27.07.2009 | U19
V tretje gre rado

Slovensko mladinsko reprezentanco čaka še tretja tekma na evropskem prvenstvu. Čeprav Sloveniji kljub dobri igri in prevladi zlasti proti Švicarjem še ni uspelo vknjižiti treh točk, slovenska odprava v Donetsku verjame, da gre v tretje rado.

Slovenci so bili večino tekme, vse do 75. minute, proti Švicarjem boljši nasprotnik, zato je bilo razočaranje po porazu toliko večje. Po prespani noči je selektor Kostič svoje misli o tekmi s Švico strnil takole: "Samo tekmo smo začeli dokaj dobro in si v otvoritvenih petnajstih minutah ustvarili nekaj lepih priložnosti za strel s približno 25 metrov, vendar je njihov vratar dvakrat dobro posredoval. Kasneje so nam Švicarji delali kar nekaj problemov skozi sredino, zaradi česar smo mogli z določenimi rotacijami spremeniti naš način igre. Tako smo morali povleči Repa malo bolj stran od vrat in ga žrtvovati za nekoliko bolj defenzivne naloge, kar se nam je obrestovalo v drugem polčasu, ki smo ga začeli bolj odločno in z večjo posestjo žoge ustvarjali konstanten pritisk na nasprotnikova vrata. Na koncu je bil plod tega pritiska tudi zadetek. Ključni dogodek v srečanju je bila izključitev Lazareviča in zelo hitro prejet zadetek po tej izključitvi. Takrat se namreč še nismo uspeli 'sestaviti' v takšni meri, da bi lahko zaprli dostop do naših vrat. Po prejetem zadetku je bilo težko zaustaviti vse nalete Švicarjev, ki so dobili krila in še enkrat zatresli našo mrežo."

Omenjena izključitev Lazareviča se je zgodila v 76. minuti, že naslednjo minuto je Slovenija prejela izenačujoči zadetek, ki je psihološko slabo vplival na celo ekipo: "Prav gotovo je hiter zadetek Švice po izključitvi ekipo zmedel. Izključitev in zadetek sta se zgodila ravno v trenutku, ko smo igrali verjetno najboljši nogomet na tekmi. Zadeli smo prečnik, vratnico, imeli še nekaj lepih priložnosti in zagotove je zadetek takrat spodnesel noge fantom. Upam, da se vsi na teh izkušnjah nekaj naučimo in da v prihodnosti takšnih napak ne ponavljamo več."

Tekmo proti Švicarjem so Slovenci začeli pogumno, v nadaljevanju polčasa pa so več posesti imeli Švicarji, zaradi česar se je Kostič odločil za rošado - med polčasom sta položaj zamenjala Haris Vučkič in Martin Milec: "Ocenili smo, da lahko Haris uspešneje prebije levi bok, Milčeve žoge v sredini pa so večkrat našle pravi cilj in s tem si je Zadnikar tudi ustvaril kar nekaj priložnosti. Ta zamenjava se je pokazala za uspešno, vendar očitno nam ni uspelo iztržiti boljšega rezultata."

Razočaranje po porazu s Švicarji je bilo ogromno, sama slačilnica po koncu je bila podobna pogrebu. Ker se je druga tekma še igrala, je obstajala bojazen, da je Slovenija že zaključila s tekmovanjem za polfinale: "Ko zgubite tekmo na način, na kakršnega smo izgubili mi, ne morete pričakovati pozitivnega vzdušja v slačilnici. Nasprotno, fantje so bili potrti, jezni in ta jeza se je čutila 'do stropa'. Slišalo se je nekaj težkih besed na račun samih sebe in igre. To me kot trenerja seveda navdušuje, kajti s tem so še enkrat več pokazali, da si želijo vsako tekmo dobiti in menim, da je to samo ena pozitivna iskrica, ki se bo zanetila na tekmi z Anglijo in verjamem, da bodo to svojo jezo in bes stresli na Angleže."

Tekma s Švicarji je, podobno kot tista z Ukrajino, že v zgodovini in ekipa se je obrnila proti novemu izzivu. Angleži, čeprav doslej niso navdušili, ne bodo lahek nasprotnik, tega se zaveda tudi Kostič, ki je zadnjega tekmeca v skupinskem delu s svojim strokovnim timom dodobra analiziral: "Kolega Borut Jarc si je ogledal obe tekmi Angležev in po analizi z Markom Lešnikom menim, da smo na njih kar dobro pripravljeni. Ugotovili smo, kje so njihove prednosti in kje so najbolj ranljivi. Največ lukenj imajo v obrambi. Njihova zadnja vrsta ima kar nekaj težav pri organizaciji igre in upamo, da bomo s pritiskom na branilce uspeli nasprotniku žogo vzeti že zelo visoko na njihovi polovici. Potem bo naše napade lažje zaključiti z zadetkom."

"Angleži igrajo v postavitvi 4-4-2, naša postavitev pa se zelo dobro pokrije s takšnim načinom igranja," pred tekmo razmišlja Kostič, postavitev Anglije pa ga navdaja še z dodatnim optimizmom: "Ta reprezentanca je doslej še vedno odigrala dobro na tako postavitev. Mi se pripravljamo, da jih presenetimo, tako kot smo na takšno postavitev presenetili že Slovake, Armence in Beloruse. Verjamem, da bomo na koncu tudi uspešni."

Proti Angliji bosta zaradi kartonov sicer manjkala Dejan Lazarevič in Haris Vučkič, medtem ko se vrača Boban Jovič: "Igralci, ki bodo zamenjali manjkajoče, stoodstotno dihajo z ekipo, zato tu ne vidim večjih težav. Tisti, ki bodo nastopili, bodo še enkrat več pustili srce na igrišču. Upam le, da bodo v določenih trenutkih bolj mirni v zaključku in se znali spopasti s pritiskom. Popolnoma zaupam vanje in verjamem, da se bodo še enkrat več pokazali v pravi luči." Sicer pa pritisk ni le na Sloveniji. Toliko večji pritisk čutijo Angleži, ki proti ekipi kot je Slovenija preprosto ne smejo izgubiti ali remizirati. Vse to pa je le voda na naš mlin.

Tekst: Matjaž Krajnik/NZS
Foto: Paul Mohan/SPORTSFILE

SORODNE NOVICE

 • 09.12.2020 | U19
  Mladinci z Litvo, Islandijo in Italijo
  Sreda v švicarskem Nyonu mineva v znamenju žreba kvalifikacijskih skupin za kadetsko in mladinsko evropsko prvenstvo 2022. Po kadetski reprezentanci je nasprotnike dobila tudi mladinska izbrana vrsta Slovenije.
 • 08.10.2020 | U19
  Mladinska reprezentanca remizirala s Hrvaško
  Mladinska reprezentanca Slovenije je s tekmo v hrvaški Krapini zaključila štiridnevne priprave. Slovenci so po zaslugi Enrika Ostrca in Davida Flakusa Bosilja, ki je zadel dvakrat, vodili že s tremi zadetki, a so Hrvati v zadnji tretjini dvoboja uspeli izenačiti.
 • 29.09.2020 | U19
  Mladinci s Hrvaško
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 8. oktobra v Krapini odigrala prijateljsko tekmo s Hrvaško. Selektor Agron Šalja je v ta namen vpoklical 21 reprezentantov, ki se bodo zbrali 5. oktobra v Nacionalnem nogometnem centru Brdo.
 • 04.09.2020 | U19
  Mladinci slavili v Avstriji
  Slovenska reprezentanca do 19 let je na prijateljski tekmi v Obertaunu premagala Avstrijo z 2:0 (0:0).
 • 26.08.2020 | U19
  Mladinci pred elitnim krogom kvalifikacij z Avstrijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let (letniki 2001) bo med 31. avgustom in 4. septembrom opravila priprave v Kranjski Gori. Selektor Agron Šalja je vpoklical 22 igralcev, ki bodo v sklopu priprav odigrali tudi prijateljsko tekmo z Avstrijo.
 • 13.08.2020 | U19
  Izvršni odbor Uefe preložil tekme mladih reprezentanc
  Po posvetu s članicami je izvršni odbor Evropske nogometne zveze UEFA zavoljo problematike povezane s COVID-19 sprejel več odločitev v zvezi s tekmovanji mlajših reprezentančnih selekcij za sezoni 2019/20 in 2020/21.
 • 25.07.2020 | U19
  Šalja z mladinci na priprave v Čatež
  Selektor slovenske nogometne reprezentance do 19 let Agron Šalja je predstavil seznam vpoklicanih igralcev, ki bodo med 27. in 31. julijem opravili krajše priprave v Čatežu ob Savi.
 • 04.03.2020 | U19
  Tesen poraz v Gradcu
  Mladinska reprezentanca Slovenije je v avstrijskem Gradcu odigrala zadnjo pripravljalno srečanje pred elitnim krogom kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Oslabljena zasedba je doživela tesen poraz.
 • 24.02.2020 | U19
  Z Avstrijo v Ajdovščini pred TV zasloni
  Slovenska reprezentanca do 19 let bo 4. marca ob 15.30 v Ajdovščini odigrala mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Avstrije.
 • 06.02.2020 | U19
  Po remiju še do zmage
  Mladinska reprezentanca Slovenije je nekajdnevne priprave v Antalyji sklenila z drugo prijateljsko tekmo proti Turčiji. Mladi Slovenci so po torkovem remiju vknjižili še zmago.

DELI NA