29.03.2014 | Ženska A
Slovenki na Finskem z legendo West Hama

Slovenija ima svoje predstavnice ženskega nogometa tudi na Finskem, kjer sta sezono izvrstno začeli 21-letna Kaja Jerina in 25-letna Ines Špelič. Na uvodni tekmi v dresu ekipe Merilappi United (iz mesta Kemi na severu države) sta takoj zmagali, obe pa sta odigrali celo tekmo.

700 kilometrov proč od Helsinkov

»Za odhod v tujino sva se odločili, ker bi se rade preizkusile na višji ravni,« povesta Ines in Kaja, zakaj in kaj ju je gnalo prek meje. Odločili sta se za Finsko, kar je bilo za mnoge presenečenje. Iz prve roke dobimo informacije o klubu, kjer bosta igrali v novi sezoni. »Klub Merilappi United se je lansko leto prvič uvrstil v 1. finsko ligo. Klub se nahaja v mestu Kemi, ki je od glavnega mesta Helsinkov oddaljen okoli 700 kilometrov,« pravi Kaja. Ines dodaja, da se je bilo treba navaditi na klimo, ki je pričakovano drugačna kot slovenska. »Na Finsko vreme sva se morali kar navaditi, povprečne temperature so bile še dva tedna nazaj okoli -5 stopinj, zima traja malo dlje kot pri nas.«

Mednarodna zasedba

Že zdaj je jasno, da jima je edina skrb nogomet. Zakaj? »Klub je odlično organiziran. Imava vse, kar potrebujeva. Pogoji so dobri, pozimi treniramo in igramo v pokritem kompleksu,« pohvalita nove delodajalce. V klubu je pet igralk tujk. Iz Združenih držav Amerike sta prišli Jennifer Jones in Giuleana Lopez, poleg našega dvojca pa je tu še Nigerijka Esther Edem. »Stanovanje si deliva z dvema Američankama, s katerima sva se odlično ujeli. Lahko rečeva, da so naju zelo toplo sprejeli ter da so zelo gostoljubni,« pristavita Kaja in Ines.

Težava ni niti jezik, čeprav je finščina eden težavnejših v Evropi. »Vsi govorijo angleško, tako da ni težav s sporazumevanjem.« Dela se kvalitetno, na teden pa zbereta tudi do sedem enot treninga. »Treniramo pod taktirko Juicea Poutianena štiri do petkrat na teden,« še dodata. Dva dodatna treninga opravita skupaj z nekaterimi fanti ter s priznanim trenerjem moške ekipe Angležem Tommyjem Taylorjem, ki je v dresu West Hama med letoma 1970 in 1979 odigral 340 tekem.

Nasvet za mlade

Pravita, da finska liga ne zaostaja veliko za močnejšo švedsko ligo. Za konec pa dodata še nasvet za vse (mlade), ki se ozirajo za pot prek meje: »Za igranje na višjem nivoju oz. močnejših ligah je zelo pomemben najprej individualni razvoj, zato bi mladim igralkam svetovali, da najprej poskrbijo za individualni razvoj, potem je seveda čas tudi za tujino.«

Tekst: D.P.

Foto: Osebni arhiv K.J, I.Š.

SORODNE NOVICE

 • 27.07.2021 | Ženska A
  Reprezentančni trojec v nove sredine
  Pamela Begič zapušča Španijo, kariero bo nadaljevala v Sloveniji, Tina Marolt se seli iz Švice na Islandijo, Sara Ketiš pa iz Italije v Španijo.
 • 20.07.2021 | Ženska A
  Iz Milana v Valencio
  »Zelo sem vesela in ponosna, da sem se vrnila v Španijo in podpisala za tako velik klub, kot je Valencia CF. Hvala klubu za zaupanje in priložnost. Liga v Španiji zelo raste, zato bo sezona zelo zanimiva. Resnično želim igrati in zmagati in naredil bom vse, da ekipi pomagam doseči cilje,« je Dominika strnila svoje misli za klubsko spletno stran.
 • 09.07.2021 | Ženska A
  Iz Rome v Napoli
  Slovenska reprezentantka Kaja Eržen bo svojo kariero nadaljevala v Italiji. Po dveh sezonah v Romi se seli v Napoli, ki je danes razkril, da ga bo okrepila naša reprezentantka.
 • 12.06.2021 | Ženska A
  Po slabšem začetku do zmage proti sosedam
  Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v Krškem igrala prijateljsko tekmo s Hrvaško in zmagala s 4:1 (2:1). To je bila zadnja tekma pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023.
 • 12.06.2021 | Ženska A
  V pričakovanju tekme s Hrvaško
  Še nekaj ure nas loči do tekme Slovenije in Hrvaške v Krškem, kjer bosta ženski članski reprezentanci s tekmo sklenili sezono 2020/2021. Tekmo bomo ljubitelji nogometa lahko spremljali v neposrednem prenosu na Sportklubu.
 • 12.06.2021 | Ženska A
  Sezono želijo zaključiti z zmago
  „Že dolgo nismo igrali proti njim, dobro smo jih analizirali in se pripravili, da gremo danes po zmago, da tako zaključimo sezono,“ je jasna naša napadalka Lara Prašnikar, ki ob tem pohvali delo v minulih dneh, hkrati pa izpostavi pomen zdrave konkurence v reprezentanci. 
 • 11.06.2021 | Ženska A
  Proti Hrvaški pokazati še več kot proti Slovaški
  Pred žensko reprezentanco je še zadnji test sezone. Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo jutri ob 20. uri pomerile s Hrvaško. Tekme se veseli tudi Mateja Zver, kapetanka izbrane vrste, za katero je izjemna sezona v Avstriji, kjer je osvojila dvojno krono.
 • 09.06.2021 | Ženska A
  Selektor hvali igralke in pogleduje v soboto
  Ženska članska reprezentanca od ponedeljka trenira v Brežicah, kjer se pripravlja na zadnjo reprezentančno tekmo sezone 2020/2021. V soboto, 12. junija, se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile s Hrvaško. Tekma bo ob 20. uri v Krškem, ogledati pa si jo bo moč v neposrednem prenosu na Sportklubu.
 • 09.06.2021 | Ženska A
  Uspešno za Kristino Erman in Tino Marolt
  S prvenstvom so sklenili v Nemčiji. V prvi ligi je Turbine Potsdam po zaostanku 0:2 remiziral doma proti Essnu. Zala Meršnik in Sara Agrež sta igrali vseh 90 minut. Tudi Lara Prašnikar je dobila 90 minut ob porazu Eintrachta proti Bayernu (0:5). Celo tekmo pa je v 2. ligi odigrala tudi Adrijana Mori.
 • 07.06.2021 | Ženska A
  Danes testi, v soboto proti Hrvaški
  Danes se bo zbrala ženska članska reprezentanca, ki bo sezono sklenila v soboto, 12. junija, ko se bo v Krškem pomerila s Hrvaško. Srečanje bo na ogled tudi na Sportklubu.

DELI NA