06.10.2022 | A
V nedeljo žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo

Reprezentanca Slovenije si je s štirimi točkami v septembrskem ciklusu zagotovila obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že v nedeljo pa bo pozornost usmerjena v žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2024.

Prvenstvo stare celine bo čez dve leti gostila Nemčija, ki je tako že uvrščena na zaključni turnir 24 reprezentanc. V kvalifikacijske obračune se bo podalo 53 držav, med njimi bo tudi Slovenija. Naša reprezentanca nedeljski žreb v Frankfurt pričakuje v tretjem kakovostnem bobnu, kar pomeni, da se četa selektorja Matjaža Keka v kvaliikacijah ne more pomeriti z Ukrajino, Islandijo, Irsko, Albanijo, Črno Goro, Romunijo, Armenijo ter letošnjima znankama iz UEFA Lige narodov, Norveško in Švedsko.  

Ob gostiteljici Nemčiji bo 20 udeleženk evropskega prvenstva znanih po kvalifikacijah. Preboj na turnir si bosta zagotovili najboljši ekipi v desetih skupinah, še trije udeleženci pa bodo znani po dodatnih kvalifikacij. Popravni izpit čaka dvanajsterico reprezentanc, ki bodo dodatne priložnosti deležni glede na izkupiček v letošnji izvedbi UEFA ige narodov.

Kvalifikacijski boji za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 se bodo pričeli 23. marca 2023, trajali pa bodo dobro leto, vse do 26. marca 2024. Prvo dejanje kvalifikacij bo žreb skupin, ki bo, kot že zapisano, izpeljan v nedeljo opoldne, v času kosila.

Kakšno sestavo kvalifikacijske skupine bi si želeli sami? 

JAKOSTNE SKUPINE ZA ŽREB KVALIKACIJE ZA UERO 2024:
Boben 1: Belgija, Danska, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Španija in Švica.
Boben 2: Anglija, Avstrija, BiH, Češka, Finska, Francija, Izrael, Srbija, Škotska in Wales.
Boben 3: Albanija, Armenija, Črna gora, Irska, Islandija, Norveška, Romunija, Slovenija, Švedska in Ukrajina.
Boben 4: Azerbajdžan, Bolgarija, Ferski otoki, Grčija, Gruzija, Kazahstan, Kosovo, Luksemburg, Severna Makedonija in Turčija .
Boben 5: Belorusija, Ciper, Estonija, Gibraltar, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Severna Irska in Slovaška
Boben 6: Andora, Liechtenstein in San Marino.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 06.02.2023 | A
  Šeško zadel v pokalu, med strelci tudi Šporar
  Minuli konec tedna so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. Nedavno so bili pri naših severnih sosedih odigrani četrfinalni obračuni v avstrijskem pokalnem tekmovanju, kjer si so nasproti stali znova strelsko uspešen Benjamin Šeško ter Tomi Horvat in Jon Gorenc Stankovič. V Grčiji pa je za svoje moštvo v polno ponovno meril napadalec Andraž Šporar.
 • 02.02.2023 | A
  Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo nov kvalifikacijski ciklus odprli 23. marca v Kazahstanu, medtem ko jih prva domača preizkušnja čaka v nedeljo, 26. marca proti selekciji San Marina. Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom so že v prodaji, najbolj zvesti navijači pa si lahko zagotovite paketno vstopnico za vseh pet domačih tekem.
 • 30.01.2023 | A
  Zahović zadel na prvi tekmi spomladanskega dela, strelsko razpoložena še dvojica
  Pretekli konec tedna se je pričel spomladanski del ligaških tekmovanj na Poljskem ter v Argentini, kjer si kruh služita Luka Zahović in Andres Vombergar. Kot po naključju sta oba zadela že na prvi tekmi v novem koledarskem letu. Poleg njiju je v tekmovalnem pogonu še deseterica slovenskih reprezentantov.
 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.

DELI NA