16.09.2010 | NZS
Vikend na Kodeljevem v duhu fair playa
V nedeljo, 19. septembra med 10. in 17.uro, bodo z izvedbo družabno-športne prireditve “SRCE ŠPORTA - dan fair playa”, že četrto leto zapored skupaj obeleženi trije pomembni dnevi v mesecu septembru: Svetovni dan srca, Mednarodni dan miru in Mednarodni dan FIFA fair play.

V športnem parku Kodeljev v Ljubljani je organizator Zavod za fair play in strpnost v športu s partnerjema v projektu, Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije in Nogometno zvezo Slovenije, pripravil izjemno pester program, v katerega se bodo lahko udeležili tako najmlajši kot tisti malo starejši.

Po besedah idejnega vodje projekta dr.Stanislava Pinterja, namestnika ambasadorja RS za šport, strpnost in fair play, se je ideja o organizaciji samostojne prireditve rodila leta 2006, po odmevni revijalni nogometni tekmi med reprezentanco slovenskih zdravnikov in ekipo znanih Slovencev. Ob tej priložnosti so gostitelji dogodka ŽŠD Ljubljana s strani predstavnikov Društva za srce in podjetja Krka med prvimi v Sloveniji prejeli napravo – defibrilator, s katero je mogoče spodbuditi srčni ritem, kadar le-ta ob nenadnem zastoju srca izostane. Dokaz usklajenega ritma je tudi prireditev “Srce športa – dan fair playa”, saj je postal zgled strpnega in homogenega sodelovanja in prijateljstva različnih akterjev športnega in družabnega sveta, ki izhaja iz zdravega srca, pravi Pinter.

V projektu, ki je postal že tradicionalen, sodeluje tudi Nogometna zveza Slovenije. Generalni sekratar NZS Aleš Zavrl je izpostavil, da se NZS zaveda svoje družbene odgovornosti in pomembnosti, ki jo ima šport za družbeni razvoj, v podobne projekte pa se vključuje ker meni, da morajo športni deležniki aktivno sodelovati pri vzpostavljanju temeljev za zdrav razvoj slovenske družbe. Eden izmed pomembnih ciljev NZS je tako tudi delovanje na področju izobraževanja vseh segmentov nogometne družine v smeri poudarjanja strpnosti, antidiskriminacije in enakosti. Pri tem v mnogih primerih NZS finančno in vsebinsko sodeluje prav z organizacijami kot je Zavod za fair play in strpnost v športu.

Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije se je navezal na bolezni srca in ožilja, pri tem pa navedel podatek, da je 50% smrtnih primerov v Sloveniji vsako leto posledica bolezni srca in ožilja. Več kot 60.000 Slovencev je iz omenjenega razloga vsako leto hopsitaliziranih, povprečna doba, ki jo bolnik v takem primeru preživi v zdravstevni ustanovi, pa je sedem dni. Z več gibanja, oziroma  redno športno aktivnostjo bi lahko preprečili katerega od 7000 infarktov, kolikor jih imamo letno v Sloveniji. Gotovo je eno od uspešnih orodij s katerim lahko rešimo življenje tudi defribilitor. V Sloveniji je bilo v zadnjih letih podarjenih in doniranih že več kot 500 le-teh. Želja Društva za srce je predvsem, da bi se pri projektu zbiranja finančnih sredstev za nove defribilatorje okrepilo sodelovanje tudi z Nogometno zvezo Slovenije. S tem bi se lahko športnim objektom dvignilo raven kvalitetne in uspešne preventive na omenjenem področju. Mnenje Zalarja je namreč, da bi defibrilator moral biti prisoten na vsakem športnem dogodku, saj je ravno hitra odzivnost pri zastoju srca najpomembnejša za preživetje.

Sicer pa je letošnji dogodek na Kodeljevem opisal direktor Zavoda za fair play in strpnost, Bojan Jurovil. Z začetkom za najmlajše v obliki mini olimpijade bo program s prvim vrhuncem dneva popestril “Spinning srčnosti” - kolesarjenje obiskovalcev z znanimi Slovenci, športniki in odličnimi inštruktorji. Dogajanje se bo nadaljevalo z rekreativnim “Tekom miru” pod pokroviteljstvom predsednika države, dr. Danila Türka. Pred startom bodo udeleženci z minuto molka počastili sporočilo Mednarodnega dneva miru. Tek po parku Kodeljevo bo netekmovalen in brez prijavnine; omejitev glede udeležbe pa organizator nima.

Z malonogometnimi tekmami med ekipami slovenskih zdravnikov, Specialne olimpijade Slovenije, športnih novinarjev, navijačev slovenske nogometne reprezentance, glasbenikov in nekaterimi člani “zlate nogometne generacije”, se bo dogajanje prevesilo v nogometni del in zaključilo z revijalno nogometno tekmo med ekipama “Znani Slovenci” in “Nogometna družina”. Organizator tekme, Sašo Udovič, napoveduje udeležbo zanimivih in atraktivnih gostov med katerimi ne bosta manjkala niti predsednik NZS Ivan Simič in župan Ljubljane, ki je vsako leto aktiven v vrstah napadalcev. Opisano dogajanje bodo spremljale različne aktivnosti od ustvarjalnih delavnic, predstavitev različnih športnih panog (judo, gimnastika, atletika, nogomet, hokej), športnih šol znanih slovenskih športnikov, Spinning maratona do poligona varne vožnje, meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola do brezplačnih analiz telesne sestave.

Tudi v primeru slabega vremena prireditev bo, saj se bo nekaj dejavnosti preselilo v prostore športne dvorane na Kodeljevem in prostore Fakultete za šport.

Tekst: BJ, NZS/MaK
Foto: Wernig

SORODNE NOVICE

 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.
 • 24.09.2019 | NZS
  Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.
 • 23.09.2019 | NZS
  Izvršni odbor UEFA na obisku v NNC Brdo
  Izvršni odbor UEFA, ki bo jutri zasedal na redni seji v Ljubljani, se je danes mudil na obisku sedeža Nogometne zveze Slovenije.
 • 12.09.2019 | NZS
  V NNC Brdo drugi del Uefa CFM izobraževanja
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v preteklih dneh odvijal drugi dvodnevni seminar Uefinega izobraževanja CFM (Certificate in Football Management).
 • 03.09.2019 | NZS
  Dva pomembna dogodka Uefe v Ljubljani
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 24. septembra v Ljubljani gostila dva pomembna dogodka. Tega dne bo namreč v slovenski prestolnici potekal Izvršni odbor Uefe, ob tem pa se bo na Trgu republike odvijal tudi Uefa festival šolskega nogometa.
 • 12.07.2019 | NZS
  Izvršni odbor NZS potrdil sestavo ženskih lig
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji potrdil sestavi 1. slovenske ženske nogometne lige in lige deklet do 17. let. V vsaki bo nastopilo po osem klubov.

DELI NA