21.07.2009 | U19
Velika točka proti Ukrajincem

Slovenska reprezentanca do 19 let je debitirala na evropskem prvenstvu in osvojila točko proti domačinom. Pred 12.800 gledalci so Kostičevi varovanci s hrabro in borbeno igro  kljub igralcu manj v zaključku tekme ostali neporaženi, priigrali pa so si tudi nekaj priložnosti za zadetek.

Ukrajina : Slovenija 0:0

Olimpijski stadion, gledalcev 12.800, sodniki: Jech (Češka), Savicki (Belorusija) in Borkowski (Poljska).

Ukrajina: 1 - Levchenko, 2 - Kushnirov, 3 - Partsvania, 4 - Kryvtsov, 6 - Vitsenets, 7 - Korkishko, 8 - Petrov, 10 - Karnoza (od 46. 9 - Garmash), 17 - Kaverin, 18 - Ieremenko (od 82. 11 - Shevchuk), 21 - Lulka (od 15. Butko); selektor: Kalitvintsev

Slovenija: 1 - Radan, 2 - Jovič, 6 - Omerovič, 5 - Rapnik, 3 - A. Vučkič, 4 - M. Mevlja (od 78. 17 - Fink), 7 - H. Vučkič, 8 - Milec, 10 - Lazarevič (od 90. 9 - Sprečo), 16 - Dimitrov (od 69. 11 - Zadnikar), 13 - Črnčič; selektor: Kostič

Rumeni kartoni: Kaverin, Kokishko; Jovič, Črnčič, H. Vučkič.
Rdeč karton: Jovič (76.).

Sam začetek tekme je bil nervozen z obeh strani. Igranje na velikem tekmovanju kot evropsko prvenstvo seveda je, je pustilo določene sledi, igralcem je brez dvoma srce bolj divje utripalo med poslušanjem slovenske himne pred 12.800 gledalci. Kapetanski trak je v odsotnosti Rajka Repa, ki si je tekmo ogledal s tribune, prevzel Dejan Lazarevič, ki je dobro vodil svojo ekipo.

Prva priložnost je pripadla Slovencem, ki so bili v uvodu nevarnejši, z nekaj nezanesljivimi posredovanji, predvsem pri visokih žogah, pa je nase opozoril tudi ukrajinski vratar Levchenko. Po enem teh, ko je iz prostega strela centriral najmlajši udeleženec Eura Haris Vučkič, je vratar prestrašeno izbil žogo, po odbijanju v kazenskem prostoru je le-ta prišla na nogo Martinu Milecu, ki je pravo bombo poslal nekaj centimetrov mimo vrat. Ukrajinci so prvo svojo priložnost imeli potem, ko je Boban Jovič na robu kazenskega prostora ustavil enega izmed Ukrajincev, Artur Karnoza pa je iz prostega strela ošvrknil zunanji del mreže.

Ukrajinci so imeli v nadaljevanju sicer terensko premoč, naslednja priložnost, oziroma prvo pravo posredovanje, pa je prišlo spet na drugem koncu igrišča. Po prestreženi žogi si je prostor za strel pripravil Haris Vučkič, njegov poskus pa je bil merjen nekoliko preblizu domačega vratarja. Na drugi strani tekme polne tempa so ponovno poskusili Ukrajinci in medtem, ko je Kaverin žogo že poslal preko Radana je na poti le-te proti golu dobro posredoval izvrstni Rapnik in jo poslal daleč na tribuno olimpijskega stadiona. Naslednji poskus so imeli ponovno podjetnejši Ukrajinci, strel Kaverina iz prostega strela v bližnji vratarjev kot pa je Radan brez težav zadržal.

Naslednji nevarni poskus Ukrajincev je sledil v 54. minuti. Po desni strani je pobegnil Ieremenko, s predložkom v sredini našel Petrova, ki je žogo pričakal na oddaljeni vratnici, njegov poskus pa je švignil mimo slovenskih vrat. Na drugi strani pa so Slovenci kmalu zamudili eno najlepših priložnosti na tekmi. Dejan Dimitrov je pobegnil po desni, v slogu največjih igralcev preigral svojega branilca in poslal predložek na pet metrov, kjer je bil sicer nizkorasli Lazarevič, ki je žogo za las zgrešil, na drugi vratnici pa je Milec namesto strela s prve žogo poskusil ustaviti in priložnost je splavala po vodi.

Podobno priložnost so imeli nekaj minut zatem ponovno Ukrajinci, po predložku Petrova pa je gledalcem ob strelu Vitsenetsa zastal dih, poskus z glavo pa je zgrešil Radanova vrata za dobrih 20 centimetrov in kljub temu, da je Radan bil "na žogi" so Ukrajinci zamudili še lepo priložnost. Sicer so Ukrajinci težko prebijali slovensko zadno vrsto, za kar sta skrbela predvsem odlična Rapnik in Omerovič. Slednji je ravno na tekmi z Ukrajino praznoval svoj devetnajsti rojstni dan.

V 76. minuti pa se je stemnilo pred očmi selektorju Kostiču, ko je zaradi drugega rumenega kartona ostal brez desnega bočnega igralca, Bobana Joviča. Tako so bili Slovenci primorani v intenzivnejše branjenje, svoje priložnosti pa so iskali preko protnapadov. Enega takšnih je s strelom zaključil Črnčič, ki je med tekmo sicer pretekel "maraton" in bil eden najzaslužnejših za to, da Ukrajinci niso gradili napadov že na svoji polovici. Najlepšo priložnost v končnici je z dobrim strelom z razdalje zamudil rezervist Zadnikar, njegov poskus pa je Levchenko s težavami zadržal. Ukrajinci so enkrat zapretili še preko Vitsenetsa, toda rezultat se do konca ni spremenil in Slovenci so v svojem uvodnem nastopu na Euru osvojili veliko točko.

Naslednjo tekmo bodo Slovenci odigrali v petek, ko se pomerijo na štadionu Metalurga s Švicarji, v drugi tekmi pa si bodo nasproti stali Angleži in Ukrajinci. Prenosa slovenske tekme kot kaže sedaj, ne bo.

Izjave po tekmi:

Miha Mevlja: "Pričakovali smo trdo tekmo in točno takšna je tudi bila. Zavedali smo se, da bodo Ukrajinci, kot domačini, šli na vse ali nič. Igrali smo disciplinirano, pojavile so se nekatere poškodbe, krči in izključitev igralca, zato smo na koncu lahko kar zadovoljni z remijem. Po izključitvi Joviča me je selektor sicer zamenjal, spremljanje tekme s klopi pa je bilo še bolj pestro. Morali smo se potegniti nazaj, Ukrajinci so imeli dve, tri priložnosti, toda ostali smo na trdih tleh in ohranili rezultat. Je pa odlično igrati pred takšnim avditorijem, motivacija je ogromna. Res je bil super občutek."

Martin Milec: "Kot smo pričakovali je bila tekma zelo težka, naš prvotni namen je bil, da ne dobimo gola in to nam je tudi uspelo. S točko moramo biti zadovoljni, saj se je tudi druga tekma končala z remijem, vse štiri ekipe pa imamo sedaj praktično enake možnosti, da se uvrstimo naprej. Ukrajinci so dobra ekipa, sestavljena iz tehnično dobro podkovanih igralcev. Žogo so držali v svoji posesti, vendar mi smo se dobro postavili na igrišču in preprečili vse njihove nevarnejše napade, na koncu pa nam je uspelo iztržiti remi."

Dejan Lazarevič: "Že v prvem srečanju na evropskem prvenstvu smo osvojili točko, kar je zelo dobro. Pripravljali smo se, da bomo izboljšali igro v obrambi, igra v napadu pa nam ni dobro stekla. Zdaj imamo čas, da to izboljšamo na treningih in se do petka pripravimo, da smo pravi - dobri tako v obrambi, kot tudi v napadu. Ukrajina je zelo dobra ekipa, imajo posameznike, ki igrajo zelo dobro. Tudi mi sicer nismo bili slabi, vendar smo zmožni pokazati veliko več. Občutek igranja pred takšnim številom gledalcev je bil enkraten, to nas je še dvignilo, saj ne igraš vsak dan pred takšnim avditorijem. Upam, da bodo tudi naslednje tekme dobro obiskane."
 

Tekst: NZS/MK
Foto: Paul Mohan / SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA