30.07.2011 | A
Slovenija z neugodnimi Norvežani in Švicarji

V Rio de Janeiru je nocoj potekal žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2014, ki se seli na južnoameriška tla. Slovenija je okoli 22:00 ure dobila nasprotnike, s katerimi se bo borila za nastop na prvenstvu v deželi, kjer imajo nogometaši status božanstva. Tokrat za prvenstvo z Norveško in Švico?

Žreb se je pričel ob 15. uri po lokalnem času, oziroma ob 20. uri po našem, na prizorišču pa so bili tudi člani najmočnejše slovenske delegacije, na čelu s predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom, generalnim sekretarjem Alešem Zavrlom in selektorjem Matjažem Kekom.

Žreb je vodil generalni sekretar Fife Jerome Valcke, najprej pa so svoje nasprotnike dobile reprezentance, ki se bodo merile v afriškem delu kvalifikacij. Napetost se je nato počasi stopnjevala z azijskim žrebom, sledil je še žreb centralne in srednje Amerike, predzadnji žreb večera pa je bil žreb oceanskih reprezentanc. Veliki finale večera je bil žreb devetih skupin za evropski del kvalifikacij. Kvalifikacijskih skupin za južnoameriške reprezentance namreč niso izžrebali, saj je vseh devet reprezentanc v eni skupini.

Organizator je med žrebom za stopnjevanje pričakovanja skrbel tudi z glasbenimi točkami domačih umetnikov in zgodovinskimi posnetki preteklih svetovnih prvenstev. Evropski del žreba sta Valckeju pomagala izvesti pred kratkim upokojeni zvezdnik Ronaldo, ter mladi up brazilskega nogometa, Ganso.

„Žreb kot žreb,“ je po končanem uradnem delu in pred odhodom v mešano cono povedal selektor Matjaž Kek in nadaljeval: „Lahko bi bilo boljše, lahko bi bilo slabše, zanimivo pa je, da smo dobili skupino, ki Sloveniji vsekakor daje realne možnosti, da razmišlja o najvišjih mestih. Ne vidim izrazitega favorita, vse ekipe so premagljive, Slovenija je to že dokazala. Hkrati pa so to ekipe, ki so močne in za katere se bo potrebno dobro pripraviti.“

„Ne gre za to kar si želiš ali ne, saj kroglice vedno plešejo po svoje. Menim, da je žreb takšen, da lahko dejansko razmišljamo o tem, da je Slovenija tu sposobna narediti še en velik rezultat. Skupina je nevarna, imamo močne nasprotnike v Norvežanih in Švicarjih, nikakor pa ne smemo pozabiti na Albanijo, Ciper in Islandijo. Ampak mislim, da je Slovenija med tistimi, ki lahko razmišljajo o napredovanju.“

Zadovoljstva po žrebu ni skrival niti predsednik Aleksander Čeferin: „Izžrebani smo bili v zelo izenačeno skupino, kar pomeni, da lahko vsakega nasprotnika v skupini premagamo, hkrati pa je vsak nasprotnik lahko nevaren. Ocenjujem, da je žreb dober za Slovenijo in da imamo možnosti za uvrstitev na prvenstvo. Sicer je vedno dobro igrati proti atraktivnemu nasprotniku, še bolj pomembno pa se je uvrstiti na svetovno prvenstvo. Mene atraktivnsot nasprotnika ne zanima, zanima me le, da Slovenija zmaga.“

Evropske kvalifikacije se bodo začele v septembru 2012, nastopilo bo vseh 53 evropskih reprezentanc, na prvenstvu pa je mesta za 13. Neposredno uvrstitev si bo zagotovilo devet zmagovalcev skupin, osem najboljših drugo-uvrščenih pa se bo pomerilo v dodatnih kvalifikacijah. Slednje so bile nazadnje uspešne prav za našo reprezentanco, ko je izločila Rusijo.

