16.09.2009 | NZS
V nedeljo na Kodeljevo

Zavod za fair play in strpnost v športu skupaj s partnerjema Nogometno zvezo Slovenije in Društvom za zdravje srca in ožilja že tretje leto zapored organizira dogodek "SRCE ŠPORTA - dan fair playa", dogodek pri katerem se skozi vsebino dogajanja praznuje Mednarodni dan miru, Svetovni dan srca in Mednarodni dan FIFA fair play. Športno-družabni dogodek, ki se bo dogodil v nedeljo 20.septembra med 11. in 16.uro, so vsebinsko in zgodovinsko predstavili tudi predstavniki različnih partnersko povezanih organizacij.

Dr. Stanislav Pinter je povzel zgodovino dogodka in začetke praznovanja dneva fair playa v okviru Svetovne nogometne organizacije FIFA in prve revijalne nogometne tekme leta 2005 med ekipama Reprezentance slovenskih zdravnikov in ekipo duhovnikov - PAX. V zadnjih treh letih se je nedolžna individualna tekma razvila v dogodek kot ga poznamo danes.

Mag. Ivan Simič, predsednik Nogometne zveze Slovenije je obrazložil razloge za sodelovanje v omenjenem projektu, ter dodatno pojasnil skrb in delovanje nacionalne zveze na področju varovanja in skrbi za zdravje. Po njegovih besedah zveza konstantno vzpodbuja projekte kot je omenjeni in tako preventivno deluje tudi na področju strpnega sodelovanja in upoštevanja vrednot fair playa.;

Bojan Jurovič je v vlogi organizatorja dogodka podrobneje pojasnil dogajanje na športno-družabno obarvanem dogodku, kjer se bodo obiskovalcem aktivno predstavili predstavniki različnih družbenih skupin, ki so tako ali drugače povezane z zdravjem srca, prizadevanjem za  mir in fair playa. Sodelovali bodo: zdravniki - nogometašei, vrhunski športniki zaposleni v Slovenski vojski in Slovenski policiji, športni novinarji, osebe z motnjo v duševnem razvoju (Specialna olimpijada Slovenije), organizirani navijači slovenske nogometne reprezentance »Slovenija Supporters« in člani »Zlate nogometne generacije«.

Med posameznimi malonogometnimi tekmami se bodo ob družbi odličnih moderatorjev odvijale zanimive nagradne igre in različne aktivnosti z znanimi slovenskimi športniki, prireditev pa se bo zaključila s tradicionalno revijalno nogometno tekmo, ki se bo začela s posebnim protokolom ob 14.30 uri, na osrednjem nogometnem igrišču. Organizator tekme in nekdanji odlični nogometaš, Sašo Udovič, je napovedal nastop ekip Znani Slovenci (slovenski športniki, estradni zvezdniki, gospodarstveniki, odvetniki,...) in Nogometna družina (predstavnikov vseh zgoraj naštetih skupin). Ekipi bodo vodili izkušeni slovenski nogometni selektorji, med katerimi je tudi Tomaž Kavčič. Posebna pozornost bo namenjena zdaj že tradicionalnemu rekreativnemu teku s simboličnim imenom »Tek miru«, ki se bo začel točno ob 12. uri z minuto molka, v znak solidarnosti z vsemi, ki si prizadevajo za mir v svetu. Prijavnine ni, sodeluje pa lahko kdorkoli, ne glede na starost.

Obiskovalci se bodo lahko seznanili tudi z različnimi športnimi šolami, ustvarjalnimi delavnicami, kolesarskim poligonom za manj trezne, različnimi meritvami s strani predstavnikov Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, tobogani, trampolini, ter EKO stojnicami.

Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije je ob tej priložnosti napovedal tudi premierno predstavitev posebnega aparata EKG, ki bo obiskovalcu v manj kot minuti sporočil stanje njegovega srca.

Organizator vabi vse naj se jim pridružijo že ob otvoritvi dogodka in izvedbo Mini olimpijade ob 11.uri.

Tekst: Zavod za fair play in strpnost v športu
Foto:

 

SORODNE NOVICE

 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 
 • 11.01.2024 | NZS
  Novi selektorji reprezentanc U15, U16 in U17
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 43. seji imenoval nove selektorje reprezentanc U15, U16 in U17. Reprezentanco do 17 let bo prevzel Muamer Vugdalić, Goran Cvijanović bo vodil reprezentanco do 16 let, reprezentanco do 15 let pa bo v novo kvalifikacijsko obdobje popeljal Boštjan Kreft.

DELI NA