22.10.2022 | WU17
V sodnikovem podaljšku poraz proti evropskim prvakinjam

Dekliška kadetska reprezentanca je tesno z rezultatom 1:2 izgubila 2. tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023. V Krškem jo je z golom v sodnikovem podaljšku premagala Nemčija. Slovenija je z igro navdušila, v torek, 25.10., pa s tekmo proti Turčiji končuje ta del kvalifikacij.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2023:

NEMČIJA – SLOVENIJA 2:1 (0:0)

Stadion Matije Gubca Krško Sodnice: Oliveira (POR), Tavares (POR), Ceban (MLD), Cruc (MLD).
Strelke: 1:0 Walheim (56.), 1:1 Testen (60.), 2:1 Preuss (90.)
Rumeni kartoni: Poje Mihelič, Dolinar; Schetter
Rdeč karton: Schneider
Nemčija: Farwick, Wilescheck, Backhaus, Bünning, Bitzer, Schneider, Milz, Walheim, Sahiti (Scholz od 46.), Merino Gonzalez, Schetter (Preuss od 72.).
Slovenija: Vidrih, Trost, Dasovič Ravnik, Testen, Poje Mihelič, Dolinar, Kramžar, Madon, Gerbec, Kern (Javorič od 76.), Plevel (Omerza od 81.).

Analiza naredila svoje

Slovenska reprezentanca je lahko upravičeno ponosna na prvi polčas proti Nemčiji, osemkratnim evropskim prvakinjam v tej starostni skupini. Številni so opozarjali na nemški napad od prve minute, a so varovanke selektorice Tine Kelenberger vse to nevtralizirale z dokaj visoko postavitvijo, ki jo očitno presenetila tudi Nemke.

„Nemčijo smo analizirali. Kot sem že rekla, imajo močno „pas“ igro, izigravajo na bočnih položajih, prihajajo v medcone, v medprostore. Če bi se mi prenizko spustili, bi imeli ogromne težave. Turkinje so npr. zadaj stale s petimi igralkami, pa so imele velike težave proti Nemčiji. Zato je bil dogovor, da stojimo v 2. coni, v določenih segmentih igre pa smo stopili višje. Tudi teren nam je vse to omogočal. Nemke niso mogle priti od zadaj suvereno z igro naprej. Načrtovali smo, da jih s to našo igro tudi malce presenetimo. Mislim, da so naše punce zelo dobro reagirale,“ je po tekmi razmišljala selektorica Tina Kelenberger.

Strel Katjuše Kern

Slovenija je prvih 45 minut odigrala zbralo, odločno v igri in duelih. Priznati je treba, da je imela Nemčija pobudo, tudi žogo več v svojih nogah, a si resnih priložnosti ni pripravila.

Slovenija je prestregla precej žog na sredini, od tu pa je igro gradila naprej kapetanka Zara Kramžar.
V 36. minuti je Slovenija po eni od teh akcij spravila žogo do Katjuše Kern, ki se je otresla svoje čuvajke in s kakih 18, 20 metrov dobro pomerila v okvir nemškega gola. Gostujoča golmanka je bila na pravem mestu. Dejansko pa je bilo to prvi resni strel na današnji tekmi.

Videoposnetek tekme:



Nemčija je spet poizkusila v 38. minuti, a je po prodoru in podaji z desne strani zmanjkal zaključek. V 45. minuti je Nemčija izvedla še tretji kot, Slovenija pa za tem še en hiter protinapad, podaja Zare Kramžar pa ni prišla do Lee Dolinar. Takih prvih 45 minut je  bil dober obet za nadaljevanje.

Odločen odgovor Slovenije na vodstvo Nemčije

V drugem polčasu se razmerje moči v igri ni menjalo. Nemčija je v 54. minuti prvič resneje zapretila, od daleč je pomerila Merino Gonzales. Naša golmanka Nuša Vidrih je izvrstno posredovala, žogo pa odbila v kot. V naslednji minuti pa so Nemke povedle. Po podaji Scholzove (v igro je vstopila v 46. minuti) je bila uspešna Melina Wahlheim.

To so bili trenutki, ko se je tekma povsem razživela. Vodstvo Nemk je Slovenijo še bolj motiviralo. V enem od duelov je Maj Schneider zrušila Špelo Gerbec, ob tem pa je nemška reprezentantka prejela še drugi rumeni karton in bila tako v 57. minuti izključena. Ni trajalo dolgo in Slovenija je vse to izkoristila ter bila za ves trud tudi nagrajena.

Po prostem strelu v 60. minuti veliko veselje v Krškem. Lea Dolinar je z leve strani na drugi vratnici s podajo našla Tinkaro Testen, ki je zadela z glavo za izenačenje. Slovenja je podjetno nadaljevala, napaka v sodnikovem podaljšku pa jo je stala velike točke proti evropskim prvakinjam. Gol za zmago je zabila Sarah Preuss, ki je v igro vstopila v 72. minuti.

