17.06.2010 | A
Vsi stremijo k zmagi
Vsa štiri moštva skupine C želijo v drugem dvoboju osvojiti vse tri točke, ki bi jim omogočale lažje nadaljevanje. Še najlažjo nalogo (vsaj tako se zdi) bodo imeli Angleži, ki se bodo v petek ob 20.30 uri v Cape Townu postavili po robu Alžircem, ki edini v skupini še nimajo osvojene točke (z 1:0 jih je premagala Slovenija), štiri ure in pol pred tem se bosta v Johannesburgu spopadli prvo uvrščena Slovenija in ZDA.

Američani pripravljeni na boj

»Veliko je bilo govora o tekmi Anglija-ZDA, vendar je tekma s Slovenijo pomembnejša,« je prepričan kapetan 'Jenkijev' Landon Donovan. »To bo za nas kot finale!« Kako da ne, ko pa jim zgolj zmaga in pogojno tudi remi lahko prineseta napredovanje. »Zmaga nam zagotavlja izjemen položaj, komaj čakamo na tekmo. Pripravljeni smo na boj,« sporočajo iz tabora ameriških nogometašev, ki se zavedajo posledic morebitnega poraza. »Prepričani smo, da je Slovenija ekipa, ki jo lahko premagamo.« Vprašanje je le, kako.

Zmaga proti Alžircem je za Kekove varovance že pozabljena, misli so usmerjene v prihodnost, a vendar so fantje v že preteklosti pokazali, da znajo, ko je to potrebno, pritisniti na pedala in zvišati prestavo ter se prilagoditi tekmečevi igri, jo s potrpežljivostjo spremljati in v trenutku nepazljivosti obrniti sebi v korist. »V tekmo vstopamo kot favoriti, kar je poseben izziv. To so tekme, ki pripeljejo v naslednji krog,« je prepričan branilec Jay DeMerit, ki stavi na svoje moštvo in njihovo disciplinirano igro.

Najboljši strelec in šestkratni nogometaš leta priznava, da jih čaka povsem drugačno srečanje: »Slovenija predstavlja popolno nasprotje tega, kar nas je pričakalo v Rustenburgu. Vseeno pa sem prepričan, da bo Anglija prišla daleč. Na vsaki poziciji imajo nogometaša svetovnega formata in ko pomislim, kako smo bili po tekmi razočarani z remijem, danes vem, da smo igrali odlično.«

Angleži hitijo zmagam naproti

»Cilj je jasen -  preboj iz skupine. Še vedno je mogoče, da predtekmovanje zaključimo na prvem mestu,« je optimističen Jamie Carragher. »Pomembno bo zmagati proti Alžircem,« se zavedajo v taboru Otočanov, v kolikor želijo realizirati svoja pričakovanja. Na drugi strani si Alžirci želijo osvojiti prve točke na prvenstvu, čeprav si proti Sloveniji niso priigrali veliko priložnosti. A jutri bo čas, da pišejo drugačno zgodbo.

Postavitev Saadanovih mož, ki igrajo v formaciji 4-5-1, bo Angležem zagotovo predstavljalo izziv, kako prebiti srednjo linijo v želji po zadetku. Le-ta edini nosi s sabo tudi tako želene tri točke. Kdo bo branil alžirska vrata še ni znano. Včerajšnji trening je izpustil Faouzi Chaouchi, ali bo do jutrišnjega večera nared pa bo brž ko ne znano tik pred tekmo.

»Potrebno bo izboljšati navezo zvezni igralci – napadalci, v kolikor se želimo pokazati v boljši luči,« je tisto, kar bo na tokratni tekmi videti drugače, opisal Karim Marmour. »To srečanje mora dati zmagovalca. V primeru neodločenega izida bi imeli tako mi, kot tudi Angleži težave z napredovanjem.« Seveda afriško moštvo upa na presenečenje. »Res je, da imajo Angleži moštvo polno izvrstnih posameznikov, a to je lahko tudi slaba stran njihove ekipe. Takšni igralci ne znajo vedno funkcionirati tudi kot izvrstno moštvo,« še opozarja. Velikokrat je tako, da se je težje podrediti za skupen cilj, ko ima vsakdo v mislih svojega.

Slovenci po senzacijo

Še najboljše izhodišče ima Slovenija, na katero pred prvenstvom nihče ni upal staviti. Zgolj začetniška sreča ali kvaliteta, ki jo kujeta moštven hud in složnost na terenu pa bo dokazala tekma, ki Kekove varovance čaka čez manj kot 20 ur. »Naša želja je drugi krog,« od ciljev ne odstopajo v slovenski slačilnici. Zakaj tudi bi, ko pa so cilji realni. »Proti favoritom se želimo predstaviti v dobri luči in z zmago v drugem krogu  pripraviti senzacijo vseh senzacij. Smo samozavestni in hrabri,« je na novinarski konferenci spregovoril selektor. »Zaupamo v svojo kakovost, na igrišču bomo naredili vse potrebno, kaj bo pa to prineslo, bomo videli.«

Američani so visoki, a k temu pomisleku je izvrstni Samir Handanovič takoj našel odgovor: »Ni pomembno kako si visok, temveč koliko si upaš.« In takšen pristop proti tako veliki naciji vsekakor je pohvale vreden. »To ni naša najpomembnejša tekma, je pa velika tekma, ki lahko Slovenijo še bolj utrdi na nogometnem zemljevidu. Res smo najmanjša država na prvenstvu, a sem nismo prišli pogledat le leve, ampak razmišljamo o napredovanju iz skupinskega dela svetovnega prvenstva. Vemo, da tudi mi nismo prišli sem, ker bi zadeli šestico na lotu, ampak s trdim delom. Nimamo kaj izgubiti,« vedno znova poudarja Matjaž Kek, ki povsem zaupa izbrani vrsti. Kako tudi ne, ko pa gre za ekipo, ki bi jo pod svoje okrilje vzel marsikateri selektor.

In kako gledajo na nas Američani? Spoštujejo Handanoviča, opozarjajo na Valterja Birso in Andraža Kirma, nevarnost pa vidijo predvsem v rezervistu Nejcu Pečniku. »Njegova hitrost in spremembe ritma skupaj s fizično močjo so preprosto prevelik zalogaj za naše branilce,« so ocenili tiste prednosti, ki jih Slovenija v tem dvoboju ima. In kaj na vse skupaj pravi Bob Bradley? »Ekipa igra taktično zelo pametno in dovršeno, zaradi dobre obrambe prejema majhno število zadetkov, igralci se dobro gibljejo. Kapetan Koren je motor te ekipe, Novakovič je kreativen in nevaren v zraku, Birsa ima odlično levico.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | A
  Letne vstopnice od četrtka, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic bo stekla 29. februarja, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa 7. marca.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.
 • 24.01.2024 | A
  Pred Portugalsko Kekovi izbranci še na Malto
  Slovenska reprezentanca se bo po uspešni reprezentančni akciji v ZDA ponovno zbrala marca, ko varovance Matjaža Keka čakajo nove preizkušnje. Pet dni pred tekmo s Portugalsko v Stožicah se bodo Slovenci odpravili v Valletto, kjer bodo odigrali drugo od petih pripravljalnih tekem pred evropskim prvenstvom.

DELI NA