29.07.2010 | NZS
Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

Stališče NZS v zvezi z navedbami SPINS-a

V zvezi z izjavami predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, ki se nanašajo na NZS in so bile posredovane javnosti na novinarski konferenci SPINS-a, ki je bila 28.07.2010, ter objavljene v nekaterih slovenskih medijih, želimo pojasniti naslednje:

1. SPINS do današnjega dne NZS ni posredoval nobene zahteve za plačilo kakršnegakoli zneska, kot tudi ne obrazložitve na podlagi česa zahteva kakršnokoli plačilo. NZS do SPINS-a na dan 29. 7. 2010 nima nikakršnih obveznosti.

2. NZS do današnjega dne ni prejela nobenega pooblastila, s katerim bi reprezentanti slovenskih reprezentanc pooblastili SPINS za kakršnokoli zastopanje. Če bomo pooblastila vendarle dobili, bodo morala le-ta biti overjena pri notarju ali na upravni enoti, saj verodostojnost pooblastila mora biti nedvoumna.

3. NZS nima nobenih informacij, niti navodil s strani reprezentantov, da so SPINS-u odstopili 50 % sredstev od sličic Pannini, ki jih reprezentanti niso želeli deliti z NZS. Gre za bruto znesek nekaj manj kot 75.000,00 EUR in ne za 70.000,00 EUR kot je navedel predsednik SPINS-a. Dejstvo je, da NZS potrebuje pisno izjavo in pooblastilo vseh reprezentantov (vsakega posebej), ki jim pripada znesek od Paninija, da svoje zneske odstopajo SPINS-u, saj mora NZS v skladu z davčnimi predpisi od teh odstopljenih zneskov odvesti akontacijo dohodnine v skupnem znesku 18.750,00 EUR (25 % od 75.000,00 EUR). V konkretnem primeru gre za dohodek reprezentantov, katerega odstopajo SPINS-u in ga bodo morali prijaviti v svoji dohodninski napovedi v državi, v kateri so davčni rezidenti. Ko bo NZS prejela vso navedeno dokumentacijo bomo SPINS-u nakazali preostalih nekaj manj kot 56.250,00 EUR.

4. Dejstvo, da predsednik sindikata napoveduje spremembo statuta SPINS-a tako, da bodo njegovi člani lahko tudi reprezentanti je dokaz, da po sedaj veljavnem statutu SPINS-a reprezentanti sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič je sicer ves čas trdil, da so se reprezentanti včlanili v SPINS in so člani SPINS-a. To lahko pomeni le, da predsednik SPINS-a in SPINS kršita lastni statut, saj v 1. členu veljavnega Statuta SPINS-a določeno: "Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije je samostojna, neodvisna in za nedoločen čas ustanovljena organizacija, v katero se prostovoljno vključujejo športniki, ki so ali so bili kot nogometaši registrirani pri Nogometni zvezi Slovenije, pa od poteka zadnje registracije športnika še niso pretekla 3 leta." Skoraj vsi reprezentatni slovenske članske A reprezentance so v tujini več kot tri leta, kar pomeni, da po veljavnem statutu SPINS-a sploh ne morejo biti člani SPINS-a. Če pa so člani SPINS-a je to v nasprotju z najvišjim aktom SPINS-a.

5. Ne drži navedba predsednika SPINS-a Dejana Stefanovića, da NZS SPINS-u ne nakaže denarja, čeprav je že dobila osem milijonov evrov za nastop na SP ter, da spor rešujejo. Dejstvo je, da je NZS dne 23.07.2010 prejela obvestilo o možnosti črpanja 6,8 milijona USD in ne 8 milijonov EUR. Predsednik SPINS-a je navedel napačen znesek in še dodatno zamešal valute. NZS je igralce že pozvala k posredovanju vseh potrebnih podatkov in navodil za nakazila. Ni nobenega spora in zaradi tega se tudi nobeden spor ne rešuje. Nesporno gre za poskuse izsiljevanja in potvarjanje dejstev s strani SPINS-a. Poleg tega pa NZS ni prejel nobenega naloga ali pooblastila reprezentantov, da SPINS-u nakaže kakršnikoli znesek.

