19.10.2009 | A
V dodatnih kvalifikacijah z Rusijo


Slovenska reprezentanca se bo za nastop na Svetovnem prvenstvu 2010 v dveh dodatnih tekmah pomerila z Rusijo. Prva tekma v gosteh, 18. 11. pa nov spektakel v Mariboru.

FIFA je že nekaj tednov pred žrebom poskrbela za nekaj nejevolje med “manjšimi” reprezentancami, ko se je odločila za delegiran žreb, ter s tem nakazala, da si na Mundialu želi predvsem velike reprezentance in največje zvezdnike. Pred žrebom so bili tako možni nasprotniki Slovenije Francija, Grčija, Rusija ali Portugalska.

S slovenske strani so se žreba v Zurichu udeležili predsednik NZS mag. Ivan Simič, selektor Matjaž Kek, generalni sekretar Dane Jošt, sekretar reprezentance Boštjan Gasser in vodja marketinga, mag. Uroš Stanič. Kljub neugodnemu nasprotniku (mrzla Moskva s svojo umetno travo je bila selektorjeva najmanj popularna izbira) je predsednik Simič optimist: “Gremo po zmago, kaj pa drugega? Sem optimist”

Nekoliko bolj previden po žrebu je bil selektor Kek: “Od žreba nisem pričakoval nič posebnega. Rusija je v dveh tekmah nesporen favorit, nekoliko pa me skrbijo pogoji, ki jih bomo imeli v Rusiji, predvsem igrišče in sama igralna površina. V prvi vrsti pa si želim, da bi bili moji igralci sredi novembra dobro pripravljeni, saj bo tokrat slo dokončno zares.”

Pred začetkom žreba je nekaj besed povedal predsednik Fife, Joseph Blatter, ki je pozdravil ekipe v dodatnih kvalifikacijah in jim zaželel veliko sreče v zadnji preizkušnji. Blatter je poudaril, da bo SP tokrat prvič v Afriki, Južna Afrika pa je dobro prestala organizacijo Pokala Konfederacij, ki je bila nekakšna priprava na SP.

Žreb je skupaj z Jeromom Valckom, generalnim sekretarjem Fife, opravil Steven Pienaar, reprezentant Južnoafriške Republike, sicer nogometaš Evertona. Pienaar je najprej izžrebal prvi par, Irska : Francija, kar je pomenilo, da Slovenija ne bo igrala s Francozi. Do žreba slovenskega nasprotnika je bilo potrebno počakati skoraj do konca žreba, ko je Pienaar izžrebal tretji par, Grčija : Ukrajina, kar je pomenilo, da bo Slovenija za nastop na SP2010 morala izločiti Andreja Aršavina, Pavla Pogrebnjaka, Romana Pavljučenka, Jurija Žirkova in ostale, ki jih vodi Guus Hiddink.

Sicer pa so nekaj minut po žrebu že pričeli zvoniti telefoni na Čerinovi 4, zanimanje za vstopnico za povratno tekmo v Mariboru je kot kaže ogromno. Prav zaradi tega bo do konca tedna znan potek prodaje dragocenih lističev, vse potrebne informacije pa bomo pravočasno objavili na NZS.si.


Žreb dodatnih kvalifikacij - prve tekme - 14. 11.:

Irska : Francija

Portugalska : BiH

Grčija : Ukrajina

Rusija : Slovenija

 

Tekst: NZS/MK
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 20.06.2024 | A
  Kek: Ekipi se bo to enkrat vrnilo
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po dramatičnem razpletu tekme 2. kroga evropskega prvenstva v Nemčiji, ko je Slovenija v Münchnu igrala 1:1 s Srbijo, dejal, da je po eni strani ponosen, po drugi pa je priokus razočaranja. A kot je dodal, se bo ekipi to enkrat vrnilo.
 • 20.06.2024 | A
  Odlična predstava Slovencev, ki so v zadnji sekundi ostali brez zgodovinske zmage
  Nogometaši Slovenije so bili v Münchnu na pragu prve zmage na evropskem prvenstvu, a so po vodstvu, za katerega je zadel Žan Karničnik, v zaključnih sekundah podaljška izgubili dve točki.
 • 20.06.2024 | A
  Odštevanje do tekme s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu. Po neodločenem izidu z Danci bodo izbranci Matjaža Keka poskusili točkovni izkupiček izboljšati na obračunu s Srbijo. Ta pa po porazu z Angleži zmago v četrtek nujno potrebuje, Slovenijo pa bi tri točke popeljale na prag osmine finala.
 • 20.06.2024 | A
  Navijaška mrzlica narašča
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v Münchnu v četrtek igrala drugo tekmo evropskega prvenstva, ko se bo pomerila s Srbijo. V bavarski prestolnici je bilo dan pred pričakovanim romanjem tisočih slovenskih nogometnih navdušencev na tekmo, ki bi lahko odločala o napredovanju v izločilne boje tekmovanja, zaznati vse več slovenskih barv.
 • 19.06.2024 | A
  Novinarska konferenca pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 15. uri v Münchnu igrala drugo tekmo na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Tekmec bo Srbija. Slovenci se zavedajo, da jim zmaga praktično že prinaša izločilne boje, tako da so misli usmerjene tudi v tri točke, a z zavedanjem, da bo na drugi strani kakovosten tekmec.
 • 19.06.2024 | A
  Informacije pred drugo tekmo reprezentance na evropskem prvenstvu
  Pred četrtkovo tekmo naše reprezentance v Münchnu smo za vse navijače, ki si boste tekmo ogledali v Nemčiji, pripravili nekaj ključnih informacij. Oblecite se v belo.
 • 18.06.2024 | A
  Gnezda Čerin in Gorenc Stanković pred tekmo s Srbijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji bazi v Wuppertalu opravila še en trening pred sredinim odhodom v München, kjer jo v četrtek ob 15. uri čaka obračun s Srbijo na evropskem prvenstvu. V slovenskem taboru si želijo zmage, saj bi jih ta zelo približala izločilnim bojem.
 • 17.06.2024 | A
  Čeferin obiskal trening slovenske reprezentance
  Slovenska nogometna reprezentanca se je po nedeljski točki na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski (1:1) takoj vrnila v bazo v Wuppertal. Tam jo je danes obiskal predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin. Razumljivo so bili po pomembni točki vsi dobre volje, Čeferin pa je doslej zadovoljen z EP.
 • 16.06.2024 | A
  Kek: Debel led je prebit
  Slovenski nogometaši so na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti Danski pokazali dobro predstavo in bili povsem enakovreden tekmec. Slovenski selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi nogometašem čestital za dobro odigrano tekmo, a vseeno vidi prostor za napredek. Pohvalil je tudi navijače.
 • 16.06.2024 | A
  Iz Stuttgarta z veliko točko
  Slovenska nogometna reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v Stuttgartu igrala neodločeno 1:1 (0:1) z Dansko.

DELI NA