04.03.2019 | Ženska A
Slovenija ugnala Srbijo in osvojila turnir

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je z zmago izvrstno sklenila turnir na Hrvaškem. V finalu so varovanke selektorja Boruta Jarca z 2:0 ugnale Srbijo in se zasluženo veselile izjemnega uspeha, končne zmage na močnem mednarodnem turnirju! Za zmago sta zadeli Adrijana Mori in Lara Prašnikar.

Mednarodni turnir Croatia Cup, 4.3.

tekma za 5. mesto:
Hrvaška – Črna gora 3:4 ?(0:0, 1:1)

tekma za 3. mesto:
Ukrajina – Bosna in Hercegovina 1:0 (0:0)

tekma za 1. mesto:
Slovenija – Srbija 2:0
(0:0)
1:0 Mori (60.), 2:0 Prašnikar (90.+)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič, Zver, Čonč, Prašnikar, Ivanuša, Kolbl, Eržen.

Podjeten uvod

Slovenija je zelo ambiciozno začela finale turnirja na Hrvaškem. V prvi akciji je bila pri strelu kapetanka Mateja Zver, a je bil njen strel s kakih osmih, devetih metrov blokiran. V 14. minuti je merila s 16 metrov Lara Prašnikar, a je srbska golmanka obranila svojo mrežo nedotaknjeno. V nadaljevanju je izvrstno merila Kaja Eržen s kakih 30 metrov, a je bila vratarka Srbije spet na mestu.

Dve menjavi

Po 25. minuti in vse tja do konca polčasa je bila Srbija več pri žogi. V 26. minuti se je izkazala naša vratarka Zala Meršnik, ki je obranila poizkus Marije Vuković.

V 35. minuti je selektor Borut Jarc opravil prvi menjavi: namesto Lare Klopčič je v igro poslal Evelino Kos, Laro Ivanušo pa je menjala Adrijana Mori.

Do konca prvega polčasa velja omeniti še poizkus Jelene Čanković, ki je v 42. minuti poslala žogo za las mimo prečke.

Po podaji kapetanke

Odmor in nova navodila med polčasom sta bolje dela naši vrsti, ki je odločno začela 2. del tekme. V 53. minuti je merila Lara Prašnikar, v 60. minuti se je prvič stresla mreža Srbije. Po prodoru Mateje Zver po levem boku je podajo pričakala Adrijana Mori, ki je poskrbela za veselje in navdušenje navijačev Slovenije na tekmi v Zagrebu.

V 71. minuti je selektor Jarc na teren poslal še Ano Milović, ki je menjala Špelo Kolbl. Slovenija bi lahko v 72. minuti vodila 2:0, a je bila po hitrem protinapadu Morijeva malce nezbrana.

Evelina in Zala na mestu

V 76. minuti se je izkazala Evelina Kos, ki je z dvema izvrstnima reakcijama rešila žogo na golovi črti. Srbija, 42. reprezentanca s Fifine lestvice, je vršila močan pritisk, a je bila Zala Meršnik suverena. V 85. minuti je Slovenija presekala pritisk tekmic z dvema kotoma, po enem od teh je z glavo dobro merila Evelina Kos, ki pa je ciljala direktno v srbsko vratarko.

V 90. minuti je selektor Jarc iz igre potegnil Matejo Zver, na teren pa poslal svežo Saro Makovec. V sodnikovem podaljšku je Milica Mijatović imela na nogi žogo za 1:1, a je s sedmih metrov merila mimo. Na drugi strani je po hitrem protinapadu Lara Prašnikar s strelom v levi kot postavila končni rezultat za odmevnih 2:0.

Tokratni uspeh na Hrvaškem je tudi izvrstna popotnica pred začetkom kvalifikacij za Euro 2021, kvalifikacije se začnejo avgusta letos.

Ukrajina pobrala moči

„Danes sicer ni pustni dan, a smo v finalu zmogli toliko moči, da smo na koncu slavili na tem zahtevnem in močnem mednarodnem turnirju v Zagrebu. Čestitam igralkam, ki so hrabro in pametno odigrale vse tri tekme,“ je uvodoma dejal selektor Jarc.

„Pričakoval sem, da ne bo tako, kot je bilo proti Ukrajini, kjer smo izgubili obilo moči. Časa za regeneracijo je bilo zelo malo. V prvem polčasu smo „krvaveli“ v določenih situacijah ,v drugem delu pa smo prevzeli vajeti igre v svoje roke in dvakrat zadeli za piko na i temu lepemu dogodku v Zagrebu,“ se je selektor dotaknil finala, potem pa sklenil takole:
„Mislim, da imajo sedaj igralke dobro osnovo, da pri sebi naredijo še kak korak naprej, da v kvalifikacije za evropsko prvenstvo stopimo še odločneje in močnejše!“

Slovenija članice na turnirju v Zagrebu:

4.3.
Slovenija – Srbija 2:0 (0:0)
1:0 Mori (60.), 2:0 Prašnikar (90.+)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič (Kos/35.), Zver (Makovec/90.), Čonč, Prašnikar, Ivanuša (Mori/35.), Kolbl (Milovič/71.), Eržen.

2.3.
Ukrajina – Slovenija 1:3 (0:1)
0:1 Prašnikar (37.), 0:2 Zver (53.), 1:2 Apanaščenko (56./11-m), 1:3 Čonč (69.)
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec, Klopčič, Zver (Milovič/90.), Čonč, Ivanuša (Mori/65.), Prašnikar, Kolbl (Makovec/90.), Prša (Kos/80.)

28.2.
Slovenija – Hrvaška 0:0
Slovenija: Meršnik, Agrež, Rozmarič, Korošec (Milović/81.), Zver, Čonč, Prašnikar (Makovec/81.), Ivanuša (Mori/64.), Kolbl, Eržen, Prša (Klopčič/64.)

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si/B.R.

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA