30.07.2011 | A
Slovenija z neugodnimi Norvežani in Švicarji

V Rio de Janeiru je nocoj potekal žreb kvalifikacijskih skupin za SP 2014, ki se seli na južnoameriška tla. Slovenija je okoli 22:00 ure dobila nasprotnike, s katerimi se bo borila za nastop na prvenstvu v deželi, kjer imajo nogometaši status božanstva. Tokrat za prvenstvo z Norveško in Švico?

Žreb se je pričel ob 15. uri po lokalnem času, oziroma ob 20. uri po našem, na prizorišču pa so bili tudi člani najmočnejše slovenske delegacije, na čelu s predsednikom NZS Aleksandrom Čeferinom, generalnim sekretarjem Alešem Zavrlom in selektorjem Matjažem Kekom.

Žreb je vodil generalni sekretar Fife Jerome Valcke, najprej pa so svoje nasprotnike dobile reprezentance, ki se bodo merile v afriškem delu kvalifikacij. Napetost se je nato počasi stopnjevala z azijskim žrebom, sledil je še žreb centralne in srednje Amerike, predzadnji žreb večera pa je bil žreb oceanskih reprezentanc. Veliki finale večera je bil žreb devetih skupin za evropski del kvalifikacij. Kvalifikacijskih skupin za južnoameriške reprezentance namreč niso izžrebali, saj je vseh devet reprezentanc v eni skupini.

Organizator je med žrebom za stopnjevanje pričakovanja skrbel tudi z glasbenimi točkami domačih umetnikov in zgodovinskimi posnetki preteklih svetovnih prvenstev. Evropski del žreba sta Valckeju pomagala izvesti pred kratkim upokojeni zvezdnik Ronaldo, ter mladi up brazilskega nogometa, Ganso.

„Žreb kot žreb,“ je po končanem uradnem delu in pred odhodom v mešano cono povedal selektor Matjaž Kek in nadaljeval: „Lahko bi bilo boljše, lahko bi bilo slabše, zanimivo pa je, da smo dobili skupino, ki Sloveniji vsekakor daje realne možnosti, da razmišlja o najvišjih mestih. Ne vidim izrazitega favorita, vse ekipe so premagljive, Slovenija je to že dokazala. Hkrati pa so to ekipe, ki so močne in za katere se bo potrebno dobro pripraviti.“

„Ne gre za to kar si želiš ali ne, saj kroglice vedno plešejo po svoje. Menim, da je žreb takšen, da lahko dejansko razmišljamo o tem, da je Slovenija tu sposobna narediti še en velik rezultat. Skupina je nevarna, imamo močne nasprotnike v Norvežanih in Švicarjih, nikakor pa ne smemo pozabiti na Albanijo, Ciper in Islandijo. Ampak mislim, da je Slovenija med tistimi, ki lahko razmišljajo o napredovanju.“

Zadovoljstva po žrebu ni skrival niti predsednik Aleksander Čeferin: „Izžrebani smo bili v zelo izenačeno skupino, kar pomeni, da lahko vsakega nasprotnika v skupini premagamo, hkrati pa je vsak nasprotnik lahko nevaren. Ocenjujem, da je žreb dober za Slovenijo in da imamo možnosti za uvrstitev na prvenstvo. Sicer je vedno dobro igrati proti atraktivnemu nasprotniku, še bolj pomembno pa se je uvrstiti na svetovno prvenstvo. Mene atraktivnsot nasprotnika ne zanima, zanima me le, da Slovenija zmaga.“

Evropske kvalifikacije se bodo začele v septembru 2012, nastopilo bo vseh 53 evropskih reprezentanc, na prvenstvu pa je mesta za 13. Neposredno uvrstitev si bo zagotovilo devet zmagovalcev skupin, osem najboljših drugo-uvrščenih pa se bo pomerilo v dodatnih kvalifikacijah. Slednje so bile nazadnje uspešne prav za našo reprezentanco, ko je izločila Rusijo.

Evropski del kvalifikacij:

Skupina A
1. Hrvaška
2. Srbija
3. Belgija
4. Škotska
5. Makedonija
6. Wales

Skupina B
1. Italija
2. Danska
3. Češka
4. Bolgarija
5. Armenija
6. Malta

Skupina C
1. Nemčija
2. Švedska
3. Irska
4. Avstrija
5. Ferski otoki
6. Kazahstan

Skupina D
1. Nizozemska
2. Turčija
3. Madžarska
4. Romunija
5. Estonija
6. Andora

Skupina E
1. Norveška
2. Slovenija
3. Švica
4. Albanija
5. Ciper
6. Islandija

Skupina F
1. Portugalska
2. Rusija
3. Izrael
4. Severna Irska
5. Azerbajdžan
6. Luksemburg

Skupina G
1. Grčija
2. Slovaška
3. BiH
4. Litva
5. Latvija
6. Lichtenstein

Skupina H
1. Anglija
2. Črna Gora
3. Ukrajina
4. Poljska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina I
1. Španija
2. Francija
3. Belorusija
4. Gruzija
5. Finska

Tekst: NZS/MaK
Grafika: Fifa.com

SORODNE NOVICE

 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.
 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.

DELI NA