24.04.2023 | NZS
V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura

Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.

Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v tradicionalnem nagovoru delegatom najprej izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi predstavami slovenskih nogometašev in nogometašic, ter se optimistično ozrl naprej. Proti kvalifikacijam moške reprezentance in veri v to, da bo Kekove varovance videl na Euru 2024 v Nemčiji: »Kakor velja v življenju, velja tudi v nogometu - tisto, kar vlagaš v današnje dni, se bo obrestovalo v prihodnosti in tisto, kar je danes uspešno, mora vračati k izvoru. Prihodke in prepoznavnost, ki ju v največji meri zagotavlja ravno moška reprezentanca, zato premišljeno vlagamo v nogometno prihodnost.«

Predsednik se je dodtaknil tudi ženske reprezentance in ženskega nogometa. »Rezultati naše ženske A reprezentance, dekliških reprezentanc, pozitivni premiki v ženskem klubskem nogometu so vsekakor rezultat dolgoročnega sistematičnega vlaganja v ženski in dekliški nogomet in dobrega dela različnih deležnikov ženskega nogometa.«

NZS je v preteklosti kot edina panožna zveza vlagala v izgradnjo in obnovo športne infrastrukture. V naslednjih šestih letih pa bo NZS preko sredstev iz UEFA HatTrick programa in namenskih sredstev NZS ta vlaganja še povečala. Zveza bo kar šest milijonov sredstev, črpanih iz UEFA HatTrick VI programa, namenila za infrastrukturne projekte, še dodatne tri milijone pa bo NZS preko infrastrukturnih razpisov namenila iz integralnega proračuna. Do 2028 bo tako za nogometne infrastrukturne projekte na voljo rekordnih 9 milijonov evrov.

Vlaganje v nogometno infrastrukturo je še posebej pomembno z vidika vključenosti v nogometno družino in zagotavljanja čim boljših pogojev za udejstvovanje mladih v nogometu. V letu 2022 je nogometna družina štela več kot 80.000 članov. 66.227 je bilo registriranih nogometašev, skoraj 7.000 je rekreativcev, 1.753 trenerjev, ki skrbijo za nogometašev od tistih dečkov in deklic, ki se z nogometom prvič spoznajo v vrtcih, pa vse do profesionalnih igralcev. V nogometni družini pa je še 691 sodnikov in več kot 4000 različnih nogometnih delavcev, ki na svoj način dodajo zelo pomemben del množičnosti nogometa.

V letu 2022 je NZS z mislijo na razvoj spremenila usposabljanje in licenciranje trenerjev, ki se šolajo po novih strokovnih programih Uefe – tako se trenerji zdaj odločijo, ali se bodo podali v članski ali pa v mladinski nogomet – temu primerno je njihovo usposabljanje, kakor tudi licenca, ki jo prejmejo na koncu šolanja. Kot je trend v svetu smo prepričani, da naši najmlajši nogometaši potrebujejo najboljše trenerje, ki jih bodo pravilno vzgajali in pripeljali do tega, da bomo imeli poleg množičnosti tudi vedno večje število kvalitetnih nogometašev.

Delegati so na seji glasovali o spremembah in dopolnitvah statuta NZS. Te so bile sprejete soglasno, NZS pa je s tem sledila smernicam dobrega upravljanja Uefe, ki spodbuja zveze, da revidirajo svoje temeljne akte. NZS bo tako po novem sledila večji vključenosti žensk v organih in komisijah NZS, s sistemom zavor in ravnovesij zagotavljala ustrezno delitev oblasti, skrbela za profesionalno in učinkovito delovanje organov in komisij ter statutarno opredelila področje etike. Tako je bil sprejet tudi temeljni akt s področja etike, Etični kodeks NZS. V preambuli slednjega je zapisano, da ima NZS posebno odgovornost zaščite integritete in ugleda nogometne igre na območju Slovenije in da si slednjega redno prizadeva ščititi, medtem ko mora ravnanje oseb, ki jih kodeks zavezuje, podpirati načela in cilje NZS ter njenih članic in članov, ter se vzdržati vsega, kar bi lahko škodovalo ugledu nogometa v družni in okolju.

Proračun NZS je bil tudi v letu 2022 uravnotežen. NZS je ustvarila 19.204.000 prihodkov in 19.198.795 odhodkov, kar pomeni, da je na strani pozitivnega bilančnega stanja na koncu ostalo 5.245 EUR. Največji delež prihodkov predstavljajo TV in medijske pravice (29,8 %), prihodki s strani UEFA (19,8 %) in prihodki od prodanih sponzorstev in sponzorskih pravic (19,8%).

Med odhodki prevladujejo klubska tekmovanja (35,8 %) in reprezentance (32,2 %). NZS je v letu 2022 zadržala enak nivo sofinanciranja deležnikov kot v preteklem letu, ko je sofinancirala deležnike v rekordni višini 4.4 milijone evrov, medtem ko je v letu 2020 za sofinanciranje nogometnih deležnikov NZS namenila 2.8 milijona evrov.

Tudi v letu 2023 NZS načrtuje nekaj več kot 19 milijonov prihodkov in odhodkov. Največje razlika na strani prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom bo črpanje sredstev iz programa FIFA Forward 2.0 in 3.0, med odhodki pa bo največji vložek v infrastrukturo (kar 68% več kot v 2022), Mladinski nogomet in nogomet za vse.

»Nogometna zveza Slovenije je največja športna zveza, zato je prav, da si postavljamo visoke cilje in zasledujemo najvišje standarde. Odličnost organizacije se ne meri le z višino proračuna in finančno uspešnostjo, temveč tudi s transparentnostjo, odgovornostjo, učinkovitostjo in visokimi etičnimi standardi na vseh ravneh delovanja je v svojemu govoru še povedal predsednik Mijatović in na najboljši možni način zaokrožil pomen in vlogo NZS v športnem ter družbenem okolju.

Kot vsako leto je NZS tudi letos podelila priznanja za leto 2022. Plakete NZS so prejeli Vlado Močnik, Arturo Steffe, Igor Magdič, Darko Marinčič, Rafael Koren, Sandi Kranjec, Boštjan Majcen, Silvester Tkalčič, Marijan Pušnik, Drago Koletnik, Saša Makoter, Borut Kapun, Ivan Ogrinc, Danilo Sergaš in Darko Škerl. Plaketo NZS za 50 let delovanja kluba so prejeli NK Komen, NK Radomlje, NK Pobrežje Maribor, ŠD Marjeta na Dravskem polju, NK Čarda Martjanci, NK Vodice Šempas in ŠD Grajena.

Plaketo NZS za 75 let delovanja kluba je prejel NK Dobrovnik, plaketo NZS za 100 let pa NK Krško, NK Krka in NK Rudar Trbovlje.

Posebno priznanje NZS za 75 let delovanja je prejela MNZ Nova Gorica.

Za častnega člana NZS je bil na pobudo ZNSS imenovan Vladimir Šajn.

Prvič pa je NZS podelila tudi nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Nagrado sta letos dobila NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča Fazanerija in Občina Gorišnica za izgradnjo športnega parka.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
  • 18.02.2024 | NZS
    Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
    Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.

DELI NA