13.04.2011 | A
Slovenija trdno na 17. mestu

Kljub slabšemu razpletu v spomladanskem kvalifikaicjskem ciklusu za Euro 2012, Slovenija na Fifa svetovni lestvici ostaja na 17. mestu. Brazilija se je znova vrnila med najboljše tri.

Točka proti Severnim Ircem je bila dovolj, da so kapetan Robert Koren in njegovi soigralci tudi po novem rangiranju svetovne nogometne organizacije, kljub izgubi 13 točk, zadržali svojo pozicijo. Če igra v Stožicah in v Belfastu morda komu ni bila po godu, pa so Kekovi fantje še vedno zelo kakovostno moštvo. Med trideseterico najboljših reprezentanc na svetu so vse od marca lani. Z izjemo padca s 15. mesta na 17. pa kontinuirano ostajajo med velikimi imeni nekdanjih svetovnih in evropskih prvakov, celo pred tistimi, od katerih bi se pričakovalo, da so najmanj v top 10.

Tokrat so Srbi, ki konkurirajo Sloveniji za nastop na EP, pridobili štiri mesta in se z novimi 35 točkami prebili tik pred domačo izbrano vrsto. Italijanom je zmaga v slovenski prestolnici prinesla novih 62 točk, s tem pa deveto mesto na lestvici. Naši zahodni sosedje so trenutno zadnja država z več kot 1000 točkami na razpredelnici.

Severni Irci so izgubili kar 85 točk v primerjavi s prejšnjim mesecem in padli za 25 mest. Ustavili so se šele na 65. mestu. Je pa Estonija kljub remiju s Srbi napredovala za osem mest in je trenutno 74. Ferski otoki so še vedno 'najslabša' reprezentanca kvalifikacijske skupine. Zdrsnili so na 136. mesto.

Če so kar za 25 mest zdrsnili Severni Irci, so toliko pridobili Izraelci in Belgijci. Obe reprezentanci sta sedaj med prvo petdeseterico, ki jo zaključujejo Albanci.

In kako je na vrhu? Španci že skoraj leto dni držijo prvo mesto, drugi so Nizozemci, na tretje mesto pa se je zavoljo padca Argentine in Nemčije dvignila Brazilija. Do 10. mesta se zvrstijo še reprezentance Anglije, Urugvaja, Portugalske, Italije in Hrvaške.

Tekst: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

 • 06.02.2023 | A
  Šeško zadel v pokalu, med strelci tudi Šporar
  Minuli konec tedna so bili v svojih klubih ponovno na delu slovenski reprezentanti. Nedavno so bili pri naših severnih sosedih odigrani četrfinalni obračuni v avstrijskem pokalnem tekmovanju, kjer si so nasproti stali znova strelsko uspešen Benjamin Šeško ter Tomi Horvat in Jon Gorenc Stankovič. V Grčiji pa je za svoje moštvo v polno ponovno meril napadalec Andraž Šporar.
 • 02.02.2023 | A
  Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom v prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka bodo nov kvalifikacijski ciklus odprli 23. marca v Kazahstanu, medtem ko jih prva domača preizkušnja čaka v nedeljo, 26. marca proti selekciji San Marina. Posamične vstopnice za tekmo s San Marinom so že v prodaji, najbolj zvesti navijači pa si lahko zagotovite paketno vstopnico za vseh pet domačih tekem.
 • 30.01.2023 | A
  Zahović zadel na prvi tekmi spomladanskega dela, strelsko razpoložena še dvojica
  Pretekli konec tedna se je pričel spomladanski del ligaških tekmovanj na Poljskem ter v Argentini, kjer si kruh služita Luka Zahović in Andres Vombergar. Kot po naključju sta oba zadela že na prvi tekmi v novem koledarskem letu. Poleg njiju je v tekmovalnem pogonu še deseterica slovenskih reprezentantov.
 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.

DELI NA