26.03.2010 | NZS
Spominski večer na Rajka Štolfo

Preko nogometa tkal prijateljske vezi: spominski večer na preminulega sežanskega nogometnega delavca Rajka Štolfo

24. marca mineva enajst let od smrti uveljavljenega sežanskega nogometnega delavca Rajka Štolfe, ki je svoje življenje posvetil predvsem nogometu. MND Tabor iz Sežane, kjer nogometu že desetletje več ne zorijo rožice, je ob tej priložnosti organiziral pogovor o najbolj postranski stvari za večino zemljanov. Dogodek se je zgodil v Kosovelovem domu v Sežani ob prisotnosti uglednih gostov iz nogometnega okolja, udeležili pa so se ga številni privrženci z obeh strani nekdanje meje. Hkrati je to bila priložnost, ob kateri so se nogometni delavci ukvarjali tudi s prihodnostjo slovenskega nogometa z ozirom na dejstvo, da se je slovenska reprezentanca uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Na pogovornem večeru, ki ga je odlično vodil in povezoval moderator Miha Penko, so spomin na Rajka Štolfo obujali in o prihodnosti nogometa širše ter tudi lokalno razmišljali gostje večera:  župan sežanske občine Davorin Terčon, direktor  sežanskega Zavoda za šport in turizem Božo Dragan, dober poznavalec sežanske zgodovine Pavel Skrinjar, sin pokojnega Rajka ter tudi sam nogometni delavec Aleks Štolfa in kot posebni gost selektor slovenske reprezentance Matjaž Kek. Žal se, kljub napovedi,  večera ni mogel udeležiti sin ene največjih legend italijanskega nogometa in tudi sam aktivni funkcionar v tržaškem nogometu Tito Rocco.

Rajko Štolfa je bil svojevrstna osebnost in nogometaš, ki je leta 1943 zaigral v prvem moštvu Triestine v tedanji 1. italijanski ligi, ki pa jo žal zgodovina italijanskega nogometa ne priznava zaradi vojnega časa. V partizanih je bil hudo ranjen, postal je invalid, ker mu je onemogočilo nadaljnjo vrhunsko kariero, a se je kasneje po okrevanju zopet vrnil k aktivnemu igranju in skupaj s tovariši oživel sežanski nogometni klub NK Tabor, ki je bil ustanovljen že leta 1923 z namenom združevati slovenske fante v času fašistične okupacije Primorske. Po igralskem obdobju  je bil aktiven nogometni delavec in je zasedal številne odgovorne funkcije v tem športu, ki jih je vedno opravljal maksimalno odgovorno. Od tajnika, predsednika in člana UO NK Tabor Sežana, predsednika MNZ Koper, predsednika Zveze Nogometnih Trenerjev Slovenije, člana IO NZS, pa do člana predsedstva FSJ ter predsednika finančne komisije FSJ. Prav zaradi zaslug in prepoznavnosti - bil je tudi vodja nogometne reprezentance tedanje Jugoslavije na Olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984, kjer je le-ta osvojila bronasto medaljo in navezal je tesne stike s številnimi in uglednimi nogometnimi funkcionarji iz celega sveta, predvsem pa iz sosednje Italije - so leta 2003 na pobudo občinskega svetnika Rudija Pečarja in v soglasju z družino Štolfa nogometni stadion v Sežani poimenovali po njem.

» To je edini športni objekt na Sežanskem, ki je poimenovan po športni osebnosti«, je med drugim dejal Dragan, ki si skupaj z nogometnimi delavci prizadeva, da bi v Sežani uredili športno infrastrukturo, motivirali ljudi za delo v nogometnem klubu, skupaj s sežansko Občino pa zaposlili trenerja, ki bi bil specializiran na področju nogometa.

Očetovsko figuro Rajka Štolfe in razmere v družini, ki je bila prilagojena nogometu, sta med drugim poudarila tudi njegova dva sinova Aleks in Dušan, ki sta nanizala kar nekaj anekdot iz zelo pestrega nogometnega življenja svojega očeta. Svoj prispevek pa so v spomin na Rajka dali še podpredsednik NZS in predsednik MNZ Nova Gorica Franc Kopatin, bivši predsednik koprske MNZ Karlo Emeršič, predsednik MND Tabor Sežana Branko Dikić, predstavnik trenerske organizacije Igor Bole, sekretar MNZ Koper Vojmir Babič in novinar Brane Fatur ter drugi prisotni, ki so iz »osebnega arhiva« povedali marsikatero zanimivo zgodbo..

Rajko Štolfa je bil, poleg nogometa, aktiven pri vzpostavljanju prijateljskih vezi z italijanskimi občinami in je preko nogometnih vezi imel vedno na stežaj odprta vrata. Bil je eden glavnih pobudnikov pobratenja med občinama Sežana in San Ambrogio di Valpolicella v severni Italiji, pomagal je vzpostavljati tudi stike med gospodarskimi družbami z obe strani tedanje meje. Poznan pa je bil tako po svoji vedno dobri volji, iznajdljivosti v še tako zapletenih situacijah, kot tudi dober pripovedovalec vicev, predvsem pa kot izjemen človek, ki je Sežani, v nogometnem smislu pa tedanji Jugoslaviji, še posebej pa Sloveniji pustil svoj, osebni pečat. In tega ne gre pozabiti.

Za svoje delo je prejel številna priznanja, tako športna kot tudi družbena:

-      Plaketa NZS
-      Srebrna značka ZTKJ (Zveza za telesno kulturo Jugoslavije)
-      Zlata značka ZTKJ
-      Srebrna Bloudkova značka
-      Leta 1983 je dobil naziv “zaslužni član Nogometne Zveze Jugoslavije”
-      Leta 1995 je dobil naziv “častni član Nogometne Zveze Slovenije”
-      Vojaška odlikovanja za udeležbo v NOB
-      Red dela s zlatim vencem  SFRJ
-      Red republike z bronastim vencem  SFRJ
-      Nagrado 28. Avgusta – nagrada Občine Sežana

 

Tekst in foto: Olga Knez

Na sliki z leve strani: Pavel Skrinjar, Božo Dragan, Davorin Terčon, Matjaž Kek, Aleks Štolfa, Miha Penko (moderator), ki so orisali pomen in vlogo nogometnega delavca Rajka Štolfe, po katerem se imenuje sežanski nogometni štadion.

 

SORODNE NOVICE

 • 30.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor odločil o popolnjevanju lig
  Izvršni odbor NZS na seji dne 30. 5. 2024 sprejel način izpadanja in popolnjevanja članskih lig za tekmovalno leto 2024/2025. Sklepi za tekmovanja v organizaciji NZS v članskih kategorijah določajo sistem tekmovanja v 1.,  2. in 3. SNL, kakor tudi način izpadanja in popolnjevanja lig.
 • 28.05.2024 | NZS
  Izvršni odbor tokrat gostoval v Cankovi
  Izvršni odbor NZS se je sestal na svoji 47. seji. Tokrat je seja potekala v občini Cankova, mali prekmurski vasici na meji z Avstrijo. Izvršniki so tokrat obravnavali 12 točk dnevnega reda, med drugim tudi o razdelitvi finančnih sredstev klubom zaradi uvrstitve reprezentance na UEFA EURO 2024.
 • 22.05.2024 | NZS
  Licenčna komisija za pritožbe odločila v primeru NK Rogaška
  Licenčna komisija NZS za pritožbe je danes objavila odločitev o pritožbi NK Rogaška zoper odločbo Komisije NZS za licenciranje nogometnih klubov, s katero je le ta zavrnila vlogo NK Rogaška za pridobitev UEFA / 1. SNL licence za tekmovalno leto 2024/2025.
 • 20.05.2024 | NZS
  Licenciranje 2. in 3. SNL: 43 vlog uspešnih
  Komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 2. in 3. SNL za sezono 2024/25.
 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.

DELI NA