23.11.2011 | A
Slovenija z novim selektorjem napredovala za eno mesto
Slovenija je na novi jakostni lestvici mednarodne nogometne organizacije (FIFA), kljub porazu na zadnji tekmi proti Američanom, pridobila eno mesto in je sedaj 26. Doslej je zbrala okroglih 780 točk.

Čeprav do konca koledarskega leta na sporedu ni tekem, se lestvica v letu 2011 bistveno ne bo več spremenila. Slovenija je leto začela na 17. poziciji in je kljub padcu med letom končala med najboljšo trideseterico na svetu.

A navijači in slovenska javnost nasploh so medtem postali razvajeni ob zmagah in sanjski uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Južno Afriko in so temu primerno zahtevali in pričakovali od fantov (pre)več. Slovenija se je z nekaj svetlimi izjemami v preteklosti gibala v rangu od 15 pa vse do 83 mesta in preskok iz zadnjega konca stoterice med najboljše države sveta je bil enormen. Jasno je, da bo težje zadržati takšno uvrstitev, kot jo je bilo osvojiti, a fantje verjamejo, da jim lahko uspe. Prav je, da so na njihovi strani tudi navijači.

Za primerjavo - novi tekmeci Slovenije v boju za nastop na mundialu v Braziliji leta 2014 so precej bolje postavljeni, vsaj kar se tiče septembrskega boja s Švico (slednja je 17.) in gostovanjem na Norveškem (mesto pred Slovenijo). Daleč zadaj, kot nekakšen 'outsider' je Ciper, a že iz prejšnjih kvalifikacij so se fantje naučili, da lahkega nasprotnika ni. Tudi na Ferskih otokih so (predvsem zaradi vremenskih razmer) trepetali do zadnje minute. Ciprčani so od poletja ogromno izgubili in nove kvalifikacije bodo kot nalašč primerne za to, da se vrnejo med najboljših 100 reprezentanc na svetu.

Albanci so trenutno na 75. mestu, Islandci na 104, a to o kakovosti nasprotnika ne pove veliko. V Tirani je Sloveniji zmago šele po izvajanju strela z bele točke zagotovil Zlatko Dedič, sicer pa je bilo srečanje odprto do zadnjega. Islandci pa so doslej dvakrat sicer že klonili proti Sloveniji, leta 1996 celo s šestimi goli razlike, a boljšo kakovost bo potrebno dokazati na terenu.

Lestvica na vodilnih mestih ni prinesla sprememb. Še vedno so na vrhu Španci, sledijo Nizozemci in Nemci, Urugvajci so 4., dve mesti je pridobila angleška izbrana vrsta. Grčija je izpadla iz elitne deseterice in je trenutno 14., so se pa med najboljše vrnili Hrvati, ki so trenutno med Portugalci (7. mesto) in Italijani (9. mesto).

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

 • 08.06.2023 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami
  Slovenska nogometna reprezentanca se je v sredo zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 07.06.2023 | A
  Kek izbral za Finsko in Dansko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Dansko.
 • 06.06.2023 | A
  Reprezentanti opravili še zadnje klubske obveznosti pred nadaljevanjem kvalifikacij
  Slovenski reprezentanti so opravili še zadnje klubske obveznosti pred junijskima kvalifikacijskima tekmama. Za nekatere je bilo prvenstvo končano že pred tednom dni, pretekli vikend pa je klubsko sezono končalo še ducat reprezentantov. Tiskovna konferenca, na kateri bo selektor Matjaž Kek objavil seznam za prihodnji dve srečanji, bo v torek, 7. junija ob 14. uri s spletnim prenosom na strani NZS.
 • 30.05.2023 | A
  Reprezentanti pred zborom v strelski in podajalski formi
  Medtem ko je za osmerico klubska sezona že konačana, se je preostala četa reprezentantov pretekli konec tedna izkazala s štirimi zadetki in dvema ključnima podajama. Celar je sezono končal kot tretji strelec švicarksega prvenstva, Šeško se je na predzadnji tekmi prvenstva dokazal s podajo in zadetkom.
 • 23.05.2023 | A
  Za tekmo z Dansko na voljo le še 2.000 vstopnic
  Nogometna vročica ne popušča tudi po zaključku klubske sezone, saj se v ospredje vrača slovenska nogometna reprezentanca, ki jo čakata izjemno pomembni tekmi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka se bodo 16. junija v Helsinkih pomerili s Finsko, 19. junija ob 20.45 pa bodo v Stožicah gostili še Dansko.
 • 22.05.2023 | A
  Šeško avstrijski prvak, strelsko razpoložena trojica
  Minuli konec tedna so svoje klubske obveznosti opravljali tudi slovenski reprezentanti. Benjamin Šeško je z Red Bullom slavil že svoj tretji zaporedni naslov, strelsko pa so se zadnje dni izkazali tudi Balkovec, Gorenc Stankovič in Vombergar, ki je zadel dvakrat. Zajc do nove asistence.
 • 15.05.2023 | A
  Šeško ponovno zanesljiv
  Pretekli konec tedna so svoje klube ponovno zastopali slovenski reprezentanti. Medtem ko se je za slovensko četverico v Grčiji prvenstvo že zaključilo, sta Benjamin Šeško in Timi Max Elšnik oba merila v polno, Andres Vombergar pa se je tokrat izkazal z asistenco.
 • 09.05.2023 | A
  Celar stopnjuje svojo strelsko formoič in Horvat slavila v pokalu
  V zadnjih dneh so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. V švicarskem prvenstvu se je znova izkazal Žan Celar, ki je dosegel že svoj 15. prvenstveni zadetek. V vlogi podajalcev pa sta se tokrat izkazal Sandi Lovrić in Luka Zahović.
 • 01.05.2023 | A
  Gorenc Stankovič in Horvat slavila v pokalu
  V preteklem koncu tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali člani slovenske A reprezentance. Dvojica je merila v polno, Gorenc Stankovič in Horvat pa sta se svojim Sturmom veselila pokalne lovorike.
 • 24.04.2023 | A
  Strelsko in podajalsko razpoložena šestorica
  Zadnji konec tedna so svoje klubske obveznosti ponovno opravljali slovenski reprezentanti. Medtem ko je Šeško odločil obračun za vrh lestvice, sta se v vlogi strelcev izkazala tudi reprezentanta Vipotnik in Elšnik, ki nastopata v Prvi ligi Telemach. V vlogi asistentov so bili tokrat še trije slovenski reprezentanti.

DELI NA