„Čestitke dekletom, ker so se borile, ker so držala ta tempo na igrišču. Nemke so močna ekipa, so evropske prvakinje, dobro igrajo. Krasi jih dobra „pas“ igra, v vseh segmentih so izjemna ekipa. Naše punce so imele spoštovanje do tekmic, a je bilo tega spoštovanja ravno prav. Tudi ko je Nemčija povedla, ko smo prejeli vodilni gol, smo hitro izenačili. To je bil zelo pomemben segment tekme. Na koncu smo žal malce popustili. Razočarana sem, ker nismo v fazi obrambe rešili situacijo, saj je bila rešljiva. Imamo igralke, ki lahko to rešijo. Kljub temu nimam nobenih zamer do punc, res so dobro stale na igrišču,“ je za konec dodala selektorica Tina Kelenberger.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.03.2024 | WU17
    Na zadnji tekmi kvalifikacij remi z Bolgarijo
    Bolgarija je s sedmimi točkami (toliko jih ima tudi Slovenija) zavoljo razlike v golih zasedla 1. mesto in direktno napredovala v Ligo A. Slovenija čaka razplet ostalih skupin z upanjem, da bo šla v Ligo A kot najboljša drugouvrščena reprezentanca.
  • 19.03.2024 | WU17
    Pripravljene na Bolgarijo
    „Igralke so pripravljene na zadnjo tekmo. Na prvih dveh tekmah so pokazale, da lahko igrajo zelo dober nogomet. To bo potrebno ponoviti tudi na tej tekmi in lahko se nadejamo želenega rezultata,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 17.03.2024 | WU17
    Do druge zanesljive zmage
    Naša dekliška kadetska reprezentanca je na kvalifikacijah za EP 2024 oz. turnirju Lige B prišla do 2. zmage. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 4:0 premagale Azerbajdžan. Gole so dosegle Špela Gerbec (2), Zala Omerza in Ula Osolnik.
  • 17.03.2024 | WU17
    Kadetinje v pričakovanju tekme proti Azerbajdžanu
    „Tudi tokrat nas čaka nasprotnik, ki je lahko še kako nevaren, če mi ne bomo dobro izvajali naših idej in dogovorov. Pričakujemo, da bomo imeli več žogo v svoji posesti, pri čemer želimo biti tudi čim bolj nevarni za gol. Zelo pomembno pa bo tudi dosledno opravljati naloge v fazi obrambe,“ pred tekmo pove selektorica Anja Milenkovič.
  • 14.03.2024 | WU17
    Prepričljiv uvod kadetinj proti Moldaviji
    Dekliška kadetska reprezentanca je s prepričljivo zmago začela nastop v Ligi B, kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so s 6:0 premagale Moldavijo.
  • 14.03.2024 | WU17
    Proti Moldaviji začenjajo lov na Ligo A
    „Ogledali smo si tekme nasprotnic, ki premorejo določeno kakovost in so lahko zelo nevarne. Naš cilj je prikazati dobro igro, z idejami, ki smo jih v igro vpeljevali v zadnjem obdobju. Če bo tako, bo tudi končni rezultat tak, kot si ga želimo,“ napove selektorica Anja Milenkovič.
  • 11.03.2024 | WU17
    V Bolgarijo po Ligo A
    Jutri se bo zbrala dekliška kadetska reprezentanca, ki potuje v Bolgarijo. Od četrtka, 14.3., naprej bodo varovanke selektorice Anje Milenkovič tekmovale na turnirju Lige B.
  • 16.02.2024 | WU17
    Kadetinje končale turnir v Srbiji
    Dekliška reprezentanca do 17 let je s tekmama proti Srbiji in Hrvaški sklenila priprave na skorajšnje kvalifikacije za EP 2024 oz. tekmovanje v Ligi B. Po sredinem porazu proti Srbiji so danes varovanke selektorice Anje Milenkovič klonile proti Hrvaški (0:3).
  • 14.02.2024 | WU17
    Kljub dobri igri poražene na prvi tekmi
    Dekliška reprezentanca do 17 let je odigrala uvodno tekmo na turnirju v Srbiji. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so z 0:2 klonile proti domačinkam.
  • 14.02.2024 | WU17
    Uvodoma proti Srbiji
    Prihodnji mesec pa bo reprezentanca do 17 let odpotovala v Bolgarijo, kjer jo čakajo kvalifikacije za EP 2024 oz. turnir Lige B. Naše nogometašice, žreb jim je namenil skupino 2, se bodo skušale vrniti v Ligo A.

DELI NA