13.06.2010 | A
Velike tri točke za majhno Slovenijo

Slovenska izbrana vrsta je dočakala prvo preizkušnjo 19. svetovnega prvenstva. Na najsevernejšem prizorišču tokratnega mundiala, ki se odvija na afriških tleh, so se Kekovi varovanci pomerili z alžirsko izbrano vrsto. Drugo prvenstvo za Slovence in tretje za naše nasprotnike je več sreče prineslo slovenskim fantom, ki so z golom kapetana Roberta Korena v 79. minuti slavili z 1:0.

Kljub nekaj dilem okoli postave, je selektor Kek v ogenj poslal udarno enajsterico, pred Ljubijankičem je prednost znova dobil Dedič. Igra, ki je Slovenijo krasila v kvalifikacijah, ob prvem sodniškem pisku ni bila prepoznavna, tudi sicer niso blesteli, a dovolj je bila zbranost kapetana, ki je žogo spravil za Šaušijev hrbet. Na začetku srečanja je manjkalo sproščenosti, disciplinirana obramba Alžircev pa slovenskim junakom ni dovoljevala igre z žogo. Nekaj težav je bilo s prehodom v napad in premalo igre po levi, kjer je Slovenija tradicionalno močnejša, a ne glede na vse je Valter Birsa ob koncu polčasa prišel do izraza s strelom z dobrih 25 metrov, Šauši pa le s težavo ubranil natančen strel. Handanoviča so domačini (Slovenci so igrali kot gostje) ogreli že v tretji minuti, a je 192 centimetrov visoki čuvaj mreže Belhadžev prosti strel odbil v prvi kot.

Pobude Slovencem ni uspelo prevzeti, a tudi potrpežljivost se je splačala, čeprav je ob zvoku vuvuzel šepala predvsem komunikacija med igralci. Sredi polčasa je glavni sodnik pokazal tudi prvi karton na srečanju, v boju z Belhadžem je porumenel Radosavljevič. V nadaljevanju so nepredvidljivi nasprotniki s široko igro nekoliko begali Slovence in imeli igro v svojih nogah. Prvi so tudi zapretili, Kirm je nekaj minut zatem poslal nevarni predložek do Dediča, a je bil vratar znova na mestu. Hališ po po kotu za Afričane le za dober meter zgrešil gol, vseeno pa je bil strel slovenske desetice v 43. minuti vendarle najlepša priložnost prvega dela igre.

Drugi polčas je bil popolno nasprotje prvega dela igre, fantom pa se je že poznala igra na 1350 metrih in v vročem nedeljskem popoldnevu, kjer so se kljub zimi temperature dvignile nad 20 stopinj. Ne glede na razmere na igrišču, ki je tudi eno redkih prizorišč, ki ima del podlage umetne, je zavreščalo v 79. minuti, ko je Robert Koren po Jokičevi podaji natančno ciljal desni spodnji kot nasprotnikovih vrat. S tem je četrti strelec za Slovenijo državi prinesel prvo zmago v samostojnosti.

Tudi sicer je potrebno fantom čestitati za drugi polčas, kjer so pokazali borbeno igro, nevarno pritiskali pred alžirskimi vrati in kljub slabi komunikaciji Handanoviča in Šulerja, ki bi ju lahko stala tudi zadetka, je Slovenija v številčni premoči (v 73. minuti je Ghezzal prejel še drugi rumeni karton in predčasno zapustil igrišče) zasluženo slavila prvo zmago in se s tremi točkami povzpela na prvo mesto skupine C. Slovenski junaki so prevzeli pobudo in bolje izkoristili svoje priložnosti, tehtnico pa v drugem delu povsem prevesili na stran zelenih. Izkazal se je Birsa, mrežo je povsem zaklenil Handanovič in čeprav morda nekateri posamezniki niso prišli do izraza, je kolektiv zopet slavil.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Bili smo naelektreni, nervozni, saj smo se zavedali pomembnosti tekme. Vpisali smo se v zgodovino svetovnega nogometa. Ko se spomnim razliko od prve tekme do danes, velja samo čestitati fantom. Sprva smo bili v krču, nismo se razigrali. Kilometrine, ki bi pomagala pregnati to, nimamo, čakali smo na svoj trenutek in zabili. V odločilnem momentu smo odigrali zrelo in zmagali popolnoma zasluženo, kljub nekaj napakam. Štejejo tri točke, ne umetniški vtis.«

Robert Koren, kapetan: »Občutki so fenomenalni, pokazali smo solidno igro, a nekaj kredita je potrebno dati nasprotniku, ki je dobro stal na igrišču. Imeli smo nekaj težav, a se veselimo  prvih treh točk.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko
  • 22.03.2024 | A
    V prodaji vstopnice za obe junijski tekmi
    Slovenska nogometna reprezentanca bo stopnjevala formo za evropsko prvenstvo 2024 pred domačimi gledalci. Varovanci Matjaža Keka bodo v junijskem terminu odigrali dve pripravljalni tekmi v ljubljanskih Stožicah, ko jim bodo nasproti stali Armenci in Bolgari. Vstopnice za obe tekmi so že v prodaji.
  • 21.03.2024 | A
    Na Malti do neodločenega rezultata
    Nogometna reprezentanca Slovenije je v Ta'Qaliju odigrala prvo pripravljalno tekmo v sklopu priprav na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Po presenetljivem vodstvu Maltežanov je za končnih 2:2 zadel Benjamin Šeško.
  • 21.03.2024 | A
    Slovenija danes z Malto
    Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 19. uri igrala prvo pripravljalno tekmo za letošnje evropsko prvenstvo v Nemčiji. Slovenci bodo gostovali na Malti.

DELI NA