26.11.2009 | NZS
UEFA popolnoma zaupa NZS

Dne 23.11.2009 je bilo v časopisu DELO, stran 15, v prispevku novinarja Gorazda Nejedlya »ARD: sumljiva tudi tekma Labod Drava – Nafta« med drugim zapisano: »Peter Limacher je med obsežno preiskavo mimo vodilnih mož NZS in ZK obiskal tudi Slovenijo, kar veliko pove o zaupanju UEFA v naše nogometne organe …..«.
 
Dne 25.11.2009 je bilo v časopisu DELO, stran 15, v prispevku novinarja Gorazda Nejedlya »Ob tekmah na seznamu po en trener in sodnik«, med drugim zapisano: »Po naših virih sta na Nogometno zvezo Slovenije že pred časom prišli poročili Petra Limacherja, predsednika disciplinske komisije in enega od glavnih mož v tej preiskavi, o dveh spornih tekmah.«

Dne 25.11.2009 ob 7:22 pa je bil na spletni strani www.pozareport.si objavljen članek v katerem je bilo med drugim zapisano, da ne držijo izjave nekaterih vodilnih ljudi slovenskega nogometa, da UEFA ni še nič obvestila NZS o postopkih, ki naj bi jih vodila UEFA ter, da je UEFA na sedež NZS že poslala dve cirkularni pismi, ki se nanašata na dve nameščeni tekmi slovenske prve lige.
 
NZS je zaradi uvodoma omenjenih navedb zaprosila za odgovor UEFA. Dne 26.11.2009 je NZS prejela naslednja odgovora:

Spoštovani g. Simič,

V odgovoru na vašo zahtevo potrjujemo obisk dveh Uefinih funkcionarjev v Sloveniji, kjer sta opravila nekaj priprav na uvodno preiskavo v povezavi z določeno tekmo v Uefinem klubskem tekmovanju. Na tej stopnji neuradnih preiskav je popolnoma normalno, da usposobljene Uefine službe opravljajo svoje raziskave brez vednosti domače nogometne zveze. Kontakt bo vzpostavljen kasneje, ko in če bo potrebno aktivno posredovanje zveze.

Posledično so bila vsaka medijska namigovanja, da je obisk Uefinih funkcionarjev znamenje nezaupanja Uefe do NZS, popolnoma neutemeljena. Nasprotno, na tej stopnji je takšen način zbiranja informacij od lokalnih virov nekaj povsem običajnega in praviloma ostane v tajnosti z željo zaščititi sodelujoče v raziskavi.

UEFA ima popolno zaupanje do Nogometne zveze Slovenije in njenih izvršnikov, kot smo tudi poudarili na včerajšnji konferenci.

Boj proti katerikoli nepravilnosti v športu je lahko uspešen le, če se kot nogometna družina proti le-tem borimo s skupnimi močmi.

S spoštovanjem,

UEFA

Theodore Theodoridis
Direktor sektorja za nacionalne zveze

Povezava do dokumenta v izvirniku: PDF

Obenem je vodja Uefine disciplinske komisije, Peter Limacher, v elektronskem sporočilu generalnemu sekretarju Danetu Joštu uradno potrdil, da UEFA do sedaj na naslov NZS ni poslala nikakršnih zapisov o preiskavah tekem prve slovenske nogometne lige.

Tekst: NZS/MK

SORODNE NOVICE

 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.

DELI NA