26.10.2015 | Ženska A
Slovenke v Lendavi hrabro nad Islandijo

Ženska članska reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za Euro 2017, ki ga bo gostila Nizozemska. Slovenke danes v Lendavi ob 18. uri gostijo Islandijo. V prvih dveh tekmah so varovanke selektorja Damirja Roba klonile proti Škotski, pred tednom dni pa so premagale Belorusijo.

Pred tekmo Slovenija – Islandija bo Lendava v znamenju dekliškega nogometa, saj bo potekal festival ženskega nogometa Rada igram nogomet, pa ti?.

Kvalifikacije za Euro 2017, 26.10.
Slovenija – Islandija (18.00)

Novinka v ekipi

Reprezentanca se je zbrala v petek, namesto kaznovane Manje Rogan je selektor poklical Zalo Gomboc, ostale igralke so pripravljene. Nekaj zdravstvenih težav je imela Urška Žganec.

Slovenska reprezentanca:

Lucija Mori (ŽNK Olimpija), Sonja Čevnik (ŽNK Radomlje), Barbara Kralj (ŽNK Radomlje), Nina Predanič (ŽNK Radomlje), Maruša Sevšek (ŽNK Rudar Škale), Lara Prašnikar (ŽNK Rudar Škale), Tjaša Tibaut (ŽNK Teleing Pomurje), Špela Kolbl (ŽNK Teleing Pomurje), Dominika Čonč (ŽNK Teleing Pomurje), Evelina Kos (Veleosovo), Lucija Kos (Velesovo), Urška Žganec (LUV Graz), Manja Benak (LUV Graz), Anisa Rola (LUV Graz), Kaja Eržen (LUV Graz), Zala Gomboc (ŽNK Rudar Škale), Kristina Erman (FC Twente) in Mateja Zver (FC Simacek St. Pölten).

Dvakrat zmagale

Islandija premore dobro ekipo, na dveh tekmah novega kvalifikacijskega cikla poraza ne poznajo, dvakrat so slavile (doma proti Belorusiji, v gosteh proti Makedoniji). Dosegle so šest golov, prejele ga še niso. Z dvema goloma se je izkazala Margret Lara Vidarsdottir (v dresu Islandije je zabila že 70 golov), ki je prva strelka reprezentance v tem ciklusu. Islandija je dosedaj nastopila na dveh evropskih prvenstvih (2009, 2013). V tem hipu je 19. reprezentanca na Fifini lestvici, septembra 2011 je bila celo 15. Prvo uradno tekmo so odigrali 20.9. 1981, ko so v gosteh klonili s 3:2 proti Škotski. Reprezentanco od leta 2013 vodi 32-letni selektor Freyr Alexandersson.

Brez pritiska, a odločno

»Stanje v ekipi je bilo vedno dobro, po zmagi proti Belorusiji pa sploh. A ta uspeh je treba pozabiti, to sem povedal igralkam, ki so že preklopile na obračun z Islandijo,« je uvodoma dejal selektor Rob, ki se zaveda, da danes v Lendavi gosti najtežjega tekmeca. »Islandija ima kvalitetno ekipo, ki zna kaznovati vsako individualno napako. V tekmo gremo pokončno in odločno, tudi mi imamo svojo računico. Zavedamo se, da priložnosti ne bo veliko. Tiste, ki pa se nam bodo ponudile, jim bomo skušali realizirati,« nadaljuje Damir Rob, ki se veseli dobrega obiska na štadionu v Lendavi.

»Nisem napovedovalec. Vem pa, da remija ne bo, lepo pa bi bilo, da ne izgubimo,« Rob med vrsticami izrazi željo, na kaj cilja z igralkami. V isti sapi pa poudari, da pritiska z igralkami ne čuti, se pa zavedajo, da lahko s totalno zbranostjo in željo naredijo veliko. »Vemo, kdo je absolutni favorit. A favoriti ne zmagujejo vedno,« sklene vodja slovenskega strokovnega štaba.

Pozor v duelih

»Dobro smo trenirali. Opravili smo tudi temeljito videoanalizo tekmic,« pove kapetanka Mateja Zver, ki se zaveda, da bo treba igrati agresivno. »Islandija igra v sistemu 4-1-4-1 z izrazito zadnjo vezno igralko. Dobro bomo morale stati v polju, močne so v duelih, krasi jih tudi dobra fizična pripravljenost. Naš cilj je, da ne dobimo gola, njihova vrata pa bomo skušali ogroziti iz protinapadov,« še pove Zverova, ki prizna, da je zmaga proti Belorusiji blagodejno vplivala na reprezentanco.

»A to Belorusijo smo že pozabili, zdaj je tu nova zgodba, kjer lahko uspeh iz Belorusije nadgradimo. Točka bi bila že dobra, a smo prave športnice, ciljamo na vse tri,« optimistično zaključi Mateja.

12. igralec reprezentance

V dobrem razpoloženju pa tekmo pričakuje tudi Tjaša Tibaut. »Zavedamo se, da je Islandija izvrstna ekipa, največ dela bomo imele na sredini, a se ne predajamo,« odločno Tibautova, ki našo priložnost vidi v zbrani igri od prve do zadnje sekunde.

»Pričakujem, da bomo imeli tudi močno podporo s tribun. Ura je prava, na klubski in reprezentančni ravni so nas vedno podpirali v Lendavi, pričakujem, da bo tudi tokrat tako,« Tjaša Tibaut verjame, da bodo gledalci tudi tokrat 12. igralec Slovenije.

Tekst: D.P.
Foto: D.P./Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA