29.07.2010 | NZS
Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

V zvezi z izjavami predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, ki se nanašajo na NZS in so bile posredovane javnosti na novinarski konferenci SPINS-a, ki je bila 28.07.2010, ter objavljene v nekaterih slovenskih medijih, želimo pojasniti naslednje:

1. SPINS do današnjega dne NZS ni posredoval nobene zahteve za plačilo kakršnegakoli zneska, kot tudi ne obrazložitve na podlagi česa zahteva kakršnokoli plačilo. NZS do SPINS-a na dan 29. 7. 2010 nima nikakršnih obveznosti.

2. NZS do današnjega dne ni prejela nobenega pooblastila, s katerim bi reprezentanti slovenskih reprezentanc pooblastili SPINS za kakršnokoli zastopanje. Če bomo pooblastila vendarle dobili, bodo morala le-ta biti overjena pri notarju ali na upravni enoti, saj verodostojnost pooblastila mora biti nedvoumna.

3. NZS nima nobenih informacij, niti navodil s strani reprezentantov, da so SPINS-u odstopili 50 % sredstev od sličic Pannini, ki jih reprezentanti niso želeli deliti z NZS. Gre za bruto znesek nekaj manj kot 75.000,00 EUR in ne za 70.000,00 EUR kot je navedel predsednik SPINS-a. Dejstvo je, da NZS potrebuje pisno izjavo in pooblastilo vseh reprezentantov (vsakega posebej), ki jim pripada znesek od Paninija, da svoje zneske odstopajo SPINS-u, saj mora NZS v skladu z davčnimi predpisi od teh odstopljenih zneskov odvesti akontacijo dohodnine v skupnem znesku 18.750,00 EUR (25 % od 75.000,00 EUR). V konkretnem primeru gre za dohodek reprezentantov, katerega odstopajo SPINS-u in ga bodo morali prijaviti v svoji dohodninski napovedi v državi, v kateri so davčni rezidenti. Ko bo NZS prejela vso navedeno dokumentacijo bomo SPINS-u nakazali preostalih nekaj manj kot 56.250,00 EUR.

4. Dejstvo, da predsednik sindikata napoveduje spremembo statuta SPINS-a tako, da bodo njegovi člani lahko tudi reprezentanti je dokaz, da po sedaj veljavnem statutu SPINS-a reprezentanti sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič je sicer ves čas trdil, da so se reprezentanti včlanili v SPINS in so člani SPINS-a. To lahko pomeni le, da predsednik SPINS-a in SPINS kršita lastni statut, saj v 1. členu veljavnega Statuta SPINS-a določeno: "Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije, pa od poteka zadnje registracije športnika še niso pretekla 3 leta." Skoraj vsi reprezentatni slovenske članske A reprezentance so v tujini več kot tri leta, kar pomeni, da po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Če pa so člani SPINS-a je to v nasprotju z najvišjim aktom SPINS-a.

5. Ne drži navedba predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, da NZS SPINS-u ne nakaže denarja, čeprav je že dobila osem milijonov evrov za nastop na SP ter, da spor rešujejo. Dejstvo je, da je NZS dne 23.07.2010 prejela obvestilo o možnosti črpanja 6,8 milijona USD in ne 8 milijonov EUR. Predsednik SPINS-a je navedel napačen znesek in še dodatno zamešal valute. NZS je igralce že pozvala k posredovanju vseh potrebnih podatkov in navodil za nakazila. Ni nobenega spora in zaradi tega se tudi nobeden spor ne rešuje. Nesporno gre za poskuse izsiljevanja in potvarjanje dejstev s strani SPINS-a. Poleg tega pa NZS ni prejel nobenega naloga ali pooblastila reprezentantov, da SPINS-u nakaže kakršnikoli znesek.

6. Na podlagi do sedaj navedenga se zastavlja vprašanje, kdo sploh je član SPINS-a, saj po podatkih s katerimi razpolagamo na NZS, je v Sloveniji samo šest profesionalnih nogometašev, ki so redno zaposleni v klubih v katerih igrajo. Vsi ostali pa imajo status poklicnega športnika (oz. praktično status samostojnega podjetnika posameznika) in se po slovenskih predpisih štejejo za samostojni poklic in delodajalca, ne pa delojemalca. To je tudi razvidno iz obrazložitve zavržene kazenske ovadbe Okrožnega državnega tožilstva (klik za prikaz sklepa o zavrženju kazenske ovadbe).

7. Ne nazadnje pa se zastavlja vprašanje kaj je sploh namen ponovnih groženj SPINS-a, pred ponovnimi reprezentančnimi akcijami. Spomnimo se samo groženj s stavko pred prijateljsko tekmo z Anglijo avgusta 2009. Po vsem tem se utemeljeno zastavlja vprašanje ali je SPINS v Sloveniji sploh potreben, glede na to, da se predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič več ukvarja  z reprezentanti, ki sploh ne morejo biti člani SPINS-a in s potovanji po svetu, ki nikakor niso potrebna tistimi šestimi ali sedmimi poklicinimi igralci nogometa, ki so v Sloveniji, po sedaj veljavnem statutu SPINS-a, edini lahko člani SPINS-a.

Nogometna zveza Slovenije

SORODNE NOVICE

 • 30.06.2020 | NZS
  Več kot pol milijona za infrastrukturo
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na včerajšnji seji potrdil razpis za financiranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2020. NZS bo financirala infrastrukturne projekte v skupni višini 550.000 EUR.
 • 30.06.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sestavo članskih lig
  Pred skupščinsko sejo se je v ponedeljek na svoji seji sestal tudi izvršni odbor NZS. Ta je odločal tudi o sestavi lig v članskih kategorijah.
 • 29.06.2020 | NZS
  NZS bo povečala vložek v klubski in mladinski nogomet
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na redni letni skupščini na Brdu pri Kranju potrdila poročilo o delu za leto 2019 in načrte za 2020. Za letošnje leto NZS predvideva 13.975.158 evrov prihodkov, kar je slab milijon manj kot leta 2019.
 • 29.06.2020 | NZS
  Na Brdu pri Kranju redna letna skupščina NZS
  Nogometna družina se bo prvič po koncu epidemije danes sestala na rednem letnem zasedanju najvišjega organa NZS, Skupščine NZS. Na seji, ki je praviloma vsako leto na sporedu aprila, bo Skupščina odločala o letnem programu dela za 2020, ter prislujnila finančnemu poročilu za leto 2019.
 • 17.06.2020 | NZS
  Finale UEFA evropskega prvenstva do 21 let v Sloveniji
  Izvršni odbor Uefe je na današnjem prvem delu svojega zasedanja sprejel nekaj pomembnih odločitev o nadaljevanju nogometne sezone, ki je bila sredi marca prekinjena zaradi pandemije COVID-19. Izvršni odbor je zaradi prilagoditev koledarja odločil, da bo UEFA evropsko prvenstvo do 21 let odigrano v novem formatu. Slovenski del bodo gostili Maribor, Celje in Ljubljana.
 • 05.06.2020 | NZS
  Pogodbena razmerja med igralci in klubi ter poletni prestopni rok 2020
  S sklepom Izvršnega odbora NZS je bila tekmovalna sezona 2019/2020 podaljšana do 31. julija 2020. Na podlagi FIFA priporočil imajo klubi in igralci možnost, da ob soglasju obeh strank podaljšajo iztekajoče se pogodbe do zaključka aktualne sezone, t.j. do 31. julija.
 • 05.06.2020 | NZS
  Nogomet in podjetništvo: anketa za igralce
  Nogometna zveza Slovenije si v okviru projekta SPORT – ENT prizadeva za uspešno in učinkovito vključevanje športnikov v poslovno okolje po koncu športnih karier. Za lažjo pripravo smernic za karierno usposabljane športnikov vse vrhunske nogometaše naprošamo, da izpolnijo kratko anketo.
 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.

DELI NA