23.11.2011 | A
Slovenija z novim selektorjem napredovala za eno mesto
Slovenija je na novi jakostni lestvici mednarodne nogometne organizacije (FIFA), kljub porazu na zadnji tekmi proti Američanom, pridobila eno mesto in je sedaj 26. Doslej je zbrala okroglih 780 točk.

Čeprav do konca koledarskega leta na sporedu ni tekem, se lestvica v letu 2011 bistveno ne bo več spremenila. Slovenija je leto začela na 17. poziciji in je kljub padcu med letom končala med najboljšo trideseterico na svetu.

A navijači in slovenska javnost nasploh so medtem postali razvajeni ob zmagah in sanjski uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Južno Afriko in so temu primerno zahtevali in pričakovali od fantov (pre)več. Slovenija se je z nekaj svetlimi izjemami v preteklosti gibala v rangu od 15 pa vse do 83 mesta in preskok iz zadnjega konca stoterice med najboljše države sveta je bil enormen. Jasno je, da bo težje zadržati takšno uvrstitev, kot jo je bilo osvojiti, a fantje verjamejo, da jim lahko uspe. Prav je, da so na njihovi strani tudi navijači.

Za primerjavo - novi tekmeci Slovenije v boju za nastop na mundialu v Braziliji leta 2014 so precej bolje postavljeni, vsaj kar se tiče septembrskega boja s Švico (slednja je 17.) in gostovanjem na Norveškem (mesto pred Slovenijo). Daleč zadaj, kot nekakšen 'outsider' je Ciper, a že iz prejšnjih kvalifikacij so se fantje naučili, da lahkega nasprotnika ni. Tudi na Ferskih otokih so (predvsem zaradi vremenskih razmer) trepetali do zadnje minute. Ciprčani so od poletja ogromno izgubili in nove kvalifikacije bodo kot nalašč primerne za to, da se vrnejo med najboljših 100 reprezentanc na svetu.

Albanci so trenutno na 75. mestu, Islandci na 104, a to o kakovosti nasprotnika ne pove veliko. V Tirani je Sloveniji zmago šele po izvajanju strela z bele točke zagotovil Zlatko Dedič, sicer pa je bilo srečanje odprto do zadnjega. Islandci pa so doslej dvakrat sicer že klonili proti Sloveniji, leta 1996 celo s šestimi goli razlike, a boljšo kakovost bo potrebno dokazati na terenu.

Lestvica na vodilnih mestih ni prinesla sprememb. Še vedno so na vrhu Španci, sledijo Nizozemci in Nemci, Urugvajci so 4., dve mesti je pridobila angleška izbrana vrsta. Grčija je izpadla iz elitne deseterice in je trenutno 14., so se pa med najboljše vrnili Hrvati, ki so trenutno med Portugalci (7. mesto) in Italijani (9. mesto).

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 26.03.2023 | A
  Slovenci po Kazahstanu premagali še San Marino
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z dvema zmagama, po slavju v Kazahstanu je v Stožicah premagala še San Marino. Gostitelji dvoboja so prevladovali od prve minute, ob zadetku Benjamina Šeška pa so si gostje drugi gol zabili po predložku Žana Vipotnika.
 • 25.03.2023 | A
  Kek si ob novi zmagi želi tudi dobro zasedenih tribun
  Reprezentanca Slovenije se na Brdu pri Kranju pripravlja na nedeljsko tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Slovenci so po uvodnem uspehu v Kazahstanu favoriti tudi na drugem obračunu kvalifikacij, ki se bo začel ob 18. uri. Tri točke so tako jasen cilj.
 • 25.03.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s San Marinom
  Pred prvo domačo tekmo Slovenije v Stožicah, kjer v nedeljo gostuje San Marino, vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 24.03.2023 | A
  Po zmagovalnem uvodu po uspešno nadaljevanje v Stožice
  Slovenska reprezantanca je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla s tremi točkami. Bijol, Vipotnik, Brekalo in Oblak, ki so stopili pred novinarske mikrofone, so se strinjali, da je zmaga v Kazahstanu dober začetek, a je potrebno uvodu že v nedeljo dodati uspešno nadaljevanje.
 • 23.03.2023 | A
  Prvenca Brekala in Vipotnika za preobrat in zmago Slovenije
  Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024 odprla z zmago. Slovenci so v oddaljeni Astani po preobratu ugnali Kazahstan, tri točke sta s strelskim prvencem v dresu izbrane vrste priigrala David Brekalo in Žan Vipotnik.
 • 23.03.2023 | A
  Slovenija danes pričenja kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024.
 • 22.03.2023 | A
  Kek: Igramo za Slovenijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 16. uri po slovenskem in 21. uri po lokalnem času v Astani začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka, med katerimi manjkata Andraž Šporar in Jasmin Kurtić, nekaj pa je še načetih igralcev, imajo za obračun s Kazahstanom tri točke.
 • 22.03.2023 | A
  Slovenci prispeli v Astano, popoldan uradni trening
  Slovenska nogometna reprezentanca je včeraj po sedem ur dolgem letu nekaj čez 22.00 po slovenskem času prispela v Astano, ki je naše fante pričakala z desetimi stopinjami pod ničlo. Reprezentanci se je pridružil tudi Vanja Drkušić, ki je v kazahstansko prestolnico priletel iz Sočija.
 • 21.03.2023 | A
  Bijol: Ne bežimo od vloge favorita
  Slovenska nogometna reprezentanca se intenzivno pripravlja na uvodni kvalifikacijski tekmi proti Kazahstanu in San Marinu. Fantje so včeraj trenirali na igrišču z umetno podlago v Kranju, danes pa na naravni zelenici v Nacionalnem nogometnem centru Brdo
 • 20.03.2023 | A
  Slovenska reprezentanca pričela s pripravami na uvodna kvalifikacijska obračuna
  Slovenska nogometa reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer se bo pripravljala na uvodni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo v četrtek ob 16.00 gostovali v Kazahstanu, medtem ko jih v nedeljo, 26. marca čaka še obračun s San Marinom v ljubljanskih Stožicah.

DELI NA