29.07.2010 | NZS
Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

V zvezi z izjavami predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, ki se nanašajo na NZS in so bile posredovane javnosti na novinarski konferenci SPINS-a, ki je bila 28.07.2010, ter objavljene v nekaterih slovenskih medijih, želimo pojasniti naslednje:

1. SPINS do današnjega dne NZS ni posredoval nobene zahteve za plačilo kakršnegakoli zneska, kot tudi ne obrazložitve na podlagi česa zahteva kakršnokoli plačilo. NZS do SPINS-a na dan 29. 7. 2010 nima nikakršnih obveznosti.

2. NZS do današnjega dne ni prejela nobenega pooblastila, s katerim bi reprezentanti slovenskih reprezentanc pooblastili SPINS za kakršnokoli zastopanje. Če bomo pooblastila vendarle dobili, bodo morala le-ta biti overjena pri notarju ali na upravni enoti, saj verodostojnost pooblastila mora biti nedvoumna.

3. NZS nima nobenih informacij, niti navodil s strani reprezentantov, da so SPINS-u odstopili 50 % sredstev od sličic Pannini, ki jih reprezentanti niso želeli deliti z NZS. Gre za bruto znesek nekaj manj kot 75.000,00 EUR in ne za 70.000,00 EUR kot je navedel predsednik SPINS-a. Dejstvo je, da NZS potrebuje pisno izjavo in pooblastilo vseh reprezentantov (vsakega posebej), ki jim pripada znesek od Paninija, da svoje zneske odstopajo SPINS-u, saj mora NZS v skladu z davčnimi predpisi od teh odstopljenih zneskov odvesti akontacijo dohodnine v skupnem znesku 18.750,00 EUR (25 % od 75.000,00 EUR). V konkretnem primeru gre za dohodek reprezentantov, katerega odstopajo SPINS-u in ga bodo morali prijaviti v svoji dohodninski napovedi v državi, v kateri so davčni rezidenti. Ko bo NZS prejela vso navedeno dokumentacijo bomo SPINS-u nakazali preostalih nekaj manj kot 56.250,00 EUR.

4. Dejstvo, da predsednik sindikata napoveduje spremembo statuta SPINS-a tako, da bodo njegovi člani lahko tudi reprezentanti je dokaz, da po sedaj veljavnem statutu SPINS-a reprezentanti sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič je sicer ves čas trdil, da so se reprezentanti včlanili v SPINS in so člani SPINS-a. To lahko pomeni le, da predsednik SPINS-a in SPINS kršita lastni statut, saj v 1. členu veljavnega Statuta SPINS-a določeno: "Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije, pa od poteka zadnje registracije športnika še niso pretekla 3 leta." Skoraj vsi reprezentatni slovenske članske A reprezentance so v tujini več kot tri leta, kar pomeni, da po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Če pa so člani SPINS-a je to v nasprotju z najvišjim aktom SPINS-a.

5. Ne drži navedba predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, da NZS SPINS-u ne nakaže denarja, čeprav je že dobila osem milijonov evrov za nastop na SP ter, da spor rešujejo. Dejstvo je, da je NZS dne 23.07.2010 prejela obvestilo o možnosti črpanja 6,8 milijona USD in ne 8 milijonov EUR. Predsednik SPINS-a je navedel napačen znesek in še dodatno zamešal valute. NZS je igralce že pozvala k posredovanju vseh potrebnih podatkov in navodil za nakazila. Ni nobenega spora in zaradi tega se tudi nobeden spor ne rešuje. Nesporno gre za poskuse izsiljevanja in potvarjanje dejstev s strani SPINS-a. Poleg tega pa NZS ni prejel nobenega naloga ali pooblastila reprezentantov, da SPINS-u nakaže kakršnikoli znesek.

6. Na podlagi do sedaj navedenga se zastavlja vprašanje, kdo sploh je član SPINS-a, saj po podatkih s katerimi razpolagamo na NZS, je v Sloveniji samo šest profesionalnih nogometašev, ki so redno zaposleni v klubih v katerih igrajo. Vsi ostali pa imajo status poklicnega športnika (oz. praktično status samostojnega podjetnika posameznika) in se po slovenskih predpisih štejejo za samostojni poklic in delodajalca, ne pa delojemalca. To je tudi razvidno iz obrazložitve zavržene kazenske ovadbe Okrožnega državnega tožilstva (klik za prikaz sklepa o zavrženju kazenske ovadbe).

7. Ne nazadnje pa se zastavlja vprašanje kaj je sploh namen ponovnih groženj SPINS-a, pred ponovnimi reprezentančnimi akcijami. Spomnimo se samo groženj s stavko pred prijateljsko tekmo z Anglijo avgusta 2009. Po vsem tem se utemeljeno zastavlja vprašanje ali je SPINS v Sloveniji sploh potreben, glede na to, da se predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič več ukvarja  z reprezentanti, ki sploh ne morejo biti člani SPINS-a in s potovanji po svetu, ki nikakor niso potrebna tistimi šestimi ali sedmimi poklicinimi igralci nogometa, ki so v Sloveniji, po sedaj veljavnem statutu SPINS-a, edini lahko člani SPINS-a.

Nogometna zveza Slovenije

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2023 | NZS
  Spletna aplikacija Etrening
  V okviru Tehničnega sektorja NZS je Inštruktorska služba v skladu s strateškimi usmeritvami Nogometne zveze Slovenije in z namenom nadgradnje sistema izobraževanj ustvarila novo spletno aplikacijo za načrtovanje športne vadbe pod imenom Etrening.
 • 30.11.2023 | NZS
  Po 41. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je na 41. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Na prvi seji po uvrstitvi na Evropsko prvenstvo 2024, so člani obravnavali selektorsko piramido ženske in dekliških reprezentanc, mlajših moških reprezentanc in futsal reprezentanc, spremembe pravilnika o registraciji in statusu igralcev, ter spremembe pravilnika o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti.
 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.

DELI NA