Slovenski vinarji četrtič evropski prvaki v nogometu

Slovenski vinarji so četrtič postali evropski prvaki v nogometu. Naslov so ubranili na domačem prvenstvu, na katerem so na finalni tekmi v Murski Soboti s 3:2 (1:0) ugnali Nemčijo ter se ji oddolžili za poraz v predtekmovalnem delu. Na tekmi za tretje mesto je Češka s 3:0 ugnala Italijo.

Za Slovenijo je v finalu, ki ga je motila nevihta v samem zaključku, zadel tudi najbolj znan nogometaš med vinarji, 32-letni Tolminec Tim Lo Duca, ki je igral tudi za Domžale, Rudar, Primorje in Wolfsberg. Prvi zadetek za gostitelje je zabil Nejc Ščurek, tretjega pa Matej Vračko.

Slovenija in Nemčija sta se za evropsko lovoriko pomerili že pred dvema letoma v Mainzu, ko so bili za tedaj tretji naslov prav tako boljši slovenski vinarji. Po koncu tokratne finalne tekme in podelitvi pokala ter priznanj je Slovenija predala zastavo Vino euro naslednji državi organizatorki EP, ki bo leta 2020 na Češkem.

Na prvenstvu, poimenovanem "Vino Euro 2018 Slovenia", sta bili v petek odigrani polfinalni tekmi. V Beltincih je vinska reprezentanca Slovenije po trdem boju s 3:2 premagala reprezentanco čeških pridelovalcev žlahtne kapljice, v Bakovcih pa je nemški weinelf s 4:0 premagal reprezentanco italijanskih vinarjev. V tekmi za peto mesto so bili Madžari s 3:1 boljši od Portugalcev, v tekmi za sedmo mesto pa Švicarji od Avstrijcev.

Slovenija je pred tem v predtekmovalni skupini v Mariboru najprej s 3:0 premagala Švico, nato izgubila z 0:2 z Nemčijo ter z 1:0 ugnala Madžarsko. V skupini je s tremi zmagami slavila Nemčija pred Slovenijo, Madžarsko in Švico.

V Brdih sta si polfinale priborili Češka na prvem mestu in drugouvrščena Italija, sledili sta Portugalska in Avstrija. Ob tem je na dan finalne tekme v športnem parku ob stadionu v Murski Soboti vzporedno potekal tudi mednarodni vinski festival, kjer je bilo moč ob kulinariki poskusiti vina iz držav udeleženk EP ter tudi številna slovenskih vinarjev, skupaj je bilo več kot 200 vrst vin.

Na pobudo Slovenije je v petek potekalo tudi sestanek predstavnikov vseh reprezentanc udeleženk EP za ustanovitev Evropske nogometne zveze vinarjev; strinjali so se s tem in bodo sedaj sprožili vse potrebne postopke.

Vinska reprezentanca Slovenije je prvič postala evropski prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 je suvereno ubranila naslov v Avstriji, s 3:0 je v finalu premagala gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa se je vrnila s četrtim mestom.

Tekst: STA
Foto: Vinoeuro

SORODNE NOVICE

 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Gimnazija Šiška v polfinalu svetovnega prvenstva
  Dijaki Gimnazije Šiška so v četrtfinalu svetovnega srednješolskega prvenstva premagali Libanon z 2:0 in se uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili z reprezentanco Slovaške.
 • 11.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Podelili Pokal devetih vrednot
  Na stadionu Dragao so 23. marca podelili Pokal devetih vrednot.
 • 06.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Dijaki Gimnazije Šiška na SP v Beograd
  Dijaki nogometnih oddelkov Gimnazije Šiška so se danes odpravili na 26. svetovno srednješolsko nogometno prvenstvo, pod okriljem ISF, ki ga bo gostila Srbija, natančneje Beograd.
 • 01.04.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Projekt Nogomet za prijateljstvo vstopa v sedmo sezono
  18. marca se je v Moskvi pričela že sedma sezona mednarodnega družbeno-odgovornega projekta za otroke pod nazivom Nogomet za prijateljstvo. Projekt poteka v organizaciji ruskega podjetja Gazprom, uradnega partnerja Uefa lige prvakov.
 • 27.03.2019 | Nogomet za vse (splošno)
  Otroci podelili kartone staršem
  Pretekli konec tedna se je v športni dvorani Baza odvijal nogometni turnir, na katerem so se predstavile nogometna šole Boštjana Cesarja in Bojana Jokića, Marinka Galića, Roberta Korena, Mateja Mavriča Rožiča in Boštjana Krefta ter dve ekipi ONŠ Ljubljana.
 • 07.11.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Praznik ženskega nogometa se začne že ob 12. uri
  Prav Gornja Radgona bo med 12. in 14. uro gostila Festivalni dan dekliškega in ženskega nogometa, kjer se bodo dekleta, mame, tete, babice preizkusile v igranju nogometa, predvsem pa v igrah, ki so tako ali drugače povezane s to čudovito igro.
 • 19.10.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Finale lige SOS tudi letos v NNC Brdo
  Finale lige SOS je že drugo leto zapored potekalo v Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Udeležilo se ga je kar 15 ekip iz cele Slovenije in več kot 100 nogometašev, ki so uživali vrhunske pogoje in dokazali, da nobena ovira ni previsoka za uživanje v športu.
 • 27.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan Nogometa za vse v NNC Brdo
  Dan Nogometa za vse je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo praznovalo kar 170 udeležencev.
 • 24.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Uefa teden Nogometa za vse
  Evropska nogometna zveza Uefa tudi letos med 23. in 30. septembrom praznuje teden Nogometa za vse. Članice Uefe bodo tako v tem tednu organizirale številne aktivnosti, ki bodo namenjene popularizaciji in promociji nogometa kot panoge.
 • 04.09.2018 | Nogomet za vse (splošno)
  Naslov Poslovne lige NZS ostal v prestolnici
  V soboto se je v Ljubljani odvijalo sklepno dejanje Poslovne lige NZS v sezoni 2017/2018. Organizatorji so finale Poslovne lige NZS, ki bi se moralo po prvotnem načrtu odvijati v NNC Brdo, zaradi slabe vremenske napovedi preselili v dvorano Baza, Center športnega življenja, ki sta jo nedavno odprla Bojan Jokič in Boštjan Cesar.

DELI NA