29.07.2010 | NZS
Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

V zvezi z izjavami predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, ki se nanašajo na NZS in so bile posredovane javnosti na novinarski konferenci SPINS-a, ki je bila 28.07.2010, ter objavljene v nekaterih slovenskih medijih, želimo pojasniti naslednje:

1. SPINS do današnjega dne NZS ni posredoval nobene zahteve za plačilo kakršnegakoli zneska, kot tudi ne obrazložitve na podlagi česa zahteva kakršnokoli plačilo. NZS do SPINS-a na dan 29. 7. 2010 nima nikakršnih obveznosti.

2. NZS do današnjega dne ni prejela nobenega pooblastila, s katerim bi reprezentanti slovenskih reprezentanc pooblastili SPINS za kakršnokoli zastopanje. Če bomo pooblastila vendarle dobili, bodo morala le-ta biti overjena pri notarju ali na upravni enoti, saj verodostojnost pooblastila mora biti nedvoumna.

3. NZS nima nobenih informacij, niti navodil s strani reprezentantov, da so SPINS-u odstopili 50 % sredstev od sličic Pannini, ki jih reprezentanti niso želeli deliti z NZS. Gre za bruto znesek nekaj manj kot 75.000,00 EUR in ne za 70.000,00 EUR kot je navedel predsednik SPINS-a. Dejstvo je, da NZS potrebuje pisno izjavo in pooblastilo vseh reprezentantov (vsakega posebej), ki jim pripada znesek od Paninija, da svoje zneske odstopajo SPINS-u, saj mora NZS v skladu z davčnimi predpisi od teh odstopljenih zneskov odvesti akontacijo dohodnine v skupnem znesku 18.750,00 EUR (25 % od 75.000,00 EUR). V konkretnem primeru gre za dohodek reprezentantov, katerega odstopajo SPINS-u in ga bodo morali prijaviti v svoji dohodninski napovedi v državi, v kateri so davčni rezidenti. Ko bo NZS prejela vso navedeno dokumentacijo bomo SPINS-u nakazali preostalih nekaj manj kot 56.250,00 EUR.

4. Dejstvo, da predsednik sindikata napoveduje spremembo statuta SPINS-a tako, da bodo njegovi člani lahko tudi reprezentanti je dokaz, da po sedaj veljavnem statutu SPINS-a reprezentanti sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič je sicer ves čas trdil, da so se reprezentanti včlanili v SPINS in so člani SPINS-a. To lahko pomeni le, da predsednik SPINS-a in SPINS kršita lastni statut, saj v 1. členu veljavnega Statuta SPINS-a določeno: "Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije, pa od poteka zadnje registracije športnika še niso pretekla 3 leta." Skoraj vsi reprezentatni slovenske članske A reprezentance so v tujini več kot tri leta, kar pomeni, da po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Če pa so člani SPINS-a je to v nasprotju z najvišjim aktom SPINS-a.

5. Ne drži navedba predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, da NZS SPINS-u ne nakaže denarja, čeprav je že dobila osem milijonov evrov za nastop na SP ter, da spor rešujejo. Dejstvo je, da je NZS dne 23.07.2010 prejela obvestilo o možnosti črpanja 6,8 milijona USD in ne 8 milijonov EUR. Predsednik SPINS-a je navedel napačen znesek in še dodatno zamešal valute. NZS je igralce že pozvala k posredovanju vseh potrebnih podatkov in navodil za nakazila. Ni nobenega spora in zaradi tega se tudi nobeden spor ne rešuje. Nesporno gre za poskuse izsiljevanja in potvarjanje dejstev s strani SPINS-a. Poleg tega pa NZS ni prejel nobenega naloga ali pooblastila reprezentantov, da SPINS-u nakaže kakršnikoli znesek.

6. Na podlagi do sedaj navedenga se zastavlja vprašanje, kdo sploh je član SPINS-a, saj po podatkih s katerimi razpolagamo na NZS, je v Sloveniji samo šest profesionalnih nogometašev, ki so redno zaposleni v klubih v katerih igrajo. Vsi ostali pa imajo status poklicnega športnika (oz. praktično status samostojnega podjetnika posameznika) in se po slovenskih predpisih štejejo za samostojni poklic in delodajalca, ne pa delojemalca. To je tudi razvidno iz obrazložitve zavržene kazenske ovadbe Okrožnega državnega tožilstva (klik za prikaz sklepa o zavrženju kazenske ovadbe).

7. Ne nazadnje pa se zastavlja vprašanje kaj je sploh namen ponovnih groženj SPINS-a, pred ponovnimi reprezentančnimi akcijami. Spomnimo se samo groženj s stavko pred prijateljsko tekmo z Anglijo avgusta 2009. Po vsem tem se utemeljeno zastavlja vprašanje ali je SPINS v Sloveniji sploh potreben, glede na to, da se predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič več ukvarja  z reprezentanti, ki sploh ne morejo biti člani SPINS-a in s potovanji po svetu, ki nikakor niso potrebna tistimi šestimi ali sedmimi poklicinimi igralci nogometa, ki so v Sloveniji, po sedaj veljavnem statutu SPINS-a, edini lahko člani SPINS-a.

Nogometna zveza Slovenije

SORODNE NOVICE

 • 09.08.2022 | NZS
  Umrl Iztok Gustinčič
  Nogometno Slovenijo je pretresla žalostna vest, da je po hudi bolezni v 65. letu starosti preminil Iztok Gustinčič.
 • 08.08.2022 | NZS
  Martin Koželj generalni sekretar NZS do leta 2026
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 24. seji sprejel sklep o ponovnem imenovanju Martina Koželja na mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022–2026.
 • 12.07.2022 | NZS
  Pred novo sezono tudi o VAR-u
  Nogometna zveza Slovenije je v okviru projekta VAR pred začetkom nove sezone organizirala izobraževanje o uporabi sistema VAR za trenerje, nogometaše in medije. Izobraževanje je vodil častni predsednik ZNSS, Vlado Šajn z namenom, da javnost in klubi čim bolje spoznajo ter razumejo trende in navodila v sodobnem nogometu
 • 04.07.2022 | NZS
  NZS s stimulacijami podpira vključevanje mladih igralcev
  Nogometna zveza Slovenije je v preteklosti klubom prve in druge lige že zagotavljala finančne stimulacije za minute, ki so jih na igrišču preživeli mladi slovenski nogometaši, zdaj pa je IO NZS sprejel sklep, ki klube spodbuja k še večjemu vključevanju večjega števila mladih slovenskih nogometašev.
 • 21.06.2022 | NZS
  Razpis za generalnega sekretarja NZS
  Nogometna zveza Slovenije na podlagi 32. člena Statuta NZS objavlja javni razpis za mesto generalnega sekretarja NZS za mandatno obdobje 2022 – 2026.
 • 21.06.2022 | NZS
  ŠD Skorba veteranski prvaki
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je pretekli konec tedna potekal zaključni turnir tekmovanja NZS v veteranski kategoriji za sezono 2021/22.
 • 20.06.2022 | NZS
  Danes žreb parov prihajajoče sezone
  Nacionalni nogometni center Brdo danes gosti tradicionalno žrebanje tekmovalnih parov Prve lige Telemach in 2. SNL za tekmovalno sezono 2022/23.
 • 04.06.2022 | NZS
  Poslovil se je Goran Sanković
  V 43. letu starosti je umrl nekdanji slovenski reprezentant Goran Sanković, član reprezentance, ki se je leta 2002 z zlatimi črkami vpisala v zgodovino slovenskega nogometa s prvim nastopom Slovenije na svetovnem prvenstvu v nogometu.
 • 30.05.2022 | NZS
  Mijatović obiskal Ukrajince ob zaključku priprav na Brdu
  Ukrajinska nogometna reprezentanca danes zaključuje enomesečne priprave na tekmo dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na SP 2022 s Škotsko. Ukrajinci so se pripravljali v Nacionalnem nogometnem centru Brdo, ki jim je nudil prepotreben mir in odlične pogoje za delo.
 • 10.05.2022 | NZS
  Odziv NZS na izstop FC Litija iz tekmovanj
  NZS je v ponedeljek dobila obvestilo, da futsal klub FC Litija z dnem 08. 05. 2022 izstopa iz vseh tekmovanj pod njenim okriljem. Gre za individualno odločitev kluba, na katero Nogometna zveza Slovenije nima vpliva. 

DELI NA