14.10.2009 | A
Slovenija v dodatne kvalifikacije

Nogometni reprezentanci ni uspel veliki met, kljub temu, da so svoj del naloge odlično opravili. Vstopnico za Južnoafriško republiko bi jim prinesla zmaga nad San Marinom, ki so jo s 3:0 tudi realizirali, ter poraz Slovakov na gostovanju na Poljskem, kjer je avtogol Gancarczyka v 3. minuti odločil potnika za Afriko.

Čeprav so Poljaki celotnih 90. minut pritiskali na slovaška vrata, sneženo srečanje dveh srednjeevropskih držav v Chorzowu ni prineslo želenega razpleta. Kljub temu, da sreča ni bila na naši strani, pa so na stadionu Olimpico v Serravalleju slovenski reprezentanti še enkrat več dokazali, da je kvaliteta na njihovi strani.

Matjaž Kek je kljub temu, da je slovenski izbrani vrsti tokrat nasproti stalo najslabše moštvo kvalifikacij, v boj poslal udarno enajsterico. Zaradi kaznovanega Korena, ki si je ob rumenih kartonih prislužil (a ne zaslužil) prostor na tribuni, si je svojo priložnost izboril Dalibor Stevanovič, kapetanski trak pa je tokrat nosil Novakovič.

Peta najmanjša država na svetu, od katere so po površini manjše le Vatikan, Monako in dve morski državi, se tudi tokrat ni uspela ubraniti slovenskemu pritisku. V 45. tekmah so si tokratni nasprotniki Kekove čete izborili le 2 neodločena izida ter kot najslabša reprezentanca po lestvici mednarodne nogometne zveze (FIFA) ostali daleč za tako želenim SP, ki pa se je za zdaj izmuznilo tudi Kekovim varovancem. Te sedaj čakajo dodatne kvalifikacije, ki jim bodo v ponedeljek dodelile novembrskega nasprotnika iz prvega bobna, v katerem so reprezentance Rusije, Francije, Portugalske in Grčije. Ravno slednja je tista, po kateri se ozirajo nogometni strokovnjaki. Bo žreb naklonjen slovenskim fantom?

Srečanje se je začelo mirno, brez pravih priložnosti, kjer so se gostitelji z vsemi desetimi nogometaši na svoji polovici branili zadetka, na drugi strani pa je Handanovič večino zadnjega kvalifikacijskega obračuna sameval. Do sredine prvega polčasa je statično igro z malo gibanja presekal Novakovičev (nenatančen) strel, ki je Sloveniji priboril drugi kot na srečanju, zatem je padel še tretji, kjer je ob pametni postavitvi gostujočih napadalcev Valter Birsa žogo iz kota podal tokratnemu kapetanu, ki je z glavo dosegel svoj peti kvalifikacijski zadetek, 13 v državnem dresu. S tem je postal četrti strelec vseh časov in se postavil ob bok Ačimoviču.

Z minimalno prednostjo so slovenski nogometaši zaključili prvi polčas, medtem, ko na drugih zelenicah ni prišlo do želenih sprememb. Slovenija je prvih 45 minut popolnoma obvladovala dogajanje na igrišču, priložnosti so se, predvsem z visokimi podajami v kazenski prostor tokratnih gostiteljev, kar vrstile, a je bil domači vratar venomer na mestu. Še najlepšo priložnost je zapravil Zlatko Dedič, ki mu je Simoncini ubranil strel z neposredne bližine gola.  Prav tako pa odbite žoge v mrežo ni uspelo spraviti kölnskemu napadalcu.

V enakem slogu se je igra nadaljevala tudi v drugem polčasu. Zgoščena obramba domačinov je preprečevala točo zadetkov, čeprav sta do sodnikovega piska padla še dva. V 52. minuti se je enajsterici s klopi pridružil Zlatan Ljubijankič in že v uvodni akciji žogo poslal mimo vrat. Novakovičev odbiti strel je poizkušal realizirati Dalibor Stevanovič, a je žoga zadela prečko. Razigrani Slovenci so nekajkrat preizkusili domačega vratarja, ki se ni vdal vse do 67. minute, ko je znova zavreščalo med slovenskimi navijači. Bojan Jokič je z leve podal v kazenski prostor do Stevanoviča, ta pa z levico žogo nameril v vratarjev levi kot in mreža se je še drugič povsem zasluženo zatresla. Nadalje je Simoncini sprva ubranil Šulerjev strel, a si je branilec Genta v 82. minuti priboril drugo priložnost in po Novakovičevi vratnici žogo potisnil v mrežo ter postavil končnih 3:0 za Slovenijo.

Nekonkurenčni nogometaši z Apeninskega polotoka in trije od desetih realiziranih strelov domače izbrane vrste so bili dovolj, da se je Slovenija veselila svoje šeste zmage. V zadnjem kvalifikacijskem obračunu pred SP, ki ga prihodnje poletje gosti afriški kontinent, je slovenska četa vknjižila nov paket točk (skupno 20) in od gostovanja s Severnimi Irci beležila le zmage. Čeprav le-te niso zadostovale za pot v Afriko, bitka za SP še ni izgubljena. Kekove varovance po ponedeljkovem žrebu, sredi novembra čakata dodatni srečanji, ki lahko odpreta vrata drugemu SP naproti.

Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance: »Resda nismo igrali všečnega nogometa, toda zmagali smo in to je bilo najpomembnejše. Težko je bilo obdržati osredotočenost le na to tekmo, saj so misli vsem bežale tudi na Poljsko. Toda naši igralci so pokazali pravi karakter, dosegli lepo zmago, za kar jim moram čestitati. Včasih je pač treba imeti tudi malo sreče, ki pa je mi nismo imeli. Ponosni smo lahko na fante in ta dosežek. Seveda je nekaj grenkobe, toda novembra nas čakata še dve tekmi.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA