19.06.2010 | A
To je bila najboljša tekma prvenstva!

Tuji strokovnjaki so si enotni. Čeprav srečanje Slovenije in ZDA ni prineslo zmagovalca, je bila to najboljša tekma dosedanjega poteka mundiala. Napadalna Slovenija, preobrat v drugem polčasu, mojstrovina Birse so le utrinki, ki bodo vsem ostali v spominu.

'Tako se igra nogomet!' bi lahko zapisali po prespani noči, ko so se glave že nekoliko ohladile in je slika sinočnjega dvoboja kristalno jasna. To je bila igra za v učbenike – borbena, polna preobratov, visokega tempa, odličnih obramb, izzivanja zadetka, boja do zadnjega piska. Remi se ob takšnem boju na Ellis Parku morda zdi še najbolj pravičen, čeprav je smrtonosna levica 23-letnega Primorca že v štartu tekme nakazala, da Slovenija zna igrati tudi proti velikim. Ljubijankič pa se je z zadetkom zahvalil selektorju za zaupanje in utišal mogočnega nasprotnika. »S takšno igro Anglija proti srčni Sloveniji nima možnosti,« pa si na Otoku že belijo glave, kako bo Capello svoj razglašeni orkester uglasil do sredine prihodnjega tedna.

Današnji dan je v slovenskem taboru minil mirno, z regeneracijskim treningom in obiskom družin nogometašev. Ob sinočnji poškodbi Pečnika pa je napadalec danes že pospravil kovčke in se napotil v Slovenijo. S Šulerjem na srečo nič hujšega.

»Upam, da v sredo na igrišču vidim ekipo, ki se bo borila do zadnjega. Potrebno je pozabiti prvi dve tekmi in se osredotočiti zgolj na Slovenijo,« je odločen angleški strateg, ki mu voda počasi že teče v grlo. »Imamo najboljši trening center, treniramo dobro. Problem je v igralcih, ki so kot posamezniki odlični, kot ekipa pa ne funkcionirajo najbolje.« Bolj prešerno so bili sinoči razpoloženi Alžirci. »Počutimo se, kot bi zmagali,« so se veselili v afriškem taboru, saj so kot popolni outsiderji uspeli zadržati stik z Angleži. »Vsaka ekipa, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo zasluži spoštovanje. Mi ali morda Slovenci nismo manjvredni, čeprav nas svet ne pozna,« so se ujezili na pisanje tujih medijev o razporeditvi moči v skupini C. »Smo mlade ekipe, ki igro gradimo za prihodnost.«

Sicer pa so bili danes v taborih vseh štirih moštev skupine C urniki povsem prazni. Ekipe so počivale po sinočnjih dvobojih in premlevale igro, selektorji pa z regeneracijskimi treningi poskrbeli za to, da so se razmigali predvsem nogometaši, ki večer pred tem niso dobili priložnosti, od danes naprej pa so misli že usmerjene v zadnje boje predtekmovalnih skupin.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA