14.06.2010 | A
Velik dan za Slovenijo!

Robert Koren je s svojim petim zadetkom pod slovenskim grbom zabil tudi jubilejnega 200 za Slovenijo. Premierno zmago druge najmanjše države, ki je kdajkoli slavila na mundialu, bodo fantje spodobno proslavili. »Zdaj gremo na pivo, nato pa se bomo pripravili na Američane,« je neposredno po tekmi večerni plan razkril selektor. Angleži še vedno objokujejo obrambo Greena, Alžirci pa nespametno dobljeni drugi rumeni karton, ki je Sloveniji pomagal do zmage.

Že ustaljena uvodna enajsterica ne pričela srečanje pol vročim afriškim soncem, le Kirm in Birsa sta menjala standardni poziciji. Handanoviča je že uvodoma ogrel Belhadj, ki je šele v sredo dobil zeleno luč za nastop, a najlepšo priložnost tekme je ob koncu polčasa zapravil Birsa. Veliko nenatančnih podaj in tekanja brez žoge je utrudilo igralce, ki so se merili na žgočem soncu – 'Sarma' je drugi polčas začel celo s čepico. Kek je hitro poslal na ogrevanje Ljubijankiča, od 28. minute pa sta slovenska desetica in sedemnajstica zopet zavzeli standardne položaje. Sploh prvi je vršil pritisk nad Alžirci, gledalcem pa je dih zastal sredi polčasa, ko je udarec v glavo prejel Radosavljevič. »Videl sem megleno in nisem več razlikoval barv,« je ob manjšem pretresu glave povedal zvezni nogometaš. Strahu pred naslednjo tekmo o njegovem nastopu ni.

Nepredvidljivost Jabulanija je okusil vratar domačih (Slovenci so nastopili kot gostje), ko je Birsa dvakrat zapored nameril na njegova vrata, v drugem polčasu pa je ob nesporazumu Handanoviča in Šulerja, ki bi ga Ziani lahko kaj hitro kaznoval, zastal dih tudi Slovencem. »Napake so sestavni del igre,« na neljubi dogodek odgovarjajo s slovenskega tabora. »Bil je le padec zbranosti, nič takega,« je zadevo pomiril tudi čuvaj mreže. Koren je z natančnim diagonalnim strelom nekaj sto navijačem, ki so v živo spodbujali slovenske fante v 79. minuti pričaral nasmeh na obraz, zadovoljstvo pa je velo tudi iz klopi. »Ko se spomnim razliko od prve tekme do danes, velja samo čestitati fantom. V odločilnem momentu smo odigrali zrelo in zmagali popolnoma zasluženo, kljub nekaj napakam. Štejejo tri točke, ne umetniški vtis,« je srečanje komentiral selektor, ki se zaveda, da je bila tekma nervozna in naelektrena, njegovi varovanci pa ne najbolj prepričljivi, a v trenutku, ko je to bilo potrebno, so pokazali pravi obraz in tekmo v svojo korist pripeljali do konca. »Držali smo žogo, nekaj napak je bilo, ko so se tresle noge, a vse je prišlo na svoje mesto, kapetan je dodal ključni udarec in to je bilo to.«

Pa naj še kdo reče, da trinajstica ni srečna številka …

Ob veselju Slovencev pa se v taboru angleške reprezentance sinočnji prah, ki ga je dvignil Robert Green, še ni polegel. »Dempseyjev strel bi moral ubraniti in konec. Sem zelo razočaran, vendar to se dogaja,« je povedal nesrečni vratar. Drugi najdražji reprezentanci na svetu ob imenih kot so Frank Lampard, Steven Gerrard, Wayne Rooney in John Terry manjka kakovost med vratnicami. Gre za hibo, ki se vleče že leta in na mestu, ki je najbolj ranljivo. Capello je že pred srečanjem kolebal med Greenom in Jamesom, a se nazadnje odločil za prvega. »To je nogomet, sprejeti je treba izid in se osredotočiti na naslednjo tekmo. Storil je napako, vendar v drugem polčasu se je izkazal z obrambo,« mu je v bran stopil selektor. Kdo bo branil na naslednjem srečanju še ni jasno, ve pa se, da zaradi poškodbe ne bo nastopil Ledley King.

»Imeli smo možnost za zmago. Zadovoljen sem tudi, ker smo se uspeli vrniti po zaostanku« je bil veliko bolje razpoložen ameriški strateg Bob Bradley, ki se bo konec prihodnjega tedna spopadel s Kekovo četo. Tokrat je zmagala zelena oprava, kako bodo selektorjevi varovanci igrali šele v bolj priljubljeni beli opravi bomo videli v petek ob 16.00 uri. Do takrat pa mirne živce in obilo užitkov ob nogometu.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA