Srednješolsko svetovno prvenstvo v nogometu

Dijaki Nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se udeležili svetovnega nogometnega prvenstva srednjih šol, ki je potekalo pod okriljem ISF - International School Sport Federation. Turnir je letos potekal v Beogradu v Srbiji in sicer od sobote 6.4. do nedelje 16.4. 2019. Udeležilo se ga je 24 držav iz celotnega sveta.

Slovenijo oz.  gimnazijo Šiška so na prvenstvu zastopali sledeči dijaki:  JAKOMIN ROK, JANČIGAJ JAN, JOVIČ GAŠPER TIN, KOVAČIČ IAN, MAJCEN NIK, TERČEK TIM, VERČ ANDRAŽ, ZAKRAJŠEK MATEJ, ČERNOŠ ZALETEL VAL ( vsi letnik 2001), UJČIČ DOMEN, FRIDL JARC JON, BENEDETIČ SVIT TEODOR, ODER SVIT, CIPRLE DAVID, BRACOVIČ ŽAN, MEDICA THOMAS, ŽAUBI JURE, POPELAR TIMON.

Strokovni štab so sestavljali:

Trenerja: Primož Zver in Tomi Kostric

Vodja delegacije: Dejan Jelnikar

Fizioterapevtka: Aleksandra Jankovska

Sodnik: Dejan Balažič

Naši nogometaši so prikazali izjemne predstave na igrišču in nanizali zelo dobre rezultate ter na koncu osvojili četrto mesto. Žreb je našim fantom v predtekmovanju namenil kvalitetne nasprotnike in sicer Hrvaško, Francijo, Katar, Čile in Italijo.

S čvrsto igro so v skupinskem delu premagali Hrvate, Katar, Čile in Italijo ter remizirali s Francozi. Kot prvouvrščena ekipa skupine A so napredovali v četrtfinale brez prejetega zadetka. V četrtfinalu so se pomerili z Libanonci, ki so bili trd oreh, pa vendarle so gimnazijci iz Šiške prikazali eno najboljših predstav in zmagali z rezultatom 2:0 ter se uvrstili v polfinale svetovnega prvenstva. Sledila je tekma proti Slovakom, ki so na turnirju veljali za eno boljših ekip. Po rednem delu se je srečanje končalo z izidom 0:0 in sledili so kazenski streli. V izjemno hladnem in vetrovnem vremenu, so pri izvajanju le-teh imeli več sreče Slovaki ter se uvrstili v veliki finale z Brazilci, medtem ko so naši nogometaši igrali tekmo za tretje mesto proti Avstrijcem. To je bila že osma zaporedna tekma v sedmih dneh in hkrati izjemno zahtevna za obe ekipi. Po boljšem prvem polčasu Avstrijcev in vodstvu 1:0, je sledil preobrat v drugem delu. Slovenci so zaigrali bolje, pritisnili na gol naših sosedov in zasluženo izenačili. Tekma je po zadetku postala spet izenačena, pa vendar so proti koncu tekme Avstrijci povedli z 2:1 in rezultat se do konca srečanja ni več spremenil. Nogometaši Gimnazije Šiška so tako osvojili nehvaležno četrto mesto in za las zgrešili medaljo. Vendarle pa je to izjemen dosežek, saj so v močni konkurenci dosegli zelo odmeven rezultat. Naslov svetovnih prvakov, je na koncu zasluženo osvojila Brazilija, ki je v finalu premagala Slovaško.

Na prvenstvu smo imeli tudi zelo glasno navijaško skupino, ki je bila z nami od prvega dne naprej.

Poleg tekmovalnega dela, pa so srednješolci sodelovali na kulturnih prireditvah, sklepali prijateljstva in se družili z dijaki iz celotnega sveta. Vsekakor so fantje iz turnirja odnesli veliko novih spoznanj, prijateljstev ter spominov. Zato je bila za naše fante to izjemna in neprecenljiva izkušnja, ki jim bo nedvomno za vedno ostala v spominu. Redko kateremu nogometašu njihovih let se ponudi priložnost, da zaigra na tako kakovostnem nogometnem turnirju, na katerem sodeluje kopica tujih srednjih šol in odigra kar osem zahtevnih tekem v tako kratkem času. Mladim nogometašem naj bo to vzpodbuda za nadaljnje delo in njihov razvoj. Na koncu še čestitke dijakom Gimnazije Šiška za dosežen rezultat!

Tekst: TK
Foto: DJ

SORODNE NOVICE

 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.
 • 01.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogomet za prijateljstvo: Matevž Parte najboljši igralec turnirja!
  Z velikim finalom na glavnem mestnem trgu v Madridu se je zaključila letošnja izvedba projekta Nogomet za prijateljstvo.
 • 31.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Spoznavni dnevi na turnirju Nogomet za prijateljstvo
  Za mladimi udeleženci zaključnega dogodka letošnje izvedbe Nogometa za prijateljstvo so prvi dnevi v kampu prijateljstva.
 • 28.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Udeleženci prispeli v Madrid
  Mladi udeleženci iz 211 držav in regij so prispeli v Madrid, kjer se je začel osrednji del projekta Nogomet za prijateljstvo 2019.
 • 27.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  V NNC Brdo festivalni dan U12 in U13
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je preteklo nedeljo potekal tradicionalni festivalni dan nogometna U12 in U13, kjer so se predstavile MNZ ekipe igralcev letnika 2006 in 2007.
 • 22.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Franz Beckenbauer ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo
  Ambasador projekta Nogomet za prijateljstvo, Franz Beckenbauer, bo prisostvoval na zaključnih dogodkih sedme sezone projekta v Madridu.
 • 04.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  150 otrok na nogometnih počitnicah
  Nogometna zveza Slovenije je skupaj z Uefino fundacijo za otroke tudi v pretekli sezoni omogočila številnim otrokom in mladostnikom, ki živijo v težjih socialnih razmerah, nogometna počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič.

DELI NA