21.07.2009 | U19
Velika točka proti Ukrajincem

Slovenska reprezentanca do 19 let je debitirala na evropskem prvenstvu in osvojila točko proti domačinom. Pred 12.800 gledalci so Kostičevi varovanci s hrabro in borbeno igro  kljub igralcu manj v zaključku tekme ostali neporaženi, priigrali pa so si tudi nekaj priložnosti za zadetek.

Ukrajina : Slovenija 0:0

Olimpijski stadion, gledalcev 12.800, sodniki: Jech (Češka), Savicki (Belorusija) in Borkowski (Poljska).

Ukrajina: 1 - Levchenko, 2 - Kushnirov, 3 - Partsvania, 4 - Kryvtsov, 6 - Vitsenets, 7 - Korkishko, 8 - Petrov, 10 - Karnoza (od 46. 9 - Garmash), 17 - Kaverin, 18 - Ieremenko (od 82. 11 - Shevchuk), 21 - Lulka (od 15. Butko); selektor: Kalitvintsev

Slovenija: 1 - Radan, 2 - Jovič, 6 - Omerovič, 5 - Rapnik, 3 - A. Vučkič, 4 - M. Mevlja (od 78. 17 - Fink), 7 - H. Vučkič, 8 - Milec, 10 - Lazarevič (od 90. 9 - Sprečo), 16 - Dimitrov (od 69. 11 - Zadnikar), 13 - Črnčič; selektor: Kostič

Rumeni kartoni: Kaverin, Kokishko; Jovič, Črnčič, H. Vučkič.
Rdeč karton: Jovič (76.).

Sam začetek tekme je bil nervozen z obeh strani. Igranje na velikem tekmovanju kot evropsko prvenstvo seveda je, je pustilo določene sledi, igralcem je brez dvoma srce bolj divje utripalo med poslušanjem slovenske himne pred 12.800 gledalci. Kapetanski trak je v odsotnosti Rajka Repa, ki si je tekmo ogledal s tribune, prevzel Dejan Lazarevič, ki je dobro vodil svojo ekipo.

Prva priložnost je pripadla Slovencem, ki so bili v uvodu nevarnejši, z nekaj nezanesljivimi posredovanji, predvsem pri visokih žogah, pa je nase opozoril tudi ukrajinski vratar Levchenko. Po enem teh, ko je iz prostega strela centriral najmlajši udeleženec Eura Haris Vučkič, je vratar prestrašeno izbil žogo, po odbijanju v kazenskem prostoru je le-ta prišla na nogo Martinu Milecu, ki je pravo bombo poslal nekaj centimetrov mimo vrat. Ukrajinci so prvo svojo priložnost imeli potem, ko je Boban Jovič na robu kazenskega prostora ustavil enega izmed Ukrajincev, Artur Karnoza pa je iz prostega strela ošvrknil zunanji del mreže.

Ukrajinci so imeli v nadaljevanju sicer terensko premoč, naslednja priložnost, oziroma prvo pravo posredovanje, pa je prišlo spet na drugem koncu igrišča. Po prestreženi žogi si je prostor za strel pripravil Haris Vučkič, njegov poskus pa je bil merjen nekoliko preblizu domačega vratarja. Na drugi strani tekme polne tempa so ponovno poskusili Ukrajinci in medtem, ko je Kaverin žogo že poslal preko Radana je na poti le-te proti golu dobro posredoval izvrstni Rapnik in jo poslal daleč na tribuno olimpijskega stadiona. Naslednji poskus so imeli ponovno podjetnejši Ukrajinci, strel Kaverina iz prostega strela v bližnji vratarjev kot pa je Radan brez težav zadržal.

Naslednji nevarni poskus Ukrajincev je sledil v 54. minuti. Po desni strani je pobegnil Ieremenko, s predložkom v sredini našel Petrova, ki je žogo pričakal na oddaljeni vratnici, njegov poskus pa je švignil mimo slovenskih vrat. Na drugi strani pa so Slovenci kmalu zamudili eno najlepših priložnosti na tekmi. Dejan Dimitrov je pobegnil po desni, v slogu največjih igralcev preigral svojega branilca in poslal predložek na pet metrov, kjer je bil sicer nizkorasli Lazarevič, ki je žogo za las zgrešil, na drugi vratnici pa je Milec namesto strela s prve žogo poskusil ustaviti in priložnost je splavala po vodi.

Podobno priložnost so imeli nekaj minut zatem ponovno Ukrajinci, po predložku Petrova pa je gledalcem ob strelu Vitsenetsa zastal dih, poskus z glavo pa je zgrešil Radanova vrata za dobrih 20 centimetrov in kljub temu, da je Radan bil "na žogi" so Ukrajinci zamudili še lepo priložnost. Sicer so Ukrajinci težko prebijali slovensko zadno vrsto, za kar sta skrbela predvsem odlična Rapnik in Omerovič. Slednji je ravno na tekmi z Ukrajino praznoval svoj devetnajsti rojstni dan.

V 76. minuti pa se je stemnilo pred očmi selektorju Kostiču, ko je zaradi drugega rumenega kartona ostal brez desnega bočnega igralca, Bobana Joviča. Tako so bili Slovenci primorani v intenzivnejše branjenje, svoje priložnosti pa so iskali preko protnapadov. Enega takšnih je s strelom zaključil Črnčič, ki je med tekmo sicer pretekel "maraton" in bil eden najzaslužnejših za to, da Ukrajinci niso gradili napadov že na svoji polovici. Najlepšo priložnost v končnici je z dobrim strelom z razdalje zamudil rezervist Zadnikar, njegov poskus pa je Levchenko s težavami zadržal. Ukrajinci so enkrat zapretili še preko Vitsenetsa, toda rezultat se do konca ni spremenil in Slovenci so v svojem uvodnem nastopu na Euru osvojili veliko točko.

Naslednjo tekmo bodo Slovenci odigrali v petek, ko se pomerijo na štadionu Metalurga s Švicarji, v drugi tekmi pa si bodo nasproti stali Angleži in Ukrajinci. Prenosa slovenske tekme kot kaže sedaj, ne bo.

Izjave po tekmi:

Miha Mevlja: "Pričakovali smo trdo tekmo in točno takšna je tudi bila. Zavedali smo se, da bodo Ukrajinci, kot domačini, šli na vse ali nič. Igrali smo disciplinirano, pojavile so se nekatere poškodbe, krči in izključitev igralca, zato smo na koncu lahko kar zadovoljni z remijem. Po izključitvi Joviča me je selektor sicer zamenjal, spremljanje tekme s klopi pa je bilo še bolj pestro. Morali smo se potegniti nazaj, Ukrajinci so imeli dve, tri priložnosti, toda ostali smo na trdih tleh in ohranili rezultat. Je pa odlično igrati pred takšnim avditorijem, motivacija je ogromna. Res je bil super občutek."

Martin Milec: "Kot smo pričakovali je bila tekma zelo težka, naš prvotni namen je bil, da ne dobimo gola in to nam je tudi uspelo. S točko moramo biti zadovoljni, saj se je tudi druga tekma končala z remijem, vse štiri ekipe pa imamo sedaj praktično enake možnosti, da se uvrstimo naprej. Ukrajinci so dobra ekipa, sestavljena iz tehnično dobro podkovanih igralcev. Žogo so držali v svoji posesti, vendar mi smo se dobro postavili na igrišču in preprečili vse njihove nevarnejše napade, na koncu pa nam je uspelo iztržiti remi."

Dejan Lazarevič: "Že v prvem srečanju na evropskem prvenstvu smo osvojili točko, kar je zelo dobro. Pripravljali smo se, da bomo izboljšali igro v obrambi, igra v napadu pa nam ni dobro stekla. Zdaj imamo čas, da to izboljšamo na treningih in se do petka pripravimo, da smo pravi - dobri tako v obrambi, kot tudi v napadu. Ukrajina je zelo dobra ekipa, imajo posameznike, ki igrajo zelo dobro. Tudi mi sicer nismo bili slabi, vendar smo zmožni pokazati veliko več. Občutek igranja pred takšnim številom gledalcev je bil enkraten, to nas je še dvignilo, saj ne igraš vsak dan pred takšnim avditorijem. Upam, da bodo tudi naslednje tekme dobro obiskane."
 

Tekst: NZS/MK
Foto: Paul Mohan / SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 09.12.2020 | U19
  Mladinci z Litvo, Islandijo in Italijo
  Sreda v švicarskem Nyonu mineva v znamenju žreba kvalifikacijskih skupin za kadetsko in mladinsko evropsko prvenstvo 2022. Po kadetski reprezentanci je nasprotnike dobila tudi mladinska izbrana vrsta Slovenije.
 • 08.10.2020 | U19
  Mladinska reprezentanca remizirala s Hrvaško
  Mladinska reprezentanca Slovenije je s tekmo v hrvaški Krapini zaključila štiridnevne priprave. Slovenci so po zaslugi Enrika Ostrca in Davida Flakusa Bosilja, ki je zadel dvakrat, vodili že s tremi zadetki, a so Hrvati v zadnji tretjini dvoboja uspeli izenačiti.
 • 29.09.2020 | U19
  Mladinci s Hrvaško
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 8. oktobra v Krapini odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško. Selektor Agron Šalja je v ta namen vpoklical 21 reprezentantov, ki se bodo zbrali 5. oktobra v Nacionalnem nogometnem centru Brdo.
 • 04.09.2020 | U19
  Mladinci slavili v Avstriji
  Slovenska reprezentanca do 19 let je na prijateljski tekmi v Obertaunu premagala Avstrijo z 2:0 (0:0).
 • 26.08.2020 | U19
  Mladinci pred elitnim krogom kvalifikacij z Avstrijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let (letniki 2001) bo med 31. avgustom in 4. septembrom opravila priprave v Kranjski Gori. Selektor Agron Šalja je vpoklical 22 igralcev, ki bodo v sklopu priprav odigrali tudi prijateljsko tekmo z Avstrijo.
 • 13.08.2020 | U19
  Izvršni odbor Uefe preložil tekme mladih reprezentanc
  Po posvetu s članicami je izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA zavoljo problematike povezane s COVID-19 sprejel več odločitev v zvezi s tekmovanji mlajših reprezentančnih selekcij za sezoni 2019/20 in 2020/21.
 • 25.07.2020 | U19
  Šalja z mladinci na priprave v Čatež
  Selektor slovenske nogometne reprezentance do 19 let Agron Šalja je predstavil seznam vpoklicanih igralcev, ki bodo med 27. in 31. julijem opravili krajše priprave v Čatežu ob Savi.
 • 04.03.2020 | U19
  Tesen poraz v Gradcu
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v avstrijskem Gradcu odigrala zadnjo pripravljalno srečanje pred elitnim krogom kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Oslabljena zasedba je doživela tesen poraz.
 • 24.02.2020 | U19
  Z Avstrijo v Ajdovščini pred TV zasloni
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 4. marca ob 15.30 v Ajdovščini odigrala mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Avstrije.
 • 06.02.2020 | U19
  Po remiju še do zmage
  Mladinska reprezentanca Slovenije je nekajdnevne priprave v Antalyji sklenila z drugo prijateljsko tekmo proti Turčiji. Mladi Slovenci so po torkovem remiju vknjižili še zmago.

DELI NA