27.07.2009 | U19
V tretje gre rado

Slovensko mladinsko reprezentanco čaka še tretja tekma na evropskem prvenstvu. Čeprav Sloveniji kljub dobri igri in prevladi zlasti proti Švicarjem še ni uspelo vknjižiti treh točk, slovenska odprava v Donetsku verjame, da gre v tretje rado.

Slovenci so bili večino tekme, vse do 75. minute, proti Švicarjem boljši nasprotnik, zato je bilo razočaranje po porazu toliko večje. Po prespani noči je selektor Kostič svoje misli o tekmi s Švico strnil takole: "Samo tekmo smo začeli dokaj dobro in si v otvoritvenih petnajstih minutah ustvarili nekaj lepih priložnosti za strel s približno 25 metrov, vendar je njihov vratar dvakrat dobro posredoval. Kasneje so nam Švicarji delali kar nekaj problemov skozi sredino, zaradi česar smo mogli z določenimi rotacijami spremeniti naš način igre. Tako smo morali povleči Repa malo bolj stran od vrat in ga žrtvovati za nekoliko bolj defenzivne naloge, kar se nam je obrestovalo v drugem polčasu, ki smo ga začeli bolj odločno in z večjo posestjo žoge ustvarjali konstanten pritisk na nasprotnikova vrata. Na koncu je bil plod tega pritiska tudi zadetek. Ključni dogodek v srečanju je bila izključitev Lazareviča in zelo hitro prejet zadetek po tej izključitvi. Takrat se namreč še nismo uspeli 'sestaviti' v takšni meri, da bi lahko zaprli dostop do naših vrat. Po prejetem zadetku je bilo težko zaustaviti vse nalete Švicarjev, ki so dobili krila in še enkrat zatresli našo mrežo."

Omenjena izključitev Lazareviča se je zgodila v 76. minuti, že naslednjo minuto je Slovenija prejela izenačujoči zadetek, ki je psihološko slabo vplival na celo ekipo: "Prav gotovo je hiter zadetek Švice po izključitvi ekipo zmedel. Izključitev in zadetek sta se zgodila ravno v trenutku, ko smo igrali verjetno najboljši nogomet na tekmi. Zadeli smo prečnik, vratnico, imeli še nekaj lepih priložnosti in zagotove je zadetek takrat spodnesel noge fantom. Upam, da se vsi na teh izkušnjah nekaj naučimo in da v prihodnosti takšnih napak ne ponavljamo več."

Tekmo proti Švicarjem so Slovenci začeli pogumno, v nadaljevanju polčasa pa so več posesti imeli Švicarji, zaradi česar se je Kostič odločil za rošado - med polčasom sta položaj zamenjala Haris Vučkič in Martin Milec: "Ocenili smo, da lahko Haris uspešneje prebije levi bok, Milčeve žoge v sredini pa so večkrat našle pravi cilj in s tem si je Zadnikar tudi ustvaril kar nekaj priložnosti. Ta zamenjava se je pokazala za uspešno, vendar očitno nam ni uspelo iztržiti boljšega rezultata."

Razočaranje po porazu s Švicarji je bilo ogromno, sama slačilnica po koncu je bila podobna pogrebu. Ker se je druga tekma še igrala, je obstajala bojazen, da je Slovenija že zaključila s tekmovanjem za polfinale: "Ko zgubite tekmo na način, na kakršnega smo izgubili mi, ne morete pričakovati pozitivnega vzdušja v slačilnici. Nasprotno, fantje so bili potrti, jezni in ta jeza se je čutila 'do stropa'. Slišalo se je nekaj težkih besed na račun samih sebe in igre. To me kot trenerja seveda navdušuje, kajti s tem so še enkrat več pokazali, da si želijo vsako tekmo dobiti in menim, da je to samo ena pozitivna iskrica, ki se bo zanetila na tekmi z Anglijo in verjamem, da bodo to svojo jezo in bes stresli na Angleže."

Tekma s Švicarji je, podobno kot tista z Ukrajino, že v zgodovini in ekipa se je obrnila proti novemu izzivu. Angleži, čeprav doslej niso navdušili, ne bodo lahek nasprotnik, tega se zaveda tudi Kostič, ki je zadnjega tekmeca v skupinskem delu s svojim strokovnim timom dodobra analiziral: "Kolega Borut Jarc si je ogledal obe tekmi Angležev in po analizi z Markom Lešnikom menim, da smo na njih kar dobro pripravljeni. Ugotovili smo, kje so njihove prednosti in kje so najbolj ranljivi. Največ lukenj imajo v obrambi. Njihova zadnja vrsta ima kar nekaj težav pri organizaciji igre in upamo, da bomo s pritiskom na branilce uspeli nasprotniku žogo vzeti že zelo visoko na njihovi polovici. Potem bo naše napade lažje zaključiti z zadetkom."

