Slovenija v tem dvoboju ima. In kaj na vse skupaj pravi Bob Bradley? »Ekipa igra taktično zelo pametno in dovršeno, zaradi dobre obrambe prejema majhno število zadetkov, igralci se dobro gibljejo. Kapetan Koren je motor te ekipe, Novakovič je kreativen in nevaren v zraku, Birsa ima odlično levico.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 02.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA