V Domžalah pokazale, da imajo nogomet rade

Nogometna zveza Slovenije tudi v tem koledarskem letu sodeluje v projektu festivalni dnevi »Live your goals« (slov. prevod: Živi svoje sanje), ki poteka pod okriljem svetovne nogometne zveze Fife.

Iz Lendave v Domžale

Projekt je namenjen promociji dekliškega in ženskega nogometa ter rušenju tabujev ter predsodkov, ki trdijo, da nogomet ni primeren za dekleta. Druženje na teh festivalnih dneh, ki se jih poleg mladih generacij igralk udeležujejo tudi mame in babice, je dokaz, da imajo dekleta nogomet resnično rada. To se je potrdilo na 1. festivalnem dnevu v tem letu, ki je potekal 6. aprila v Lendavi, v praksi pa se je ljubezen do nogometa izkazala tudi v Domžalah, kjer je karavana Live your goals gostovala minuli torek.

„Taki festivalni dnevi so kot nalašč, da se v nogometu preizkusijo tudi tista dekleta, ki še nikoli niso igrala. Dejansko je zdaj precej dobro poskrbljeno za razvoj nogometa. V primerjavi z mojimi začetki pa je zdaj precej več igralk,“ ocenjuje Nina Čebin, trenerka dekliškega nogometnega oddelka Gimnazije Šiška in ŠC PET Ljubljana.Sprva s fanti

„Hotela sem igrati nogomet, sprva sem trenirala pri fantih. Pred desetimi leti je bilo to. Od takrat je nogomet precej napredoval, predvsem na tehnični ravni, kar so se dekleta naučila od moških,“ pa meni Manca Kutnjak, igralka in trenerka v ŽNK Moje-lece.si Radomlje. Manca se zaveda, da vsa dekleta ne morejo postati nogometašice, zato se najde mesto za njih tudi v trenerskih in sodniških vrstah.

Lewandowski in Ronaldo

„Oči me je pripeljal v nogomet. Treniram v NK Mengeš in v NK Krim Rolljet. V Mengšu vadim s fanti, v Krimu pa z dekleti. Nogomet imam rada, je zelo zanimiva igra, kjer se vedno kaj dogaja,“ pa je ponosno povedala Tinkara Testen, njen idol je poljski as Robert Lewandowski. Tinkara in kolegice so se v torek na festivalnem dnevu preizkusile na posebnem poligonu, kjer ni manjkalo atraktivnih "nogometnih" postaj.

Katarina Jagarinec pa je za konec pohvalila širok diapazon aktivnosti pri promociji ženskega nogometa, izpostavila pa je pomen mlajših selekcij, kar ob njenih začetkih ni bila ustaljena praksa.

„Nogomet je super igra, jaz igram v napadu, moj vzornik pa je Ronaldo,“ pa je ponosno povedala Sara Ilič iz KNK Fužinar.

Za nami sta dva festivalna dneva. Do konca koledarskega leta bo na sporedu še eden.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.
 • 08.02.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Informativni dan v nogometnem razredu NZS
  Informativni dan v Nogometnem razredu NZS bo potekal v petek, 11.2., ob 12 uri. Predstavitev bo potekala prek spleta, povezava pa bo na voljo v petek, 4.2. Tudi na spletni strani Nogometne zveze Slovenije.
 • 30.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Intervju: Branko Elsner
  Branko Elsner že dobrih 20 let na Nogometni zvezi Slovenije skrbi za usposabljanje slovenskih nogometnih trenerjev. Največ zaslug za to ima njegov oče, legenda ne le slovenskega nogometa, prav tako Branko Elsner.
 • 29.12.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Regijski centri za dekleta
  Ženski nogomet v Sloveniji ima bogato tradicijo, prav tako pa postaja vedno bolj prepoznaven. Klubi, nogometni razred za dekleta in reprezentančne selekcije dokazujejo, da ženski nogomet na vseh področjih zelo napreduje in se počasi približuje najuspešnejšim nogometnim državam.
 • 23.09.2021 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega športa in začetek tedna Nogometa za vse
  Slovenija praznuje dan slovenskega športa s posebno prireditvijo v ljubljanskem parku Tivoli, kjer je prisotna tudi Nogometna zveza Slovenije. Prireditev je obiskala množica otrok iz ljubljanskih šol, ki so se lahko preizkusili tudi v nogometni igri.

DELI NA