16.09.2010 | NZS
Vikend na Kodeljevem v duhu fair playa
V nedeljo, 19. septembra med 10. in 17.uro, bodo z izvedbo družabno-športne prireditve “SRCE ŠPORTA - dan fair playa”, že četrto leto zapored skupaj obeleženi trije pomembni dnevi v mesecu septembru: Svetovni dan srca, Mednarodni dan miru in Mednarodni dan FIFA fair play.

V športnem parku Kodeljev v Ljubljani je organizator Zavod za fair play in strpnost v športu s partnerjema v projektu, Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije in Nogometno zvezo Slovenije, pripravil izjemno pester program, v katerega se bodo lahko udeležili tako najmlajši kot tisti malo starejši.

Po besedah idejnega vodje projekta dr.Stanislava Pinterja, namestnika ambasadorja RS za šport, strpnost in fair play, se je ideja o organizaciji samostojne prireditve rodila leta 2006, po odmevni revijalni nogometni tekmi med reprezentanco slovenskih zdravnikov in ekipo znanih Slovencev. Ob tej priložnosti so gostitelji dogodka ŽŠD Ljubljana s strani predstavnikov Društva za srce in podjetja Krka med prvimi v Sloveniji prejeli napravo – defibrilator, s katero je mogoče spodbuditi srčni ritem, kadar le-ta ob nenadnem zastoju srca izostane. Dokaz usklajenega ritma je tudi prireditev “Srce športa – dan fair playa”, saj je postal zgled strpnega in homogenega sodelovanja in prijateljstva različnih akterjev športnega in družabnega sveta, ki izhaja iz zdravega srca, pravi Pinter.

V projektu, ki je postal že tradicionalen, sodeluje tudi Nogometna zveza Slovenije. Generalni sekratar NZS Aleš Zavrl je izpostavil, da se NZS zaveda svoje družbene odgovornosti in pomembnosti, ki jo ima šport za družbeni razvoj, v podobne projekte pa se vključuje ker meni, da morajo športni deležniki aktivno sodelovati pri vzpostavljanju temeljev za zdrav razvoj slovenske družbe. Eden izmed pomembnih ciljev NZS je tako tudi delovanje na področju izobraževanja vseh segmentov nogometne družine v smeri poudarjanja strpnosti, antidiskriminacije in enakosti. Pri tem v mnogih primerih NZS finančno in vsebinsko sodeluje prav z organizacijami kot je Zavod za fair play in strpnost v športu.

Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije se je navezal na bolezni srca in ožilja, pri tem pa navedel podatek, da je 50% smrtnih primerov v Sloveniji vsako leto posledica bolezni srca in ožilja. Več kot 60.000 Slovencev je iz omenjenega razloga vsako leto hopsitaliziranih, povprečna doba, ki jo bolnik v takem primeru preživi v zdravstevni ustanovi, pa je sedem dni. Z več gibanja, oziroma  redno športno aktivnostjo bi lahko preprečili katerega od 7000 infarktov, kolikor jih imamo letno v Sloveniji. Gotovo je eno od uspešnih orodij s katerim lahko rešimo življenje tudi defribilitor. V Sloveniji je bilo v zadnjih letih podarjenih in doniranih že več kot 500 le-teh. Želja Društva za srce je predvsem, da bi se pri projektu zbiranja finančnih sredstev za nove defribilatorje okrepilo sodelovanje tudi z Nogometno zvezo Slovenije. S tem bi se lahko športnim objektom dvignilo raven kvalitetne in uspešne preventive na omenjenem področju. Mnenje Zalarja je namreč, da bi defibrilator moral biti prisoten na vsakem športnem dogodku, saj je ravno hitra odzivnost pri zastoju srca najpomembnejša za preživetje.

Sicer pa je letošnji dogodek na Kodeljevem opisal direktor Zavoda za fair play in strpnost, Bojan Jurovil. Z začetkom za najmlajše v obliki mini olimpijade bo program s prvim vrhuncem dneva popestril “Spinning srčnosti” - kolesarjenje obiskovalcev z znanimi Slovenci, športniki in odličnimi inštruktorji. Dogajanje se bo nadaljevalo z rekreativnim “Tekom miru” pod pokroviteljstvom predsednika države, dr. Danila Türka. Pred startom bodo udeleženci z minuto molka počastili sporočilo Mednarodnega dneva miru. Tek po parku Kodeljevo bo netekmovalen in brez prijavnine; omejitev glede udeležbe pa organizator nima.

