19.06.2010 | A
To je bila najboljša tekma prvenstva!

Tuji strokovnjaki so si enotni. Čeprav srečanje Slovenije in ZDA ni prineslo zmagovalca, je bila to najboljša tekma dosedanjega poteka mundiala. Napadalna Slovenija, preobrat v drugem polčasu, mojstrovina Birse so le utrinki, ki bodo vsem ostali v spominu.

'Tako se igra nogomet!' bi lahko zapisali po prespani noči, ko so se glave že nekoliko ohladile in je slika sinočnjega dvoboja kristalno jasna. To je bila igra za v učbenike – borbena, polna preobratov, visokega tempa, odličnih obramb, izzivanja zadetka, boja do zadnjega piska. Remi se ob takšnem boju na Ellis Parku morda zdi še najbolj pravičen, čeprav je smrtonosna levica 23-letnega Primorca že v štartu tekme nakazala, da Slovenija zna igrati tudi proti velikim. Ljubijankič pa se je z zadetkom zahvalil selektorju za zaupanje in utišal mogočnega nasprotnika. »S takšno igro Anglija proti srčni Sloveniji nima možnosti,« pa si na Otoku že belijo glave, kako bo Capello svoj razglašeni orkester uglasil do sredine prihodnjega tedna.

Današnji dan je v slovenskem taboru minil mirno, z regeneracijskim treningom in obiskom družin nogometašev. Ob sinočnji poškodbi Pečnika pa je napadalec danes že pospravil kovčke in se napotil v Slovenijo. S Šulerjem na srečo nič hujšega.

»Upam, da v sredo na igrišču vidim ekipo, ki se bo borila do zadnjega. Potrebno je pozabiti prvi dve tekmi in se osredotočiti zgolj na Slovenijo,« je odločen angleški strateg, ki mu voda počasi že teče v grlo. »Imamo najboljši trening center, treniramo dobro. Problem je v igralcih, ki so kot posamezniki odlični, kot ekipa pa ne funkcionirajo najbolje.« Bolj prešerno so bili sinoči razpoloženi Alžirci. »Počutimo se, kot bi zmagali,« so se veselili v afriškem taboru, saj so kot popolni outsiderji uspeli zadržati stik z Angleži. »Vsaka ekipa, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo zasluži spoštovanje. Mi ali morda Slovenci nismo manjvredni, čeprav nas svet ne pozna,« so se ujezili na pisanje tujih medijev o razporeditvi moči v skupini C. »Smo mlade ekipe, ki igro gradimo za prihodnost.«

Sicer pa so bili danes v taborih vseh štirih moštev skupine C urniki povsem prazni. Ekipe so počivale po sinočnjih dvobojih in premlevale igro, selektorji pa z regeneracijskimi treningi poskrbeli za to, da so se razmigali predvsem nogometaši, ki večer pred tem niso dobili priložnosti, od danes naprej pa so misli že usmerjene v zadnje boje predtekmovalnih skupin.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 02.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 02.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA