27.07.2009 | U19
V tretje gre rado

Slovensko mladinsko reprezentanco čaka še tretja tekma na evropskem prvenstvu. Čeprav Sloveniji kljub dobri igri in prevladi zlasti proti Švicarjem še ni uspelo vknjižiti treh točk, slovenska odprava v Donetsku verjame, da gre v tretje rado.

Slovenci so bili večino tekme, vse do 75. minute, proti Švicarjem boljši nasprotnik, zato je bilo razočaranje po porazu toliko večje. Po prespani noči je selektor Kostič svoje misli o tekmi s Švico strnil takole: "Samo tekmo smo začeli dokaj dobro in si v otvoritvenih petnajstih minutah ustvarili nekaj lepih priložnosti za strel s približno 25 metrov, vendar je njihov vratar dvakrat dobro posredoval. Kasneje so nam Švicarji delali kar nekaj problemov skozi sredino, zaradi česar smo mogli z določenimi rotacijami spremeniti naš način igre. Tako smo morali povleči Repa malo bolj stran od vrat in ga žrtvovati za nekoliko bolj defenzivne naloge, kar se nam je obrestovalo v drugem polčasu, ki smo ga začeli bolj odločno in z večjo posestjo žoge ustvarjali konstanten pritisk na nasprotnikova vrata. Na koncu je bil plod tega pritiska tudi zadetek. Ključni dogodek v srečanju je bila izključitev Lazareviča in zelo hitro prejet zadetek po tej izključitvi. Takrat se namreč še nismo uspeli 'sestaviti' v takšni meri, da bi lahko zaprli dostop do naših vrat. Po prejetem zadetku je bilo težko zaustaviti vse nalete Švicarjev, ki so dobili krila in še enkrat zatresli našo mrežo."

Omenjena izključitev Lazareviča se je zgodila v 76. minuti, že naslednjo minuto je Slovenija prejela izenačujoči zadetek, ki je psihološko slabo vplival na celo ekipo: "Prav gotovo je hiter zadetek Švice po izključitvi ekipo zmedel. Izključitev in zadetek sta se zgodila ravno v trenutku, ko smo igrali verjetno najboljši nogomet na tekmi. Zadeli smo prečnik, vratnico, imeli še nekaj lepih priložnosti in zagotove je zadetek takrat spodnesel noge fantom. Upam, da se vsi na teh izkušnjah nekaj naučimo in da v prihodnosti takšnih napak ne ponavljamo več."

Tekmo proti Švicarjem so Slovenci začeli pogumno, v nadaljevanju polčasa pa so več posesti imeli Švicarji, zaradi česar se je Kostič odločil za rošado - med polčasom sta položaj zamenjala Haris Vučkič in Martin Milec: "Ocenili smo, da lahko Haris uspešneje prebije levi bok, Milčeve žoge v sredini pa so večkrat našle pravi cilj in s tem si je Zadnikar tudi ustvaril kar nekaj priložnosti. Ta zamenjava se je pokazala za uspešno, vendar očitno nam ni uspelo iztržiti boljšega rezultata."

Razočaranje po porazu s Švicarji je bilo ogromno, sama slačilnica po koncu je bila podobna pogrebu. Ker se je druga tekma še igrala, je obstajala bojazen, da je Slovenija že zaključila s tekmovanjem za polfinale: "Ko zgubite tekmo na način, na kakršnega smo izgubili mi, ne morete pričakovati pozitivnega vzdušja v slačilnici. Nasprotno, fantje so bili potrti, jezni in ta jeza se je čutila 'do stropa'. Slišalo se je nekaj težkih besed na račun samih sebe in igre. To me kot trenerja seveda navdušuje, kajti s tem so še enkrat več pokazali, da si želijo vsako tekmo dobiti in menim, da je to samo ena pozitivna iskrica, ki se bo zanetila na tekmi z Anglijo in verjamem, da bodo to svojo jezo in bes stresli na Angleže."

Tekma s Švicarji je, podobno kot tista z Ukrajino, že v zgodovini in ekipa se je obrnila proti novemu izzivu. Angleži, čeprav doslej niso navdušili, ne bodo lahek nasprotnik, tega se zaveda tudi Kostič, ki je zadnjega tekmeca v skupinskem delu s svojim strokovnim timom dodobra analiziral: "Kolega Borut Jarc si je ogledal obe tekmi Angležev in po analizi z Markom Lešnikom menim, da smo na njih kar dobro pripravljeni. Ugotovili smo, kje so njihove prednosti in kje so najbolj ranljivi. Največ lukenj imajo v obrambi. Njihova zadnja vrsta ima kar nekaj težav pri organizaciji igre in upamo, da bomo s pritiskom na branilce uspeli nasprotniku žogo vzeti že zelo visoko na njihovi polovici. Potem bo naše napade lažje zaključiti z zadetkom."

"Angleži igrajo v postavitvi 4-4-2, naša postavitev pa se zelo dobro pokrije s takšnim načinom igranja," pred tekmo razmišlja Kostič, postavitev Anglije pa ga navdaja še z dodatnim optimizmom: "Ta reprezentanca je doslej še vedno odigrala dobro na tako postavitev. Mi se pripravljamo, da jih presenetimo, tako kot smo na takšno postavitev presenetili že Slovake, Armence in Beloruse. Verjamem, da bomo na koncu tudi uspešni."

Proti Angliji bosta zaradi kartonov sicer manjkala Dejan Lazarevič in Haris Vučkič, medtem ko se vrača Boban Jovič: "Igralci, ki bodo zamenjali manjkajoče, stoodstotno dihajo z ekipo, zato tu ne vidim večjih težav. Tisti, ki bodo nastopili, bodo še enkrat več pustili srce na igrišču. Upam le, da bodo v določenih trenutkih bolj mirni v zaključku in se znali spopasti s pritiskom. Popolnoma zaupam vanje in verjamem, da se bodo še enkrat več pokazali v pravi luči." Sicer pa pritisk ni le na Sloveniji. Toliko večji pritisk čutijo Angleži, ki proti ekipi kot je Slovenija preprosto ne smejo izgubiti ali remizirati. Vse to pa je le voda na naš mlin.

Tekst: Matjaž Krajnik/NZS
Foto: Paul Mohan/SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

  • 26.03.2024 | U19
    Mladinci so se od elitnega kroga poslovili z zmago
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnje srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili s Kosovom in se od kvalifikacij poslovili z zmago z 1:0 in končim drugim mestom v skupini 1.
  • 23.03.2024 | U19
    Po remiju s Španijo poraz proti Avstriji
    Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo srečanje elitnega kroga kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024. Varovanci Miša Brečka so se pomerili z Avstriji in izgubili z 2:0.
  • 20.03.2024 | U19
    Mladinci po vodstvu remizirali s Španijo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacijskega turnirja za evropsko prvenstvo 2024 začela z neodločenim izidom. Varovanci Miša Brečka so na uvodni tekmi v Lendavi z zadetkom Mačka remizirali s Španijo.
  • 19.03.2024 | U19
    Mladinci za uvod gostijo Španijo
    Slovenska mladinska reprezentanca se je v nedeljo zbrala v Moravskih Toplicah, kjer bo nastanjena v času v elitnega kroga kvalifikacij za UEFA evropsko prvenstvo do 19 let. Vse tekme slovenske mladinske reprezentance bodo v prenosu na Sportklubu.
  • 11.03.2024 | U19
    Novi selektor predstavil seznam za preboj na Euro
    Slovenska reprezentanca do 19 let bo med 20. in 26. marcem gostila elitni krog kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo letos potekalo na Severnem Irskem. Novi selektor slovenske izbrane vrste do 19 let Mišo Brečko je objavil seznam nogometašev, ki se bodo na kvalifikacijskem turnirju, ki bo potekal v Lendavi ob Avstriji, Španiji in Kosovu borili za uvrstitev na zaključni turnir.
  • 11.03.2024 | U19
    Mišo Brečko imenovan za selektorja mladinske izbrane vrste
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je po predlogu predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića za novega selektorja izbral Miša Brečka. Slednji je že vodil mlajše reprezentance Slovenije, z izbrano vrsto do 17 let je lansko leto nastopil tudi na evropskem prvenstvu.
  • 07.12.2023 | U19
    Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
    Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
  • 21.11.2023 | U19
    Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
    Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
  • 18.11.2023 | U19
    Slovenija remizirala tudi z Irsko
    Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
  • 16.11.2023 | U19
    Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
    Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 

DELI NA