Evropski del kvalifikacij:

Skupina A
1. Hrvaška
2. Srbija
3. Belgija
4. Škotska
5. Makedonija
6. Wales

Skupina B
1. Italija
2. Danska
3. Češka
4. Bolgarija
5. Armenija
6. Malta

Skupina C
1. Nemčija
2. Švedska
3. Irska
4. Avstrija
5. Ferski otoki
6. Kazahstan

Skupina D
1. Nizozemska
2. Turčija
3. Madžarska
4. Romunija
5. Estonija
6. Andora

Skupina E
1. Norveška
2. Slovenija
3. Švica
4. Albanija
5. Ciper
6. Islandija

Skupina F
1. Portugalska
2. Rusija
3. Izrael
4. Severna Irska
5. Azerbajdžan
6. Luksemburg

Skupina G
1. Grčija
2. Slovaška
3. BiH
4. Litva
5. Latvija
6. Lichtenstein

Skupina H
1. Anglija
2. Črna Gora
3. Ukrajina
4. Poljska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina I
1. Španija
2. Francija
3. Belorusija
4. Gruzija
5. Finska

Tekst: NZS/MaK
Grafika: Fifa.com

SORODNE NOVICE

 • 24.09.2022 | A
  S preobratom v razprodanih Stožicah ugnali Norvežane
  Reprezentanca Slovenije je v razprodanih Stožicah premagala Norveško, zasedba selektorja Matjaža Keka pa s preobratom, ki sta ga kreirala Andraž Šporar in Benjamin Šeško, ostaja v igri za obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov.
 • 24.09.2022 | A
  Slovenci v razprodanih Stožicah danes proti Norveški
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 18. uri v Stožicah igrala predzadnjo tekmo v tej izvedbi lige narodov. V ligi B in skupini 4 bo gostila vodilno Norveško z Erlingom Haalandom na čelu. Kakšen magnet za gledalce je ta odlični napadalec Manchester Cityja, kaže tudi to, da je tekma razprodana.
 • 23.09.2022 | A
  Kek: Izhodišče za razprodane Stožice je dobro
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju pred razprodano sobotno tekmo lige narodov proti Norveški v Stožicah, ta bo ob 18. uri, poudaril, da je izhodišče pred tekmo dobro, da pa jih čaka najbolj kompaktna zasedba skupine 4 v ligi B.
 • 23.09.2022 | A
  Stožice razprodane za sobotni spektakel
  Obračun Uefa lige narodov med Slovenijo in Norveško je pritegnil veliko zanimanje pri slovenskih nogometnih navijačih, saj so pošle prav vse vstopnice. Ker je stadion razprodan, vse obiskovalce tekme naprošamo, da se na prizorišče dvoboja odpravijo pravočasno.
 • 22.09.2022 | A
  Reprezentanti stopnjujejo priprave na Norvežane
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes na Brdu pri Kranju opravila nov trening pred prihajajočo tekmo z Norveško. Tokrat je prvič vadila v kompletni zasedbi, saj je se je na zelenicah Nacionalnega nogometnega centra potil tudi Jan Oblak, ki je uvodni del priprav treniral po posebnem programu.
 • 21.09.2022 | A
  Cilj je obstanek v ligi B
  Slovenska nogometna reprezentanca je danes v Nacionalnem nogometnem centru Brdo opravila tretji trening pred prihajajočo tekmo z Norveško v Uefa ligi narodov.
 • 20.09.2022 | A
  Stojanović: Norveška ni le Haaland
  Slovenska nogometna reprezentanca je po ponedeljkovem uvodnem dnevu priprav na tekmi lige narodov z Norveško in Švedsko na Brdu pri Kranju danes pripravljala "bojni načrt" v Stožicah, kjer bo v soboto na sporedu predzadnja tekma v ligi B proti norveški zasedbi z Erlingom Haalandom na čelu.
 • 19.09.2022 | A
  Reprezentanca pričela s pripravami na Norveško
  Slovenska nogometna reprezentanca se je danes zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je pričela s pripravami na prihajajoči tekmi Uefa lige narodov proti Norveški in Švedski.
 • 19.09.2022 | A
  Bijol zatresel mrežo Interja, Šeško zabil v uvodni minuti, Elšnik odločil v Fazaneriji
  Izbrana vrsta Slovenije se je danes zbrala na Brdu pri Kranju in pričela priprave na zadnji tekmi UEFA Lige narodov. Pred tekmama z Norveško in Švedsko so se gola veselili Jaka Bijol, Timi Max Elšnik in Benjamin Šeško, ki je zadel po vsega 17 sekundah dvoboja z Rapidom.
 • 13.09.2022 | A
  Kek razkril karte za Norveško in Švedsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam reprezentantov za kvalifikacijski tekmi z Norveško in Švedsko.

DELI NA