6. Na podlagi do sedaj navedenga se zastavlja vprašanje, kdo sploh je član SPINS-a, saj po podatkih s katerimi razpolagamo na NZS, je v Sloveniji samo šest profesionalnih nogometašev, ki so redno zaposleni v klubih v katerih igrajo. Vsi ostali pa imajo status poklicnega športnika (oz. praktično status samostojnega podjetnika posameznika) in se po slovenskih predpisih štejejo za samostojni poklic in delodajalca, ne pa delojemalca. To je tudi razvidno iz obrazložitve zavržene kazenske ovadbe Okrožnega državnega tožilstva (klik za prikaz sklepa o zavrženju kazenske ovadbe).

7. Ne nazadnje pa se zastavlja vprašanje kaj je sploh namen ponovnih groženj SPINS-a, pred ponovnimi reprezentančnimi akcijami. Spomnimo se samo groženj s stavko pred prijateljsko tekmo z Anglijo avgusta 2009. Po vsem tem se utemeljeno zastavlja vprašanje ali je SPINS v Sloveniji sploh potreben, glede na to, da se predsednik SPINS-a Dejan Stefanovič več ukvarja  z reprezentanti, ki sploh ne morejo biti člani SPINS-a in s potovanji po svetu, ki nikakor niso potrebna tistimi šestimi ali sedmimi poklicinimi igralci nogometa, ki so v Sloveniji, po sedaj veljavnem statutu SPINS-a, edini lahko člani SPINS-a.

Nogometna zveza Slovenije

SORODNE NOVICE

 • 23.10.2019 | NZS
  Pričakujemo le spoštljiv odnos
  Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 • 04.10.2019 | NZS
  Urbanistično arhitekturna delavnica študentov v NNC Brdo
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se danes zaključuje petdnevna urbanistično arhitekturna delavnica – Športni parki 3, ki poteka v organizaciji Nogometne zveze Slovenije, Inštituta za športne gradnje (IŠG) in Fakultete za arhitekturo (UL FA).
 • 01.10.2019 | NZS
  Licenčni seminar za klube SŽNL
  V ponedeljek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo potekal licenčni seminar za klube SŽNL.
 • 28.09.2019 | NZS
  Zapustil nas je Suad Beširević
  Nogometna Slovenija žaluje. V 57-letu starosti je umrl Suad Beširević, ki je v slovenskem nogometnem prostoru pustil neizbrisen pečat.
 • 24.09.2019 | NZS
  Slovenija ponovno v ligi C
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (UEFA) je na zasedanju v Ljubljani spremenil sestavo lige narodov. Po novih kombinacijah bo Slovenija v ligi narodov jeseni 2020 namesto v najnižji ligi spet v ligi C.
 • 24.09.2019 | NZS
  Uefa v Ljubljani zagnala program Nogomet v šolah
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je v Ljubljani zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.
 • 23.09.2019 | NZS
  Izvršni odbor UEFA na obisku v NNC Brdo
  Izvršni odbor UEFA, ki bo jutri zasedal na redni seji v Ljubljani, se je danes mudil na obisku sedeža Nogometne zveze Slovenije.
 • 12.09.2019 | NZS
  V NNC Brdo drugi del Uefa CFM izobraževanja
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo se je v preteklih dneh odvijal drugi dvodnevni seminar Uefinega izobraževanja CFM (Certificate in Football Management).
 • 03.09.2019 | NZS
  Dva pomembna dogodka Uefe v Ljubljani
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo 24. septembra v Ljubljani gostila dva pomembna dogodka. Tega dne bo namreč v slovenski prestolnici potekal Izvršni odbor Uefe, ob tem pa se bo na Trgu republike odvijal tudi Uefa festival šolskega nogometa.
 • 12.07.2019 | NZS
  Izvršni odbor NZS potrdil sestavo ženskih lig
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji potrdil sestavi 1. slovenske ženske nogometne lige in lige deklet do 17. let. V vsaki bo nastopilo po osem klubov.

DELI NA