V derbi z visokimi pričakovanji

Prva liga Telekom Slovenije je nazaj! In že uvodno pomladansko dejanje bo v sobotnem večeru ponudilo tudi spopad Mariborčanov in Ljubljančanov. Derbi poleg prestiža prinaša tudi prvo mesto, ki si ga močno želijo v mariborskem kot tudi ljubljanskem taboru. Po dolgih pripravah se tekmeca v derbi podajata z visokimi pričakovanji, kar so na druženju s predstavniki sedme sile potrdili tudi osrednji akterji.

»Imam pozitivne občutke in ne glede na vse spremembe, ki smo jih doživeli med zimo, čutim pozitiven stres in naboj. Tako je tudi pri fantih. Pred nami je velik izziv, na katerega se pripravljamo že nekaj tednov. Zastavljeni cilj je v naših mislih že od pričetka priprav. Ne čutim pa negativne napetosti, da ne vemo, kaj počnemo in kje smo. To je zame dober znak in mislim, da se bo to preneslo tudi na fante, ki bodo pred tem dogodkom čutili umirjenost, saj smo v Ljudskem vrtu sposobni zmagati. Moramo biti samozavestni in da je naša skupina pripravljena na boj,« je o pričakovanjih pred prvim od dveh spomladanskih gostovanj v štajerski prestolnici – Maribor in Olimpija se bosta pomerila tudi v polfinalu Pokala Slovenije – dejal ljubljanski strateg Luka Elsner.

Nekdanji strateg Domžal je moral v krstnem derbiju čestitati starejšemu in izkušenejšemu kolegu na mariborski klopi, v primerjavi z oktobrskim dvobojem v Stožicah pa je ljubljanska ekipa doživela številne spremembe. Vodstvo kluba je v slačilnico dodalo devet novih obrazov, v pripravljalnem obdobju pa so se na nogometne zelenice po nekajmesečnem okrevanju vrnili Nik Kapun, Nemanja Mitrović in Nejc Vidmar. Slednji je po odhodu Antonia Mlinarja Delamee prevzel tudi kapetanski trak. »To je zame velika čast, občutek ob imenovanju je bil dober, hkrati pa to prinaša tudi veliko odgovornost. Tudi sam se vračam po poškodbi, že takoj nas čaka derbi, zavedam se, da bo pestro,« je o novi vlogi dejal vratar Olimpije, ki se za mesto v golu zmajev bori z mladim Rokom Vodiškom.

Tako kot Luka Elsner, ima tudi ljubljanski kapetan pred gostovanjem v razprodanem Ljudskem vrtu visoka pričakovanja, tudi zaradi dejstva, ker bo pesti za gostujočo ekipo stiskalo več kot tisoč navijačev. »V prvi vrsti moramo derbi odigrati za navijače. Kulisa bo zagotovo izjemna, saj je stadion razprodan. Derbi v pravem pomenu besede. Nikoli ne veš, kaj lahko derbi prinese, vendar gremo v Maribor, tako kot vselej, po vse tri točke. Najprej moramo svojo mrežo ohraniti nedotaknjeno, nato pa doseči tudi kakšen zadetek in osvojiti vse tri točke,« je recept za zmago sredi Maribora razkril 27-letni Ljubljančan.

Vidmar je doslej aktivno sodeloval v dveh derbijih, precej več izkušenj s takšnimi tekmami pa premore mariborski kapetan Marcos Tavares. Brazilec, ki po številnih klubskih rekordih lovi Štefana Škaperja, s 130 zadetki najboljšega strelca slovenskega prvenstva, je svoja pričakovanja pred obračunom z Olimpijo razkril danes. »Smo maksimalno motivirani in energija pred derbijem je na vrhuncu. Derbi si želimo zmagati in vse bomo storili, da tri točke ostanejo doma,« poudarja izkušeni napadalec, ki je v ligaških obračunih v mrežo Olimpije pospravil že šest zadetkov.

Tako kot Vidmar, pa tudi Marcos Tavares ni povsem prepričan, če bo jutrišnji dvoboj pričel v začetni enajsterici. Darko Milanič lahko za mesti v konici napada izbira med tremi rešitvami. Ob Tavaresu za nastop od prve minute kandidirata še Milivoje Novaković, ki je v polno meril na zadnjih treh derbijih z Olimpijo, in z desetimi zadetki prvi strelec prvenstva Luka Zahović. »Tukaj sem, da pomagam ekipi. Če se bo trener odločil, da tekmo začnem, bom dal vse od sebe, da zaigram tako, kot trener od mene pričakuje. Za ta klub sem dal vse in bom dajal še naprej,« sporoča 33-letni napadalec, ki je doslej za Maribor odigral že 411 uradnih tekem, 294 tudi v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Zahteven dvoboj pričakuje tudi domači trener. Darko Milanič začetne enajsterice tako kot Luka Elsner še ni želel razkriti, zato pa je več povedal o tem, kako zaustaviti ljubljanska orožja: »Krilni napadalci so res hitri. Videli smo, da gradijo na tem, da bi imeli hitre prehode v napad. Jasno je, kaj to povleče na naši strani. Biti moramo pametni, tako v organizaciji igre in naših napadih. To pomeni, da se od samega začetka v vsakem trenutku v napad ne bomo vključevali s prevelikim številom igralcev. Iskali bomo ravnovesje, ko želimo napadati, raznovrstni in razigrani, hkrati pa moramo biti tudi pametni. Njihove močne strani bomo morali z našo postavitvijo eliminirati. To se da storiti tudi brez neprestanega branjenja. Želimo napadati in imeti nadzor, vselej pa moramo imeti na umu, da bo tisti, ki ne napada, dodatna rešitev v fazi napada, a tudi branjenja.«

Vstopnice za prvi spomladanski spopad Mariborčanov in Ljubljančanov so pošle že štiri dni pred uvodnim sodniškim žvižgom, tako kot vselej doslej, pa je bila uvedena tudi personalizacija, zato v Ljudskem vrtu pozivajo, da se do stadiona in tribun gledalci odpravijo pravočasno.

Tekst: NZS
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Mariboru derbi in vodstvo na lestvici
    Nogometaši Maribora so v 22. krogu državnega prvenstva v Ljudskem vrtu premagali Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 24.02.2017 | Prva liga Telekom Slovenije
    Pred tekmo: Maribor - Olimpija
    Že prvo spomladansko dejanje bo ponudilo derbi Mariborčanov in Ljubljančanov. Rivala se bosta pred razprodanimi tribunami udarila za tri velike točke, prvo mesto in odlično popotnico za nadaljevanje sezone. Komu bo derbi ponudil več veselja?

DELI NA