27.07.2009 | U19
V tretje gre rado

Slovensko mladinsko reprezentanco čaka še tretja tekma na evropskem prvenstvu. Čeprav Sloveniji kljub dobri igri in prevladi zlasti proti Švicarjem še ni uspelo vknjižiti treh točk, slovenska odprava v Donetsku verjame, da gre v tretje rado.

Slovenci so bili večino tekme, vse do 75. minute, proti Švicarjem boljši nasprotnik, zato je bilo razočaranje po porazu toliko večje. Po prespani noči je selektor Kostič svoje misli o tekmi s Švico strnil takole: "Samo tekmo smo začeli dokaj dobro in si v otvoritvenih petnajstih minutah ustvarili nekaj lepih priložnosti za strel s približno 25 metrov, vendar je njihov vratar dvakrat dobro posredoval. Kasneje so nam Švicarji delali kar nekaj problemov skozi sredino, zaradi česar smo mogli z določenimi rotacijami spremeniti naš način igre. Tako smo morali povleči Repa malo bolj stran od vrat in ga žrtvovati za nekoliko bolj defenzivne naloge, kar se nam je obrestovalo v drugem polčasu, ki smo ga začeli bolj odločno in z večjo posestjo žoge ustvarjali konstanten pritisk na nasprotnikova vrata. Na koncu je bil plod tega pritiska tudi zadetek. Ključni dogodek v srečanju je bila izključitev Lazareviča in zelo hitro prejet zadetek po tej izključitvi. Takrat se namreč še nismo uspeli 'sestaviti' v takšni meri, da bi lahko zaprli dostop do naših vrat. Po prejetem zadetku je bilo težko zaustaviti vse nalete Švicarjev, ki so dobili krila in še enkrat zatresli našo mrežo."

Omenjena izključitev Lazareviča se je zgodila v 76. minuti, že naslednjo minuto je Slovenija prejela izenačujoči zadetek, ki je psihološko slabo vplival na celo ekipo: "Prav gotovo je hiter zadetek Švice po izključitvi ekipo zmedel. Izključitev in zadetek sta se zgodila ravno v trenutku, ko smo igrali verjetno najboljši nogomet na tekmi. Zadeli smo prečnik, vratnico, imeli še nekaj lepih priložnosti in zagotove je zadetek takrat spodnesel noge fantom. Upam, da se vsi na teh izkušnjah nekaj naučimo in da v prihodnosti takšnih napak ne ponavljamo več."

Tekmo proti Švicarjem so Slovenci začeli pogumno, v nadaljevanju polčasa pa so več posesti imeli Švicarji, zaradi česar se je Kostič odločil za rošado - med polčasom sta položaj zamenjala Haris Vučkič in Martin Milec: "Ocenili smo, da lahko Haris uspešneje prebije levi bok, Milčeve žoge v sredini pa so večkrat našle pravi cilj in s tem si je Zadnikar tudi ustvaril kar nekaj priložnosti. Ta zamenjava se je pokazala za uspešno, vendar očitno nam ni uspelo iztržiti boljšega rezultata."

Razočaranje po porazu s Švicarji je bilo ogromno, sama slačilnica po koncu je bila podobna pogrebu. Ker se je druga tekma še igrala, je obstajala bojazen, da je Slovenija že zaključila s tekmovanjem za polfinale: "Ko zgubite tekmo na način, na kakršnega smo izgubili mi, ne morete pričakovati pozitivnega vzdušja v slačilnici. Nasprotno, fantje so bili potrti, jezni in ta jeza se je čutila 'do stropa'. Slišalo se je nekaj težkih besed na račun samih sebe in igre. To me kot trenerja seveda navdušuje, kajti s tem so še enkrat več pokazali, da si želijo vsako tekmo dobiti in menim, da je to samo ena pozitivna iskrica, ki se bo zanetila na tekmi z Anglijo in verjamem, da bodo to svojo jezo in bes stresli na Angleže."

Tekma s Švicarji je, podobno kot tista z Ukrajino, že v zgodovini in ekipa se je obrnila proti novemu izzivu. Angleži, čeprav doslej niso navdušili, ne bodo lahek nasprotnik, tega se zaveda tudi Kostič, ki je zadnjega tekmeca v skupinskem delu s svojim strokovnim timom dodobra analiziral: "Kolega Borut Jarc si je ogledal obe tekmi Angležev in po analizi z Markom Lešnikom menim, da smo na njih kar dobro pripravljeni. Ugotovili smo, kje so njihove prednosti in kje so najbolj ranljivi. Največ lukenj imajo v obrambi. Njihova zadnja vrsta ima kar nekaj težav pri organizaciji igre in upamo, da bomo s pritiskom na branilce uspeli nasprotniku žogo vzeti že zelo visoko na njihovi polovici. Potem bo naše napade lažje zaključiti z zadetkom."

