15.10.2012 | A
Trenirali v Tirani

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 na stadionu Qemal Stafa igrala četrto tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014. V Tirani jo čaka obračun z Albanijo, po dveh porazih in zmagi si v slovenskem taboru želijo nove tri točke, ki bi jih obdržale v stiku z vodilnimi v skupini E pred spomladanskim nadaljevanjem kvalifikacij. Stojanović namesto Cesarja v Albanijo vpoklical tudi Balažica.

Slovenska vrsta bo tokrat precej oslabljena v obrambi, saj zaradi kartonov manjka nadomestni kapetan in steber obrambe Boštjan Cesar. Namesto njega bo selektor Slaviša Stojanović bržčas od aktiviral Dominica Maroha, ki je dobil nekaj minut že na petkovi tekmi v Ljudskem vrtu ob zmagi proti Cipru z 2:1. Velja tudi omeniti, da Slovenija pod Stojanovićevim vodstvom še ni ohranila mreže nedotaknjene. Prav tako se pred torkovim obračunom poraja vprašanje, ali bo Slovenija začela tekmo z enim ali dvema napadalcema, glede na potrebo po točkah, je verjetnejši scenarij slednji - s Timom Matavžem in Zlatkom Dedićem v konici napada.

"Določene stvari je treba pogledati s taktičnega vidika. Odvisno je tudi od tega, v kakšnem stanju bo igrišče. Če bo vse pod vodo, bo treba malce bolj razmisliti, v nasprotnem primeru je bolj ali manj vse jasno," je ob prihodu v Tirano povedal selektor, ki ga je malce razveselilo tudi samo vreme: "Super je, da ni dežja, vsaj zaenkrat. Kako bo jutri, je težko povedati, je pa dejstvo, da so vsi igralci zdravi, kar je najpomembneje."

V vsakem primeru slovensko vrsto čaka težko delo. Kljub temu, da slovenska reprezentanca v petih medsebojnih nastopih z Albanijo še ni izgubila, je tokrat položaj drugačen. Albanci, z vrsto igralcev, ki igrajo v ugledn(ejš)ih tujih klubih, so nazadnje doma resda izgubili z Islandijo z 1:2. Toda večino tekme so bili boljši tekmec.

"Posnetek je pokazal, da so Albanci zelo neugodna ekipa. Igrajo na preskok, na pritisk, včasih tudi na silo, iz česar znajo zabiti gol. To ne pomeni, da niso tehnično dobri, seveda so. So fizično močni, predvsem v zadnji liniji in tudi v napadu, proti Islandiji so prejeli dva naivna gola, enega iz avta, drugega s prostega strela, drugače pa so diktirali ritem v drugem polčasu. Je bilo pa težko, ker je lilo, ne deževalo, določeni deli igrišča so bili pod vodo ... Takrat se je malce bolje znašla Islandija, ki je bolj enostavno igrala," je povedal Stojanović in razkril tudi recept za ugoden razplet ob slabem vremenu.

Prav ugoden razplet pa je v Tiranu nuja. "Sami smo se pripeljali v ta položaj. Če bi prej storili svoj posel, bi imeli večji izkupiček točk in bi bilo nekako lažje, tako pa smo sami prišli do tega, da je na vsaki tekmi pomembno, kako se bo za nas končala," priznava slovenski selektor.

Eden tistih, ki bo najbolj na "udaru", je stalni Cesarjev partner v osrčju obrambe Marko Šuler. Ta bo moral albanske napade preprečevati z novim srednjim branilcem. "Na tekmi bodo težki pogoji, tekma bo težka. Oboji rabimo točke, ampak mi bomo šli brez kalkuliranja. Šli bomo na zmago oziroma vzeti čim več točk. Ne bo lahko, vsak ima svoje težave ... Trenutno ni časa za popravljanje teh stvari. Treba je vzeti točke zlepa ali zgrda," meni Šuler in dodaja, da bo igra bržčas vse prej kot lepa, ampak cilj je jasen in kdorkoli bo zamenjal Cesarja, bo imel isto nalogo - vzeti točke v Tirani.

Slovenija je v večernih urah opravila tudi uradni trening na štadionu Qemal Stafa. Reprezentanti so v uvodnih minutah nekaj časa čakali v temi, saj so domačini prižgali reflektorje tik pred uradnim začetkom treninga, igralna površina, ki je vzbujala največ dvomov glede taktike Slovenije na jutrišnji tekmi, pa je močno razmočena, v primeru dežja, ki je napovedan za jutrišnji dan, pa bodo razmere za igro zvečer še bistveno slabše.

Tekmo, na kateri bo tiranski stadion bržčas bolj prazen kot poln, bodo sodili švedski sodniki na čelu Martinom Hanssonom.

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA