16.09.2009 | NZS
V nedeljo na Kodeljevo

Zavod za fair play in strpnost v športu skupaj s partnerjema Nogometno zvezo Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja že tretje leto zapored organizira dogodek "SRCE ŠPORTA - dan fair playa", dogodek pri katerem se skozi vsebino dogajanja praznuje Mednarodni dan miru, Svetovni dan srca in Mednarodni dan FIFA fair play. Športno-družabni dogodek, ki se bo dogodil v nedeljo 20.septembra med 11. in 16.uro, so vsebinsko in zgodovinsko predstavili tudi predstavniki različnih partnersko povezanih organizacij.

Dr. Stanislav Pinter je povzel zgodovino dogodka in začetke praznovanja dneva fair playa v okviru Svetovne nogometne organizacije FIFA in prve revijalne nogometne tekme leta 2005 med ekipama Reprezentance slovenskih zdravnikov in ekipo duhovnikov - PAX. V zadnjih treh letih se je nedolžna individualna tekma razvila v dogodek kot ga poznamo danes.

Mag. Ivan Simič, predsednik Nogometne zveze Slovenije je obrazložil razloge za sodelovanje v omenjenem projektu, ter dodatno pojasnil skrb in delovanje nacionalne zveze na področju varovanja in skrbi za zdravje. Po njegovih besedah zveza konstantno vzpodbuja projekte kot je omenjeni in tako preventivno deluje tudi na področju strpnega sodelovanja in upoštevanja vrednot fair playa.;

Bojan Jurovič je v vlogi organizatorja dogodka podrobneje pojasnil dogajanje na športno-družabno obarvanem dogodku, kjer se bodo obiskovalcem aktivno predstavili predstavniki različnih družbenih skupin, ki so tako ali drugače povezane z zdravjem srca, prizadevanjem za  mir in fair playa. Sodelovali bodo: zdravniki - nogometašei, vrhunski športniki zaposleni v Slovenski vojski in Slovenski policiji, športni novinarji, osebe z motnjo v duševnem razvoju (Specialna olimpijada Slovenije), organizirani navijači slovenske nogometne reprezentance »Slovenija Supporters« in člani »Zlate nogometne generacije«.

Med posameznimi malonogometnimi tekmami se bodo ob družbi odličnih moderatorjev odvijale zanimive nagradne igre in različne aktivnosti z znanimi slovenskimi športniki, prireditev pa se bo zaključila s tradicionalno revijalno nogometno tekmo, ki se bo začela s posebnim protokolom ob 14.30 uri, na osrednjem nogometnem igrišču. Organizator tekme in nekdanji odlični nogometaš, Sašo Udovič, je napovedal nastop ekip Znani Slovenci (slovenski športniki, estradni zvezdniki, gospodarstveniki, odvetniki,...) in Nogometna družina (predstavnikov vseh zgoraj naštetih skupin). Ekipi bodo vodili izkušeni slovenski nogometni selektorji, med katerimi je tudi Tomaž Kavčič. Posebna pozornost bo namenjena zdaj že tradicionalnemu rekreativnemu teku s simboličnim imenom »Tek miru«, ki se bo začel točno ob 12. uri z minuto molka, v znak solidarnosti z vsemi, ki si prizadevajo za mir v svetu. Prijavnine ni, sodeluje pa lahko kdorkoli, ne glede na starost.

Obiskovalci se bodo lahko seznanili tudi z različnimi športnimi šolami, ustvarjalnimi delavnicami, kolesarskim poligonom za manj trezne, različnimi meritvami s strani predstavnikov Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, tobogani, trampolini, ter EKO stojnicami.

Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije je ob tej priložnosti napovedal tudi premierno predstavitev posebnega aparata EKG, ki bo obiskovalcu v manj kot minuti sporočil stanje njegovega srca.

Organizator vabi vse naj se jim pridružijo že ob otvoritvi dogodka in izvedbo Mini olimpijade ob 11.uri.

Tekst: Zavod za fair play in strpnost v športu
Foto:

 

SORODNE NOVICE

 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 22.11.2022 | NZS
  S podaljšanjem veljavnosti Sporazuma med Policijo in NZS do večje varnosti na športnih prireditvah
  Policija in Nogometna zveza Slovenija sta v začetku novembra podpisali sporazum o sodelovanju. Gre za nadaljevanje prejšnjega sporazuma, ki je bil podpisan leta 2015, in že obstoječega dobrega sodelovanja.
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.
 • 10.11.2022 | NZS
  Po seji IO: Novosti za razvoj slovenskega nogometa
  Na Brdu pri Kranju se je sestal izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije, tudi tokrat so bile na dnevnem redu izredno pomembne točke za razvoj slovenskega nogometa. Delegati so sprejeli spremembo pravilnika o trenerskem šolanju in usposabljanju, obravnavali strateški razvojni infrastrukturni projekt UEFA Hat-Trick 2022-2028 in se seznanil s kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23.
 • 28.10.2022 | NZS
  Emir Saitoski bo zaigral za Slovenijo
  Emir Saitoski je z 28. oktobrom 2022 na podlagi zahteve Nogometne zveze Slovenije pridobil pravico nastopa za slovenske reprezentance. Menjavo nogometnega državljanjstva je danes odobril Odbor za status igralcev Mednarodne nogometne zveze FIFA.
 • 06.10.2022 | NZS
  Odziv NZS na zapise v medijih
  V medijih smo zasledili informacijo o tem, da naj bi NZS na podlagi odločitve UEFA izvršila kazen zoper NK Olimpija Ljubljana, zaradi česar podajamo naslednjo obrazložitev:
 • 01.09.2022 | NZS
  Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju
  Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.
 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu

DELI NA