Slovenski vinarji četrtič evropski prvaki v nogometu

Slovenski vinarji so četrtič postali evropski prvaki v nogometu. Naslov so ubranili na domačem prvenstvu, na katerem so na finalni tekmi v Murski Soboti s 3:2 (1:0) ugnali Nemčijo ter se ji oddolžili za poraz v predtekmovalnem delu. Na tekmi za tretje mesto je Češka s 3:0 ugnala Italijo.

Za Slovenijo je v finalu, ki ga je motila nevihta v samem zaključku, zadel tudi najbolj znan nogometaš med vinarji, 32-letni Tolminec Tim Lo Duca, ki je igral tudi za Domžale, Rudar, Primorje in Wolfsberg. Prvi zadetek za gostitelje je zabil Nejc Ščurek, tretjega pa Matej Vračko.

Slovenija in Nemčija sta se za evropsko lovoriko pomerili že pred dvema letoma v Mainzu, ko so bili za tedaj tretji naslov prav tako boljši slovenski vinarji. Po koncu tokratne finalne tekme in podelitvi pokala ter priznanj je Slovenija predala zastavo Vino euro naslednji državi organizatorki EP, ki bo leta 2020 na Češkem.

Na prvenstvu, poimenovanem "Vino Euro 2018 Slovenia", sta bili v petek odigrani polfinalni tekmi. V Beltincih je vinska reprezentanca Slovenije po trdem boju s 3:2 premagala reprezentanco čeških pridelovalcev žlahtne kapljice, v Bakovcih pa je nemški weinelf s 4:0 premagal reprezentanco italijanskih vinarjev. V tekmi za peto mesto so bili Madžari s 3:1 boljši od Portugalcev, v tekmi za sedmo mesto pa Švicarji od Avstrijcev.

Slovenija je pred tem v predtekmovalni skupini v Mariboru najprej s 3:0 premagala Švico, nato izgubila z 0:2 z Nemčijo ter z 1:0 ugnala Madžarsko. V skupini je s tremi zmagami slavila Nemčija pred Slovenijo, Madžarsko in Švico.

V Brdih sta si polfinale priborili Češka na prvem mestu in drugouvrščena Italija, sledili sta Portugalska in Avstrija. Ob tem je na dan finalne tekme v športnem parku ob stadionu v Murski Soboti vzporedno potekal tudi mednarodni vinski festival, kjer je bilo moč ob kulinariki poskusiti vina iz držav udeleženk EP ter tudi številna slovenskih vinarjev, skupaj je bilo več kot 200 vrst vin.

Na pobudo Slovenije je v petek potekalo tudi sestanek predstavnikov vseh reprezentanc udeleženk EP za ustanovitev Evropske nogometne zveze vinarjev; strinjali so se s tem in bodo sedaj sprožili vse potrebne postopke.

Vinska reprezentanca Slovenije je prvič postala evropski prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 je suvereno ubranila naslov v Avstriji, s 3:0 je v finalu premagala gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa se je vrnila s četrtim mestom.

Tekst: STA
Foto: Vinoeuro

SORODNE NOVICE

 • 04.02.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  V pričakovanju informativnega dne
  Mesec februar je tisti čas v letu, ko osnovnošolci in osnovnošolke razmišljajo o svoji prihodnji šolski poti. Če so zapisani nogometu, potem primerne pogoje za uspešno združevanje nogometa in šole nudita fantovski nogometni oddelek na Gimnaziji Šiška in dekliški nogometni oddelek, kjer so združene dijakinje Gimnazije Šiška in ŠC PET.
 • 15.01.2020 | Nogomet za vse (splošno)
  Žoga za UEFA superpokal 2020 s slovenskim pridihom
  Zmagovalca UEFA lige prvakov in UEFA evropske lige v sezoni 2019/2020 bosta UEFA superpokal 2020 igrala s posebno žogo, katere dizajn vsebuje izbrane otroške risbe.
 • 30.09.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki nogometnega razreda opravili testiranje Telasi
  Pod vodstvom dr. Nejca Šarabona (Univerza na Primorskem) so dijaki nogometnega razreda NZS med 16. 9. in 19. 9. 2019 opravljali testiranje (TELASI). Ugotavljale so se telesne (a)simetrije jakosti-moči, gibljivosti in stabilnosti.
 • 15.07.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Priprave nogometnega razreda
  Pretekli teden so na Rogli potekale priprave bodočega prvega letnika nogometnega razreda Gimnazije Šiška.
 • 17.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Zaključni turnir veteranov
  Nacionalni nogometni center Brdo je v soboto, 15.6.2019 gostil finalni turnir najboljših veteranskih ekip posameznih Medobčinskih nogometnih zvez.
 • 10.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Obisk makedonske akademije
  Med 2. in 5. junijem so Gimnazijo Šiška obiskali prijatelji iz nogometne akademije iz Makedonije, ki so v sklopu tradicionalnega obiska odigrali tudi dve prijateljski tekmo s slovenskimi vrstniki.
 • 09.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci iz nogometnih vrtcev obiskali trening mlade reprezentance
  Okrog 150 otrok iz projekta nogometnih vrtcev je pretekli teden obiskalo trening mlade reprezentance Slovenije.
 • 01.06.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogomet za prijateljstvo: Matevž Parte najboljši igralec turnirja!
  Z velikim finalom na glavnem mestnem trgu v Madridu se je zaključila letošnja izvedba projekta Nogomet za prijateljstvo.
 • 31.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Spoznavni dnevi na turnirju Nogomet za prijateljstvo
  Za mladimi udeleženci zaključnega dogodka letošnje izvedbe Nogometa za prijateljstvo so prvi dnevi v kampu prijateljstva.
 • 28.05.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Udeleženci prispeli v Madrid
  Mladi udeleženci iz 211 držav in regij so prispeli v Madrid, kjer se je začel osrednji del projekta Nogomet za prijateljstvo 2019.

DELI NA