19.06.2010 | A
To je bila najboljša tekma prvenstva!

Tuji strokovnjaki so si enotni. Čeprav srečanje Slovenije in ZDA ni prineslo zmagovalca, je bila to najboljša tekma dosedanjega poteka mundiala. Napadalna Slovenija, preobrat v drugem polčasu, mojstrovina Birse so le utrinki, ki bodo vsem ostali v spominu.

'Tako se igra nogomet!' bi lahko zapisali po prespani noči, ko so se glave že nekoliko ohladile in je slika sinočnjega dvoboja kristalno jasna. To je bila igra za v učbenike – borbena, polna preobratov, visokega tempa, odličnih obramb, izzivanja zadetka, boja do zadnjega piska. Remi se ob takšnem boju na Ellis Parku morda zdi še najbolj pravičen, čeprav je smrtonosna levica 23-letnega Primorca že v štartu tekme nakazala, da Slovenija zna igrati tudi proti velikim. Ljubijankič pa se je z zadetkom zahvalil selektorju za zaupanje in utišal mogočnega nasprotnika. »S takšno igro Anglija proti srčni Sloveniji nima možnosti,« pa si na Otoku že belijo glave, kako bo Capello svoj razglašeni orkester uglasil do sredine prihodnjega tedna.

Današnji dan je v slovenskem taboru minil mirno, z regeneracijskim treningom in obiskom družin nogometašev. Ob sinočnji poškodbi Pečnika pa je napadalec danes že pospravil kovčke in se napotil v Slovenijo. S Šulerjem na srečo nič hujšega.

»Upam, da v sredo na igrišču vidim ekipo, ki se bo borila do zadnjega. Potrebno je pozabiti prvi dve tekmi in se osredotočiti zgolj na Slovenijo,« je odločen angleški strateg, ki mu voda počasi že teče v grlo. »Imamo najboljši trening center, treniramo dobro. Problem je v igralcih, ki so kot posamezniki odlični, kot ekipa pa ne funkcionirajo najbolje.« Bolj prešerno so bili sinoči razpoloženi Alžirci. »Počutimo se, kot bi zmagali,« so se veselili v afriškem taboru, saj so kot popolni outsiderji uspeli zadržati stik z Angleži. »Vsaka ekipa, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo zasluži spoštovanje. Mi ali morda Slovenci nismo manjvredni, čeprav nas svet ne pozna,« so se ujezili na pisanje tujih medijev o razporeditvi moči v skupini C. »Smo mlade ekipe, ki igro gradimo za prihodnost.«

Sicer pa so bili danes v taborih vseh štirih moštev skupine C urniki povsem prazni. Ekipe so počivale po sinočnjih dvobojih in premlevale igro, selektorji pa z regeneracijskimi treningi poskrbeli za to, da so se razmigali predvsem nogometaši, ki večer pred tem niso dobili priložnosti, od danes naprej pa so misli že usmerjene v zadnje boje predtekmovalnih skupin.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA