V Izrael po ugodno izhodišče

Nogometaši Mure do evropske premiere odštevajo na bližnjem vzhodu, v Izraelu. Črno-beli, ki so bili pred žrebom kot edini med četverico slovenskih klubov postavljeni v vlogo izzivalca, so gostje Maccabija iz Haife.

Eden od izraelskih velikanov je pred obračunom s Prekmurci postavljen v vlogo favorita, a so Sobočani pred odhodom na dolgo pot poudarjali, da bele zastave puščajo doma. Ante Šimundža je v napovedih večkrat poudaril, da želijo v Haifi iztržiti ugodno izhodišče za povratno srečanje v Fazaneriji. Pristaši Mure so že pred prvo tekmo planili po vstopnicah, črno-bele pa bučno vzdušje čaka tudi v Izraelu. Gostitelji pričakujejo okrog dvajset tisoč gledalcev, kar bo nova izkušnja za varovance trenerja Šimundže.

Mariborčan na soboški klopi ima pred spopadom z dvanajstkratnim državnim prvakom nekaj težav s sestavo enajsterice, predvsem zvezne vrste. Kapetan Alen Kozar bo ob sebi pogrešal Nina Koutra in Nika Lorbka, na listi poškodovanih pa sta tudi Armin Ćerimagić in Kevin Žižek. Najnovejša pridobitev Mure Marko Brkić, ki bi lahko zapolnil nastalo vrzel na sredini igrišča, še nima pravice nastopa. Tako gre pričakovati, da bosta ob Kozarju zaigrala Jon Šporn in Tomi Horvat ali Andrija Bubnjar.

Slednji je eden od treh poletnih novincev v soboškem taboru, Muri se je pred dnevi pridružil še Marin Karamarko. Šimundža je pred tedni izgubil prvega strelca Roka Sirka, vodstvo kluba pa v prihodnosti veliko upov polaga mladega upa Kaija Cipota. Sin Fabijana Cipota se je po sklenitvi pogodbe že znašel med potniki v Izrael, kamor je odpotovalo še nekaj mladeničev, med njimi tudi tretji vratar Dušan Gyergyek, Luka Marič in obetavni branilec Žiga Laci.

»Z nestrpnostjo pričakujemo četrtkovo tekmo v Haifi. Imamo željo, da vidimo, kaj je Evropa in da se dokažemo,« je odločen Šimundža, ki dodaja, da se njegova četa v Haifi ne bo osredotočala zgolj na branjenje: »Smo na zadovoljivi ravni. Vsekakor to še ni naš vrhunec, prav gotovo pa bomo skušali biti v četrtek na najvišjem možnem nivoju. To še ni naš vrhunec iz preprostega razloga, ker sta nas presenetili poškodbi Lorbka in Koutra. Nobena poškodba ni pričakovana, vendar nimamo veliko alternativ za ta igralca. Zato morda nismo še stoodstotni, ampak verjamem, da bomo pravi, ko bo to potrebno. Verjamem, da bodo igralci, ki bodo dobili priložnost, to tudi maksimalno izkoristili.«

Brez težav ne gre niti pri izraelskem podprvaku.Največ vprašajev je povezanih z Nikito Rukavico, ki je bil lani eden najboljših členov ekipe, to poletje pa se ni udeležil priprav.Ekipa, v kateri najdemo tudi trenutno poškodovanega Santija Sallalicha, je doživela nekaj sprememb, po koncu sezone so se poslovili posojeni igralci Kerim Frei, Seydouba Soumah in Georges Mandjeck, nekdanji reprezentant Gal Alberman pa je kopačke obesil na klin in se prelevil v pomočnika Marca Balbula.

Maccabi kljub temu ostaja v vlogi favorita, nenazadnje gre za klub, ki ima bogate izkušnje z evropskimi preizkušnjami. Zeleni so trikrat gostovali tudi v Sloveniji, dvakrat v Celju, nazadnje pa pred osmimi leti v Mariboru, ko je bil v strokovnem štabu vijolic tudi Ante Šimundža. Izraelci so bili uspešnejši, v sezoni 2011/12 pa so zaigrali tudi v skupinskem delu UEFA Lige prvakinj. Jih lahko letos že na prvi stopnici zaustavi Mura?

Obračun na stadionu Sammy Ofer se bo pričel ob 19. uri po sloveskem času, na žalost številnih pristašev Mure pa si ga ne bo moč ogledati v neposrednem prenosu.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mura do zmage v drugem polčasu
    Nogometaši Kalcer Radomelj so v 32. krogu Prve lige Telemach doma izgubili proti Muri z 1:2 (1:1).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Radomlje - Mura
    Radomlje bodo nove točke v boju za obstanek iskale proti Muri, ki jo naslednji teden čaka pokalni polfinale. Kakšno tekmo bomo videli ob Kamniški Bistrici?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Remi med Muro in Koprom
    Nogometaši Mure in Kopra so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Koper
    Mura bo po visokem porazu z Mariborom v Fazaneriji gostila Koper, ki ga je pred dnevi izločila iz pokalnega tekmovanja. Kdo bo dobil ligaško "revanšo"?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 07.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani suvereni pri Muri
    Nogometaši Mure so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Celju z 1:3 (1:2).
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Mura - Celje
    Nogometaši Mure so z ligaško zmago v Domžalah in pokalnim napredovanjem v Kopru okrepili samozavest, v soboto pa bodo skušali v Fazaneriji presenetiti še vodilno Celje. Kdo bo boljši?
  • 03.04.2024 | Pokal Pivovarna Union
    Na Bonifiki odločali kazenski udarci, veselili so se Prekmurci
    Črno-beli iz Murske Sobote so se na Bonifiki razveselili preboja v polfinale Pokala Pivovarna Union. Dvoboj Kopra in Mure je bil odločen po strelih z bele točke, Prekmurce pa je z nekaj odličnimi posredovanji v igri držal Klemen Mihelak.
  • 30.03.2024 | Prva liga Telemach
    Goliada v Domžalah pripadla Muri
    Nogometaši Mure so v 28. krogu Prve lige Telemach v gosteh premagali Domžale s 5:3 (2:0).

DELI NA