Srednješolsko svetovno prvenstvo v nogometu

Dijaki Nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se udeležili svetovnega nogometnega prvenstva srednjih šol, ki je potekalo pod okriljem ISF - International School Sport Federation. Turnir je letos potekal v Beogradu v Srbiji in sicer od sobote 6.4. do nedelje 16.4. 2019. Udeležilo se ga je 24 držav iz celotnega sveta.

Slovenijo oz.  gimnazijo Šiška so na prvenstvu zastopali sledeči dijaki:  JAKOMIN ROK, JANČIGAJ JAN, JOVIČ GAŠPER TIN, KOVAČIČ IAN, MAJCEN NIK, TERČEK TIM, VERČ ANDRAŽ, ZAKRAJŠEK MATEJ, ČERNOŠ ZALETEL VAL ( vsi letnik 2001), UJČIČ DOMEN, FRIDL JARC JON, BENEDETIČ SVIT TEODOR, ODER SVIT, CIPRLE DAVID, BRACOVIČ ŽAN, MEDICA THOMAS, ŽAUBI JURE, POPELAR TIMON.

Strokovni štab so sestavljali:

Trenerja: Primož Zver in Tomi Kostric

Vodja delegacije: Dejan Jelnikar

Fizioterapevtka: Aleksandra Jankovska

Sodnik: Dejan Balažič

Naši nogometaši so prikazali izjemne predstave na igrišču in nanizali zelo dobre rezultate ter na koncu osvojili četrto mesto. Žreb je našim fantom v predtekmovanju namenil kvalitetne nasprotnike in sicer Hrvaško, Francijo, Katar, Čile in Italijo.

S čvrsto igro so v skupinskem delu premagali Hrvate, Katar, Čile in Italijo ter remizirali s Francozi. Kot prvouvrščena ekipa skupine A so napredovali v četrtfinale brez prejetega zadetka. V četrtfinalu so se pomerili z Libanonci, ki so bili trd oreh, pa vendarle so gimnazijci iz Šiške prikazali eno najboljših predstav in zmagali z rezultatom 2:0 ter se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Sledila je tekma proti Slovakom, ki so na turnirju veljali za eno boljših ekip. Po rednem delu se je srečanje končalo z izidom 0:0 in sledili so kazenski streli. V izjemno hladnem in vetrovnem vremenu, so pri izvajanju le-teh imeli več sreče Slovaki ter se uvrstili v veliki finale z Brazilci, medtem ko so naši nogometaši igrali tekmo za tretje mesto proti Avstrijcem. To je bila že osma zaporedna tekma v sedmih dneh in hkrati izjemno zahtevna za obe ekipi. Po boljšem prvem polčasu Avstrijcev in vodstvu 1:0, je sledil preobrat v drugem delu. Slovenci so zaigrali bolje, pritisnili na gol naših sosedov in zasluženo izenačili. Tekma je po zadetku postala spet izenačena, pa vendar so proti koncu tekme Avstrijci povedli z 2:1 in rezultat se do konca srečanja ni več spremenil. Nogometaši Gimnazije Šiška so tako osvojili nehvaležno četrto mesto in za las zgrešili medaljo. Vendarle pa je to izjemen dosežek, saj so v močni konkurenci dosegli zelo odmeven rezultat. Naslov svetovnih prvakov, je na koncu zasluženo osvojila Brazilija, ki je v finalu premagala Slovaško.

Na prvenstvu smo imeli tudi zelo glasno navijaško skupino, ki je bila z nami od prvega dne naprej.

Poleg tekmovalnega dela, pa so srednješolci sodelovali na kulturnih prireditvah, sklepali prijateljstva in se družili z dijaki iz celotnega sveta. Vsekakor so fantje iz turnirja odnesli veliko novih spoznanj, prijateljstev ter spominov. Zato je bila za naše fante to izjemna in neprecenljiva izkušnja, ki jim bo nedvomno za vedno ostala v spominu. Redko kateremu nogometašu njihovih let se ponudi priložnost, da zaigra na tako kakovostnem nogometnem turnirju, na katerem sodeluje kopica tujih srednjih šol in odigra kar osem zahtevnih tekem v tako kratkem času. Mladim nogometašem naj bo to vzpodbuda za nadaljnje delo in njihov razvoj. Na koncu še čestitke dijakom Gimnazije Šiška za dosežen rezultat!

Tekst: TK
Foto: DJ

SORODNE NOVICE

 • 04.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  150 otrok na nogometnih počitnicah
  Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Uefino fundacijo za otroke tudi v pretekli sezoni omogočila številnim otrokom in mladostnikom, ki živijo v težjih socialnih razmerah, nogometna počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.
 • 30.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci obeležili mednarodni dan nogometa in prijateljstva
  Mednarodni dan nogometa in prijateljstva praznovali v Sloveniji in v več kot dvestotih mestih po celem svetu.
 • 26.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Strokovna delavnica za vodje ekip SOS
  V NNC Brdo smo gostili posebne goste. Na rednem letnem srečanju so se zbrali Vodje nogometnih ekip SOS, ki so na strokovni delavnici pregledali minulo delo in se osredotočili na letošnji program Nogometne lige SOS, ki ga že vrsto let izvajajo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije.
 • 24.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Znana so imena moštev zaključnega turnirja Nogomet za prijateljstvo
  Nogomet za prijateljstvo je začel s svojo ekološko pobudo, katere del je tudi poimenovanje 32 mednarodnih Moštev prijateljstva po ogroženih živalskih vrstah.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Gimnazija Šiška v polfinalu svetovnega prvenstva
  Dijaki Gimnazije Šiška so v četrtfinalu svetovnega srednješolskega prvenstva premagali Libanon z 2:0 in se uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili z reprezentanco Slovaške.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Podelili Pokal devetih vrednot
  Na stadionu Dragao so 23. marca podelili Pokal devetih vrednot.
 • 06.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki Gimnazije Šiška na SP v Beograd
  Dijaki nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se danes odpravili na 26. svetovno srednješolsko nogometno prvenstvo, pod okriljem ISF, ki ga bo gostila Srbija, natančneje Beograd.
 • 01.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Projekt Nogomet za prijateljstvo vstopa v sedmo sezono
  18. marca se je v Moskvi pričela že sedma sezona mednarodnega družbeno-odgovornega projekta za otroke pod nazivom Nogomet za prijateljstvo. Projekt poteka v organizaciji ruskega podjetja Gazprom, uradnega partnerja Uefa lige prvakov.
 • 27.03.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci podelili kartone staršem
  Pretekli konec tedna se je v športni dvorani Baza odvijal nogometni turnir, na katerem so se predstavile nogometna šole Boštjana Cesarja in Bojana Jokića, Marinka Galića, Roberta Korena, Mateja Mavriča Rožiča in Boštjana Krefta ter dve ekipi ONŠ Ljubljana.

DELI NA