"Angleži igrajo v postavitvi 4-4-2, naša postavitev pa se zelo dobro pokrije s takšnim načinom igranja," pred tekmo razmišlja Kostič, postavitev Anglije pa ga navdaja še z dodatnim optimizmom: "Ta reprezentanca je doslej še vedno odigrala dobro na tako postavitev. Mi se pripravljamo, da jih presenetimo, tako kot smo na takšno postavitev presenetili že Slovake, Armence in Beloruse. Verjamem, da bomo na koncu tudi uspešni."

Proti Angliji bosta zaradi kartonov sicer manjkala Dejan Lazarevič in Haris Vučkič, medtem ko se vrača Boban Jovič: "Igralci, ki bodo zamenjali manjkajoče, stoodstotno dihajo z ekipo, zato tu ne vidim večjih težav. Tisti, ki bodo nastopili, bodo še enkrat več pustili srce na igrišču. Upam le, da bodo v določenih trenutkih bolj mirni v zaključku in se znali spopasti s pritiskom. Popolnoma zaupam vanje in verjamem, da se bodo še enkrat več pokazali v pravi luči." Sicer pa pritisk ni le na Sloveniji. Toliko večji pritisk čutijo Angleži, ki proti ekipi kot je Slovenija preprosto ne smejo izgubiti ali remizirati. Vse to pa je le voda na naš mlin.

Tekst: Matjaž Krajnik/NZS
Foto: Paul Mohan/SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | U19
  Mladinci skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v prvem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ostala neporažena, žreb elitnega dela kvalifikacij, ki je danes potekal v Nyonu, pa jo je uvrstil v skupino 1 skupaj s Španijo, Avstrijo in Kosovom.
 • 21.11.2023 | U19
  Z golom Mačka v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je po dveh remijih dobila zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 in se s petimi točkami prebili v elitni del tekmovanja. Slovenci so z golom Lucasa Mačka ugnali gostitelje turnirja Albance.
 • 18.11.2023 | U19
  Slovenija remizirala tudi z Irsko
  Slovenska mladinska izbrana vrsta se je na drugem kvalifikacijskem srečanju za uvrstitev na evropsko prvenstvo z reprezentanco Irske razšla brez zadetkov. Zadnja in odločilna tekma bo na sporedu v torek proti Albaniji.
 • 16.11.2023 | U19
  Žlogar: Čestitke fantom, čaka nas še dolga pot
  Slovenska mladinska reprezentanca sej je na uvodnem srečanju prvega dela kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo pomerila z Belgijo. Za Slovenijo je edini zadetek na srečanju je dosegel Čuber Potočnik. 
 • 14.11.2023 | U19
  Žlogar: Pred nami je težek turnir, zavedamo se svoje kvalitete
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je tik pred začetkom uvodnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na prvem srečanju jih čaka Belgija, selektor Anton Žlogar pa pred uvodnim obračunom deluje samozavestno.
 • 06.11.2023 | U19
  Žlogar: tudi mi posedujemo kvaliteto
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo v novembru sodelovala v uvodnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let, ki bo potekalo v letu 2024 na Severnem Irskem. Anton Žlogar je objavil seznam nogometašev, ki bodo branili barve Slovenije.
 • 12.09.2023 | U19
  Žlogar: Zaključen turnir nam je prinesel veliko dobrih stvari
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala še zadnjo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Varovanci Antona Žlogarja so morali tokrat priznati premoč Islandiji. 
 • 09.09.2023 | U19
  Slovenija remizirala z Mehiko
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala drugo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Z Mehiko so se varovanci Antona Žlogarja kljub vodstvu razšli z neodločenim izidom 1:1. 
 • 06.09.2023 | U19
  Slovenija boljša od Savdske Arabije
  Mladinska reprezentanca Slovenije je odigrala prvo tekmo v sklopu mednarodnega turnirja Slovenia Nations Cup. Od Savdske Arabije so bili varovanci Antona Žlogarja boljši s 3:0. V soboto proti Mehiki.
 • 28.08.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za mednarodni turnir
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let bo v sklopu mednarodnega Slovenia Nations Cup 2023 prihodnji mesec v Brežicah in Ljubljani odigrala tri prijateljske tekme. Nasprotniki bodo Savdska Arabija, Mehika in Islandija.

DELI NA