20.06.2023 | U21
V jesenske kvalifikacije z zmago

Mlada reprezentanca Slovenije je na zadnji pripravljalni tekmi pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 ugnala finske vrstnike. Ob koncu prvega polčasa je po podaji Svita Sešlarja zadel David Flakus Bosilj.

MEDNARODNA PRIPRAVLJALNA TEKMA:

SLOVENIJA U21 - FINSKA U21 1:0 (1:0)

Strelci: Flakus Bosilj (45+1').
Slovenija U21: Turk, Ajhmajer, Feratović (69' Koderman), Antolin (46' Pišek), Cipot (81' Saitoski), Sešlar (69' Zulić), Flakus Bosilj (59' Gradišar), Ratnik, Strajnar (69' Kuzmić), Jevšenak (59' Zeljković), Begić (46' Brest). Selektor: Milenko Aćimović.
Finska U21: Henriksson, Niska, Talo, Tihi, Väanänen, Keskinen, Meriluoto, Kallinen, Wallius, Walta, Liimatta. Igrali so še: Huuhtanen, Koski, Ylitolva, Sadiku, Marhiev, Talvitie, Koskela, Pyyhtiä, Stjopin, Salomaa. Selektor: Mika Lehkosou.

Slovenci so prvič zapretili v peti minuti, vendar Elmo Henriksson po prostem strelu Svita Sešlarja ni imel preglavic s poskusom Žana Jevšenaka. Tri minute kasneje je finska obramba blokirala strel Tia Cipota, nato pa so podjetneje zaigrali tudi Finci, a niso resneje ogrozili vrat Martina Turka. V 18. minuti, po novem kotu, je bil še enkrat nevaren Tio Cipot, v 21. minuti pa so si lepo priložnost pripravili gostje. Topi Keskinen je s podajo pred gol iskal Kaija Meriluotoja, ki pa je bil za korak prekrat.

Finski dvojec je bil nevaren tudi v 30. minuti, ko pa sta Meriluoto in Keskinen zamenjali vlogi. Meriluoto je po spretni potezi v kazenskem prostoru podal pred slovenska vrata, Keskinen pa je slabo zadel žogo in jo poslal zgolj v vratnico. Slovenci so odgovorili v naslednji minuti, ko je prodrl Cipot, po podaji Davida Flakusa Bosilja pa je Tjaš Begić nastreljal finski blok. 

Okvir gola je Slovenijo reševal tudi v 36. minuti, ko pa se je izkazal tudi Martin Turk. Čuvaj domače mreže in kapetan slovenske izbrane vrste je močan udarec Lea Walte z odlično obrambo preusmeril v desno vratnico. Tik pred odmorom se je priložnost ponudila Slovencem. Svit Sešlar je skorajda presenetil vratarja Henrikssona, a je tudi njemu pomagala boginja Fortuna, saj je žoga oplaznila vratnico. So se pa Slovenci veselili v sodniškem dodatku prvega polčasa. Akcijo je na sredini igrišča pričel Cipot, v prodor je nato krenil Svit Sešlar in s podajo pred vrata našel Davida Flakusa Bosilja, ki je neoviran zadel z neposredne bližine.

Domača ekipa je bolje odprla tudi drugi polčas. Sešlar je po podaji Flakusa Bosilja sprožil z leve strani kazenskega prostora, Eetu Huuhtanen pa je strel v oddaljenejši kot preusmeril mimo svojih vrat. Flakus Bosilj je bil v peti minuti drugega polčasa znova v vlogi podajalca, Mark Strajnar pa pred golom ni uspel priti do zaključnega udarca.

Ritem igre je po številnih menjavah na obeh straneh nekoliko padel, reprezentanca Slovenije pa je bila znova nevarna v 67. minuti, ko pa se je po strelu Cipota izkazal Huhtanen. Čeprav so Finci nato prevzeli pobudo, pa po novem paketu menjav v obeh zasedbah niso resneje ogrozili gola Martina Turka. Slovenci so tudi po štirih minutah sodniškega dodatka zadržali gol prednost in dobili zadnjo pripravljalno tekmo pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.

"Fante lahko pohvalim za borbo, saj sem že pred tekmo dejal, da gre za specifičen termin. Finci so v tekmovalnem ritmu, vendar se da igrati s srcem, pravo voljo in pristopom. Mislim, da smo prvič po petih medsebojnih tekmah premagali Finsko, zato je še toliko slajše, vendar moram čestitati tudi nasprotnikom. Gre za zelo dobro in zahtevno reprezentanco. Mi lahko zmagamo, če vsi fantje dajo vse od sebe, danes so garali, želim si, da tako igrajo tudi v bodoče. Upam, da se bodo v klubih dobro pripravili in potem nas čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo," je po zmagi dejal Milenko Aćimović.

"Po tekmi z Azerbajdžanom je bilo zame osebno najbolj pomembno, da vidim željo, srčnost, strast in pravi pristop. Razumel sem, da so se fantje reprezentanci priključili po dopustu, vendar so danes vsi garali, tako nogometaši kot tudi štab, zato je zmaga na koncu zaslužena. Vesel sem za zadetek Flakusa Bosilja, zmaga pa vedno poskrbi za najboljšo samozavest in vzdušje v ekipi," je še dejal selektor in se ozrl tudi proti jeseni: "Odigrali smo šest pripravljalnih tekem, jedro smo ustvarili, danes se je pokazalo še nekaj novih fantov. Želim si, da v svojih klubih odigrajo čim več tekem, nekateri morajo rešiti še klubski status. Tudi zato sem vesel zmage, upam, da čimprej najdejo klube in bodo redno igrali. Potem bo lažje tudi meni in reprezentanci." 

Slovence bo v novem kvalifikacijskem ciklusu 7. septembra kot prva gostila reprezentanca Bosne in Hercegovine.  

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA