19.10.2009 | A
V dodatnih kvalifikacijah z Rusijo


Slovenska reprezentanca se bo za nastop na Svetovnem prvenstvu 2010 v dveh dodatnih tekmah pomerila z Rusijo. Prva tekma v gosteh, 18. 11. pa nov spektakel v Mariboru.

FIFA je že nekaj tednov pred žrebom poskrbela za nekaj nejevolje med “manjšimi” reprezentancami, ko se je odločila za delegiran žreb, ter s tem nakazala, da si na Mundialu želi predvsem velike reprezentance in največje zvezdnike. Pred žrebom so bili tako možni nasprotniki Slovenije Francija, Grčija, Rusija ali Portugalska.

S slovenske strani so se žreba v Zurichu udeležili predsednik NZS mag. Ivan Simič, selektor Matjaž Kek, generalni sekretar Dane Jošt, sekretar reprezentance Boštjan Gasser in vodja marketinga, mag. Uroš Stanič. Kljub neugodnemu nasprotniku (mrzla Moskva s svojo umetno travo je bila selektorjeva najmanj popularna izbira) je predsednik Simič optimist: “Gremo po zmago, kaj pa drugega? Sem optimist”

Nekoliko bolj previden po žrebu je bil selektor Kek: “Od žreba nisem pričakoval nič posebnega. Rusija je v dveh tekmah nesporen favorit, nekoliko pa me skrbijo pogoji, ki jih bomo imeli v Rusiji, predvsem igrišče in sama igralna površina. V prvi vrsti pa si želim, da bi bili moji igralci sredi novembra dobro pripravljeni, saj bo tokrat slo dokončno zares.”

Pred začetkom žreba je nekaj besed povedal predsednik Fife, Joseph Blatter, ki je pozdravil ekipe v dodatnih kvalifikacijah in jim zaželel veliko sreče v zadnji preizkušnji. Blatter je poudaril, da bo SP tokrat prvič v Afriki, Južna Afrika pa je dobro prestala organizacijo Pokala Konfederacij, ki je bila nekakšna priprava na SP.

Žreb je skupaj z Jeromom Valckom, generalnim sekretarjem Fife, opravil Steven Pienaar, reprezentant Južnoafriške Republike, sicer nogometaš Evertona. Pienaar je najprej izžrebal prvi par, Irska : Francija, kar je pomenilo, da Slovenija ne bo igrala s Francozi. Do žreba slovenskega nasprotnika je bilo potrebno počakati skoraj do konca žreba, ko je Pienaar izžrebal tretji par, Grčija : Ukrajina, kar je pomenilo, da bo Slovenija za nastop na SP2010 morala izločiti Andreja Aršavina, Pavla Pogrebnjaka, Romana Pavljučenka, Jurija Žirkova in ostale, ki jih vodi Guus Hiddink.

Sicer pa so nekaj minut po žrebu že pričeli zvoniti telefoni na Čerinovi 4, zanimanje za vstopnico za povratno tekmo v Mariboru je kot kaže ogromno. Prav zaradi tega bo do konca tedna znan potek prodaje dragocenih lističev, vse potrebne informacije pa bomo pravočasno objavili na NZS.si.


Žreb dodatnih kvalifikacij - prve tekme - 14. 11.:

Irska : Francija

Portugalska : BiH

Grčija : Ukrajina

Rusija : Slovenija

 

Tekst: NZS/MK
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA