26.04.2024 | EURO 2024
Slovenijo je obiskal Gerald Asamoah

Vse več je aktivnosti, ki peljejo proti letošnjemu evropskemu prvenstvu, ponovno tudi s Slovenijo na velikem odru. Veliko je in bo dogodkov, na katerih ne bodo v ospredju le nogometaši, ampak mnogi, ki so iz drugih zornih kotov sestavni del poletnega nogometnega vrhunca star celine. Med njimi so ambasadorji, nekdanji nemški nogometaši, ki jih je izbralo tamkajšnje zunanje ministrstvo, jih poslalo širom Evrope, da v državah udeleženkah Eura širijo idejo slogana prvenstva Združeni z nogometom, združeni v srcu Evrope. Slovenijo je obiskal Gerald Asamoah

"Gerald je ambasador evropskega prvinstva, ki je dodelen v Sloveniji, tako da smo se imeli med njegovim obiskom pri nas čudovito. Predstavil nam je svoj pogled na Slovenijo, na Euro in na vse, kar je še pred nami," je ob obisku povedal generalni sekretar NZS, Martin Koželj.

"V veselje mi je biti v Sloveniji. Še nikoli nisem bil v Sloveniji, a prišel sem v torek in videl sem lepo mesto. Ljubljana je res prijetna in komaj čakam, da pridem spet," je ob prvem stiku z našo državo povedal ambasador Asamoah. 

Kot so zapisali na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji, ki je pripravilo program obiska, je Asamoah idealen ambasador nogometa, saj se že leta zavzema za socialno povezanost, v Gani sodeluje pri izgradnjo centra za otroške bolezni, je tudi unescov ambasador programa Izobraževanje za otroke v stiski. Njegova tokratna naloga je seveda predstavljanje poletnega dogajanja v Nemčiji. Tudi za navijače. 

Asamoah je 21 let igral v Bundesligi, s Schalkejem je bil dvakrat pokalni, enkrat državni podprvak. Z nemško reprezentanco je bil leta 2002 svetovni podprvak, leta 2006 je osvojil bronasto medaljo. Kako ocenjuje možnosti naše repreznetance na letošnjem Euru?

"Nihče ne pričakuje ničesar od Slovenije, zato lahko izkoristite pot tega moštva za izboljšanje. Vem, kaj ste pripravljeni storiti, in včeraj sem govoril z mnogimi ljudmi ter ugotovil, da ste pripravljeni presenetiti mnoge države v Nemčiji," je o možnostih Slovenije v Nemčiji povedal Asamoah.

S Slovenijo, ki jo je obiskal prvič in si med drugim, z zanimanjem ogledal tudi naš nacionalni nogometni center, bo stike seveda ohranjal tudi na samem prvenstvu.

"Gerlad je obljubil, ker živi blizu centra, kjer bomo mi, se pravi, blizu Wuppertala, da nas bo prišel obsikat in pozdravit, tako da se že veselimo tega obiska," je še povedal Koželj.

Nogomet je torej veliko več kot samo dogajanje na zelenicah, ponuja tudi pomembno povezovalno noto, na kateri gradi svojo prepoznavnost in vpetost v družbo. Njegovi ambasadorji, kot je Asamoh, so v vseh pogledih pomemben povezovalni člen.

Tekst: NZS
Foto: NZS    

SORODNE NOVICE

 • 23.06.2024 | EURO 2024
  Utrip v angleškem taboru pred tekmo s Slovenijo
  Po dveh krogih v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji najbolje kaže prvemu favoritu Angliji, ki je praktično že v osmini finala. A po zmagi proti Srbiji in remiju z Dansko je zvezdnikov polna zasedba priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.
 • 20.06.2024 | EURO 2024
  Danci in Angleži neodločeno
  Nogometni reprezentanci Danske in Anglije sta se v drugi tekmi 2. kroga v slovenski skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Frankfurtu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Sodelovanje športa, gospodarstva in države za učinkovito promocijo Slovenije
  V Münchnu, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel, je danes potekal slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki je povezal vrhunski šport, posel, diplomacijo, znanost in turizem ter omogočil krepitev sodelovanja med nemškimi in slovenskimi partnerji.
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Posebna nogometna izkušnja za otroke na Pediatrični kliniki
  Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo Evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch
  Za slovensko nogometno reprezentanco je že prva tekma na evropskem prvenstvu v nogometu, v Stuttgartu so naši nogometaši remizirali z Dansko. Naslednja priložnost je že 20. junija v Münchnu, dan prej pa vabljeni na slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki bo v sredo, 19. junija 2024, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel v Münchnu.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Angleži z golom Bellinghama premagali Srbe
  Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.
 • 13.06.2024 | EURO 2024
  Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
  Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
 • 11.06.2024 | EURO 2024
  Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev
  Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.
 • 03.06.2024 | EURO 2024
  Navijaj z nami na prostem
  Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.
 • 04.05.2024 | EURO 2024
  Na Euru 2024 možnost za 26 igralcev
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odločil povečati kvoto igralcev za posamično reprezentanco na prihajajočem Uefa Evropskem prvenstvu 2024.

DELI NA