"Angleži igrajo v postavitvi 4-4-2, naša postavitev pa se zelo dobro pokrije s takšnim načinom igranja," pred tekmo razmišlja Kostič, postavitev Anglije pa ga navdaja še z dodatnim optimizmom: "Ta reprezentanca je doslej še vedno odigrala dobro na tako postavitev. Mi se pripravljamo, da jih presenetimo, tako kot smo na takšno postavitev presenetili že Slovake, Armence in Beloruse. Verjamem, da bomo na koncu tudi uspešni."

Proti Angliji bosta zaradi kartonov sicer manjkala Dejan Lazarevič in Haris Vučkič, medtem ko se vrača Boban Jovič: "Igralci, ki bodo zamenjali manjkajoče, stoodstotno dihajo z ekipo, zato tu ne vidim večjih težav. Tisti, ki bodo nastopili, bodo še enkrat več pustili srce na igrišču. Upam le, da bodo v določenih trenutkih bolj mirni v zaključku in se znali spopasti s pritiskom. Popolnoma zaupam vanje in verjamem, da se bodo še enkrat več pokazali v pravi luči." Sicer pa pritisk ni le na Sloveniji. Toliko večji pritisk čutijo Angleži, ki proti ekipi kot je Slovenija preprosto ne smejo izgubiti ali remizirati. Vse to pa je le voda na naš mlin.

Tekst: Matjaž Krajnik/NZS
Foto: Paul Mohan/SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 28.03.2023 | U19
  Žlogar: Turnir zapuščamo z dvignjenimi glavami
  Mladinska reprezentanca Slovenije je zaključila elitni krog kvalifikacij za evropsko prventsvo do 19 let. Na zadnjem srečanju je klonila proti Nemčiji.
 • 27.03.2023 | U19
  Žlogar: Dali bomo vse od sebe
  Slovenska mladinska reprezentanca bo jutri odigrala odločilno srečanje proti gostiteljici Nemčiji. Z morebitno zmago se lahko varovanci Žlogarja uvrstijo na zaključni turnir.
 • 25.03.2023 | U19
  Mladinci remizirali tudi v drugo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je drugo tekmo elitnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo odigrala proti Italiji. Srečanje z zahodnimi sosedi se je končalo brez zadetkov.
 • 24.03.2023 | U19
  Žlogarjevi varovanci v pripravi na obračun z Italijo
  Slovenska mladinska reprezentanca je pred dnevi pričela elitni krog kavlifikacij za preboj na evropsko prvenstvo do 19 let. Jutri mlade reprezentante čaka nov obračun, ko jim bo nasproti stala izbrana vrsta Italije.
 • 22.03.2023 | U19
  Mladinci na prvi tekmi elitnega kroga iztržili remi
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Tekma z Belgijo se je končala brez zadetkov.
 • 21.03.2023 | U19
  Mladinska reprezentanca elitni krog začenja proti Belgiji
  Slovenska mladinska reprezentanca je včeraj odpotovala v Nemčijo, natančneje v Bremen, kjer bo v naslednjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let.
 • 13.03.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za elitni krog kvalifikacijskega turnirja
  Nogometna pomlad prinaša tekmovalne izzive tudi za mladinsko izbrano vrsto Slovenije. Četa Antona Žlogarja bo preboj na Uefa evropsko prvenstvo do 19 let napadala v Nemčiji, selektor pa je danes razkril seznam nogometašev, na katere bo računal na turnirju. 
 • 15.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca ugnala vrstnike s Kitajske
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je na prijateljskem turnirju na Hrvaškem slavila še drugič. Z minimalno zmago je bila boljša od reprezentance Kitajske.
 • 12.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca po preobratu ugnala Latvijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Umagu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem na Hrvaškem.
 • 02.02.2023 | U19
  Žlogar izbral potnike za prijateljski turnir na Hrvaškem
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, bo med 9. in 15. februarjem na Hrvaškem sodelovala na prijateljskem turnirju.

DELI NA