07.02.2010 | A
V skupini z Italijo in Srbijo
Slovenija je dobila tudi tekmece za nastop na evropskem prvenstvu 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Varovanci Matjaža Keka se bodo pomerili tudi s svetovnimi prvaki 2006 Italijani in udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva Srbi. V skupini še Severna Irska, Estonija in Ferski otoki.

Žreb v Varšavi, ki se je s prireditvijo začel ob 12. uri, dejanski žreb pa kakšnih 20 minut kasneje, je vodil generalni sekretat Uefe, Gianni Infantino, pomagale pa so mu ukrajinske in poljske nogometne legende Andriy Shevchenko, Andrzej Szarmach, Oleg Blokhin in Zbigniev Boniek. Kot je v navadi, so pri Uefi obrnili vrstni red in pričeli z žrebom v šestem bobnu, nadaljevali pa vse do prvega, ko so se lepo popolnile vse skupine. Pred pričetkom je bilo nekaj omejitev glede žreba, eno teh je bilo, da se ne moreta srečati Azerbajdžan in Armenija, ki bi se sicer srečala ravno v skupini A.

Pred samo prireditvijo je zbrane pozdravil tudi predsednik poljske vlade, Donald Tusk, ki je v svojem govoru poudaril dobro sodelovanje obeh držav prirediteljic ter opravljeno delo na športni in spremljajoči infrastrukturi v prepričanju, da bo Euro 2012 dogodek, ki se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino. "Poljska in Ukrajina sta že sedaj prvi zmagovalki turnirja, ki bo leta 2012," je zaključil poljski politik.

Žreb, ki je potekal v letu petdesete obletnice prvega evropskega prvenstva (1960), je Sloveniji (slovensko kroglico je izvlekel Shevchenko) namenil zahtevno, vendar ne nemogočo, skupino. Selektor Kek, katerega so v mix coni dobesedno okupirali predstavniki sedme sile, je napovedal, da je cilj nabiranje točk in uvrstitev na zaključno tekmovanje, obenem pa ni skoparil s pohvalami in izražanjem spoštovanja do naših nasprotnikov v skupini.

Sicer bodo prve tekme odigrane v pričetku septembra, razpored pa bo jasen po samih dogovorih med ekipami v skupini. Sestanek Skupine C bo najverjetneje v Beogradu.

Skupina A:
1. Nemčija
2. Turčija
3. Avstrija
4. Belgija
5. Kazahstan
6. Azerbajdžan

Skupina B:
1. Rusija
2. Slovaška
3. Irska
4. Makedonija
5. Armenija
6. Andora

Skupina C:
1. Italija
2. Srbija
3. Severna Irska
4. Slovenija
5. Estonija
6. Ferski otoki

Skupina D:
1. Francija
2. Romunija
3. Bosna in Hercegovina
4. Belorusija
5. Albanija
6. Luksemburg

Skupina E:
1. Nizozemska
2. Švedska
3. Finska
4. Madžarska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina F:

1. Hrvaška
2. Grčija
3. Izrael
4. Latvija
5. Gruzija
6. Malta

Skupina G:
1. Anglija
2. Švica
3. Bolgarija
4. Wales
5. Črna gora

Skupina H:

1. Portugalska
2. Danska
3. Norveška
4. Ciper
5. Islandija

Skupina I:

1. Španija
2. Češka
3. Škotska
4. Litva
5. Lihtenštajn


Tekst: NZS/MK
Foto: Uefa.com


SORODNE NOVICE

 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.

DELI NA