Z malonogometnimi tekmami med ekipami slovenskih zdravnikov, Specialne olimpijade Slovenije, športnih novinarjev, navijačev slovenske nogometne reprezentance, glasbenikov in nekaterimi člani “zlate nogometne generacije”, se bo dogajanje prevesilo v nogometni del in zaključilo z revijalno nogometno tekmo med ekipama “Znani Slovenci” in “Nogometna družina”. Organizator tekme, Sašo Udovič, napoveduje udeležbo zanimivih in atraktivnih gostov med katerimi ne bosta manjkala niti predsednik NZS Ivan Simič in župan Ljubljane, ki je vsako leto aktiven v vrstah napadalcev. Opisano dogajanje bodo spremljale različne aktivnosti od ustvarjalnih delavnic, predstavitev različnih športnih panog (judo, gimnastika, atletika, nogomet, hokej), športnih šol znanih slovenskih športnikov, Spinning maratona do poligona varne vožnje, meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola do brezplačnih analiz telesne sestave.

Tudi v primeru slabega vremena prireditev bo, saj se bo nekaj dejavnosti preselilo v prostore športne dvorane na Kodeljevem in prostore Fakultete za šport.

Tekst: BJ, NZS/MaK
Foto: Wernig

SORODNE NOVICE

 • 27.03.2020 | NZS
  Mijatović: Vsi se soočamo z izpadom prihodkov, NZS v stiku s klubi
  Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.
 • 25.03.2020 | NZS
  Miran Pavlin od 1. aprila v vlogi direktorja reprezentanc
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 45. seji, ki je zaradi pandemije koronavirusa potekala dopisno, sprejel sklep, da na mesto direktorja reprezentanc s 1. 4. prihaja nekdanji reprezentant in strelec odločilnega zadetka za uvrstitev Slovenije na prvo veliko tekmovanje, Euro 2000, Miran Pavlin.
 • 23.03.2020 | NZS
  NZS o nadaljevanju klubske sezone
  Nogometna zveza Slovenije je na seji odbora za nujne zadeve sprejela sklep, da se prekinitev vseh tekmovanj pod okriljem NZS podaljša do preklica. V najboljšem primeru nadaljevanje Prve lige v začetku maja.
 • 17.03.2020 | NZS
  Video: Uefa preložila člansko EP na leto 2021
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je po videokonferenčnem sestanku s članicami zveze in drugimi nogometnimi deležniki ter po odločitvi izvršnega odbora tudi uradno preložila evropsko prvenstvo 2020 na leto 2021, in sicer med 11. junijem in 11. julijem. Vzrok za preložitev je pandemija novega koronavirusa.
 • 12.03.2020 | NZS
  Tekmovanja prekinjena do konca marca
  Nogometna zveza Slovenije z današnjim dnem prekinja vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) včeraj razglasila pandemijo koronavirusa, širom Slovenije pa se s ponedeljkom zapirajo tudi vse izobraževalne ustanove.
 • 03.03.2020 | NZS
  Čeferin na kongresu Uefe poudaril pomen enotnosti
  Predsednik evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na letnem kongresu krovne organizacije danes v Amsterdamu poudaril pomen enotnosti evropskega nogometa. Pri tem je ocenil, da je ključno ohranjati dušo nogometa pred dobičkom.
 • 28.02.2020 | NZS
  Priporočila Nogometne zveze Slovenije klubom in obiskovalcem tekem
  Ker v javnosti v zadnjih dneh kroži veliko informacij o koronavirusu (COVID-19) in so v Sloveniji na sporedu javni športni dogodki, razmere in ukrepi za zajezitev virusa pa se hitro spreminjajo, podajamo nekatera osnovna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 • 25.02.2020 | NZS
  Licenčni seminar NZS
  V ponedeljek, 24.2.2020, so se predstavniki klubov Prve lige Telekom Slovenije in Slovenske ženske nogometne lige na Brdu pri Kranju udeležili vsakoletnega licenčnega seminarja Nogometne zveze Slovenije.
 • 16.02.2020 | NZS
  Delegatski seminar NZS
  V soboto, 15.2.2020, je v Ljubljani, v okviru vsakoletnega usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 01.02.2020 | NZS
  Uspešen zaključek Uefa CFM izobraževanja
  V sredo se je v Ljubljani zaključilo devetmesečno Uefa CFM izobraževanje (Certificate in Football Management), ki ga je letos gostila Nogometna zveza Slovenije.

DELI NA