14.11.2011 | A
V torek v Stožicah s tekmecem po meri

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 18.15 v Stožicah igrala prvo tekmo pod vodstvom novega selektorja Slaviše Stojanovića. Igralci se na dvoboj z ZDA pripravljajo že skoraj en teden, za uvod v novo obdobje reprezentančnega nogometa pa si želijo zmago.

"Tukaj smo zato, da poskusimo na vsaki tekmi zmagati. Zaradi samozavesti, vzdušja ... Mogoče rezultat ni toliko v ospredju, ker ne igramo za točke, ampak vseeno je tudi razplet te tekme pomemben," je dejal steber slovenske obrambe Boštjan Cesar in se ozrl tudi na torkovega tekmeca.

Ta je na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife sedem mest za slovensko vrsto, ki je 27., kar pa še zdaleč ne pomeni, da je zmaga samoumevna. "Reprezentanca ZDA je vrhunska ekipa, bila je na SP, napredovala iz skupine. Težko je reči, kaj pričakujemo. Želimo si razviti našo igro, kakršno smo kazali pred dvema letoma. Tekma bo težka, trda, ampak igramo doma in pričakujemo, da bo tudi zmaga ostala doma. Želimo si tudi podporo navijačev, saj nam to veliko pomeni," pravi Cesar. 

Selektor Stojanović je igro ZDA že dodobra spoznal in analiziral, ni pa delal primerjav s tekmo z lanskega SP v Johannesburgu, ki se je končala z 2:2. "Te primerjave nisem delal. To ni potrebno, saj so se stvari od takrat spremenile tako v našem kot ameriškem taboru. Sistemska postavitev na videz ne bo pretirano drugačna od prejšnje, mogoče pa bodo nekateri drugi igralci dobili priložnost oziroma več priložnosti in s tem večje zahteve v določenih fazah igre, predvsem napada," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Stojanović.

Ta kot glavno odliko ameriške izbrane vrste vidi v dobri fizični pripravljenosti in tekaški sposobnosti. "Američani so zelo nevarni tudi ob prekinitvah, ob katerih prihaja tudi po šest igralcev v kazenski prostor. Vseh 90 minut so osredotočeni na svoje delo in v vsak dvoboj gredo maksimalno. Če mi ne bomo odgovorili z enako mero, lahko imamo težave," še meni Stojanović.

Čeprav je bila tekma z ZDA dogovorjena, še preden je Stojanović zasedel selektorski stolček, pa so v slovenskem taboru prepričani, da bo tekmec pravšnji. "Ekipa ZDA je nasprotnik po meri. Dokazala je, da je dobra reprezentanca. Tudi mi moramo igrati čim več težkih tekem, predvsem z boljšimi od sebe. Vsaj na papirju boljšimi od sebe, ker danes ni več slabih ekip," pa je dejal prvi vratar Samir Handanović.

Tekst: STA
Foto: NZS arhiv 

SORODNE NOVICE

 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
 • 26.03.2024 | A
  Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
  Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
 • 26.03.2024 | A
  Slovenija danes s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
 • 25.03.2024 | A
  Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
 • 24.03.2024 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 24.03.2024 | A
  V polnih Stožicah je vse mogoče
  V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
 • 23.03.2024 | A
  Slovenci z mislimi že pri Portugalski
  Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA