29.07.2010 | NZS
Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

V zvezi z izjavami predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, ki se nanašajo na NZS in so bile posredovane javnosti na novinarski konferenci SPINS-a, ki je bila 28.07.2010, ter objavljene v nekaterih slovenskih medijih, želimo pojasniti naslednje:

1. SPINS do današnjega dne NZS ni posredoval nobene zahteve za plačilo kakršnegakoli zneska, kot tudi ne obrazložitve na podlagi česa zahteva kakršnokoli plačilo. NZS do SPINS-a na dan 29. 7. 2010 nima nikakršnih obveznosti.

2. NZS do današnjega dne ni prejela nobenega pooblastila, s katerim bi reprezentanti slovenskih reprezentanc pooblastili SPINS za kakršnokoli zastopanje. Če bomo pooblastila vendarle dobili, bodo morala le-ta biti overjena pri notarju ali na upravni enoti, saj verodostojnost pooblastila mora biti nedvoumna.

3. NZS nima nobenih informacij, niti navodil s strani reprezentantov, da so SPINS-u odstopili 50 % sredstev od sličic Pannini, ki jih reprezentanti niso želeli deliti z NZS. Gre za bruto znesek nekaj manj kot 75.000,00 EUR in ne za 70.000,00 EUR kot je navedel predsednik SPINS-a. Dejstvo je, da NZS potrebuje pisno izjavo in pooblastilo vseh reprezentantov (vsakega posebej), ki jim pripada znesek od Paninija, da svoje zneske odstopajo SPINS-u, saj mora NZS v skladu z davčnimi predpisi od teh odstopljenih zneskov odvesti akontacijo dohodnine v skupnem znesku 18.750,00 EUR (25 % od 75.000,00 EUR). V konkretnem primeru gre za dohodek reprezentantov, katerega odstopajo SPINS-u in ga bodo morali prijaviti v svoji dohodninski napovedi v državi, v kateri so davčni rezidenti. Ko bo NZS prejela vso navedeno dokumentacijo bomo SPINS-u nakazali preostalih nekaj manj kot 56.250,00 EUR.

4. Dejstvo, da predsednik sindikata napoveduje spremembo statuta SPINS-a tako, da bodo njegovi člani lahko tudi reprezentanti je dokaz, da po sedaj veljavnem statutu SPINS-a reprezentanti sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič je sicer ves čas trdil, da so se reprezentanti včlanili v SPINS in so člani SPINS-a. To lahko pomeni le, da predsednik SPINS-a in SPINS kršita lastni statut, saj v 1. členu veljavnega Statuta SPINS-a določeno: "Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije, pa od poteka zadnje registracije športnika še niso pretekla 3 leta." Skoraj vsi reprezentatni slovenske članske A reprezentance so v tujini več kot tri leta, kar pomeni, da po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Če pa so člani SPINS-a je to v nasprotju z najvišjim aktom SPINS-a.

5. Ne drži navedba predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, da NZS SPINS-u ne nakaže denarja, čeprav je že dobila osem milijonov evrov za nastop na SP ter, da spor rešujejo. Dejstvo je, da je NZS dne 23.07.2010 prejela obvestilo o možnosti črpanja 6,8 milijona USD in ne 8 milijonov EUR. Predsednik SPINS-a je navedel napačen znesek in še dodatno zamešal valute. NZS je igralce že pozvala k posredovanju vseh potrebnih podatkov in navodil za nakazila. Ni nobenega spora in zaradi tega se tudi nobeden spor ne rešuje. Nesporno gre za poskuse izsiljevanja in potvarjanje dejstev s strani SPINS-a. Poleg tega pa NZS ni prejel nobenega naloga ali pooblastila reprezentantov, da SPINS-u nakaže kakršnikoli znesek.

6. Na podlagi do sedaj navedenga se zastavlja vprašanje, kdo sploh je član SPINS-a, saj po podatkih s katerimi razpolagamo na NZS, je v Sloveniji samo šest profesionalnih nogometašev, ki so redno zaposleni v klubih v katerih igrajo. Vsi ostali pa imajo status poklicnega športnika (oz. praktično status samostojnega podjetnika posameznika) in se po slovenskih predpisih štejejo za samostojni poklic in delodajalca, ne pa delojemalca. To je tudi razvidno iz obrazložitve zavržene kazenske ovadbe Okrožnega državnega tožilstva (klik za prikaz sklepa o zavrženju kazenske ovadbe).

7. Ne nazadnje pa se zastavlja vprašanje kaj je sploh namen ponovnih groženj SPINS-a, pred ponovnimi reprezentančnimi akcijami. Spomnimo se samo groženj s stavko pred prijateljsko tekmo z Anglijo avgusta 2009. Po vsem tem se utemeljeno zastavlja vprašanje ali je SPINS v Sloveniji sploh potreben, glede na to, da se predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič več ukvarja  z reprezentanti, ki sploh ne morejo biti člani SPINS-a in s potovanji po svetu, ki nikakor niso potrebna tistimi šestimi ali sedmimi poklicinimi igralci nogometa, ki so v Sloveniji, po sedaj veljavnem statutu SPINS-a, edini lahko člani SPINS-a.

Nogometna zveza Slovenije

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | NZS
    Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
  • 21.03.2024 | NZS
    Po 45. seji IO NZS
    Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
  • 20.03.2024 | NZS
    Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
    Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
  • 20.03.2024 | NZS
    Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
    Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
  • 05.03.2024 | NZS
    Posvet NZS o varnosti na stadionih
    Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
  • 29.02.2024 | NZS
    Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
    Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
  • 26.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
    Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
  • 22.02.2024 | NZS
    NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
    Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
  • 19.02.2024 | NZS
    Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
    Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
  • 18.02.2024 | NZS
    Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
    Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.

DELI NA