11.10.2009 | A
Slovenija pokorila Slovaško

Slovenska izbrana vrsta pred zadnjim krogom kvalifikacij ostaja v igri za prvo mesto v skupini, potem ko so na Slovaškem slavili z zadetkoma Valterja Birse (56. minuta) in Nejca Pečnika (90.). Slovakom ni uspelo zatresti mreže Samirja Handanoviča.

Slovaška : Slovenija 0:2 (0:0)
0:1 Birsa 56'
0:2 Pečnik 90'

Slovenska četa je tudi v drugo pokazala, da je boljši in kvalitetnejši nasprotnik, ko gre za boj med najboljšimi v skupini. Po tem, ko v začetku tedna še ni bilo znano, ali bo enajsterica v popolni postavi ali bo zaradi težav s poškodbami potrebovala reorganizacijo, pa sta sinoči tako Milivoje Novakovič kot tudi Boštjan Cesar odigrala vseh 90. minut na Tehenlém polu in soigralcem pomagala do spektakularnega zaključka predzadnje kvalifikacijske tekme.

Že v drugi minuti je spodrsljaj v branilskih vrstah domačih izkoristil Zlatko Dedič, ki je kot iz topa nameril proti golu in s tem ogrel domačega vratarja Jana Mucha, ki je v uvodnih minutah kar nekajkrat posredoval ob napadalni igri zeleno-belih. Slovak je mrežo sicer pustil nedotaknjeno, Slovenija pa je imela prvi kot na srečanju. Devet minut zatem je Novakovič lepo videl prostega Andraža Kirma, v 13. minuti je pred čuvajem mreže stal kasnejši strelec prvega zadetka, Valter Birsa, ki je ciljal z dobrih 20 metrov. Ob razmočeni travnati površini in nekoliko drugačni svetlobi, kjer sta si moštvi prizadevali predvsem s streli od daleč, so bili nevarni tudi gostitelji. Jan Durica je v 9. minuti skoraj da poskrbel za slavje, ko je Samir Handanovič nekoliko nespretno posredoval, a se je žoga na srečo odbila od vratnice. Gostitelji so bili nevarni predvsem po krilnih položajih (Stock in Weiss), kjer so prodirali globoko v kazenski prostor, a akcij skoraj da nikoli niso izpeljali do konca. Sledili so poizkusi Hamšika in Vittka, polčas pa je zaključil Aleksander Radosavljevič, ki je po Korenovem izvajanju prostega strela z glavo nameril v vrata, a je ostalo je pri poizkusu. Prvi polčas je postregel s premišljeno, disciplinirano, tudi previdno igro na obeh straneh, ki sta svoje priložnosti iskali predvsem s streli od daleč.

Če se je Birsa v prvem polčasu le ogreval, pa je v nadaljevanju napadalec francoskega Auxerreja zabil svoj drugi reprezentančni zadetek. Najprej je z glavo nevarno zapretil v 54. minuti, dve minuti zatem pa z dobrih 20 metrov z levico zatresel slovaško mrežo. Semafor na Tehelném polu je kazal 0:1, kar je vzpodbudilo domače. Njihove napadalne minute je prekinil Aleksander Radosavljevič, v 66. minuti pa je Vladimir Weiss ob preigravanju slovenske obrambne linije padel ob Jokičevem posredovanju, zahteval prosti strel, namesto katerega pa prejel rumeni karton. Slovaški selektor je ob pritisku na svoja vrata polčas začel z nekoliko bolj obrambno postavo, kar pa ni preprečilo Slovenske razpoloženosti in zrelosti. Kmalu je porumenel slovenski kapetan, Robert Koren, za katerega so, zaradi kartonov, kvalifikacije že zaključene.

Slovaki so v končnici hiteli loviti svoj zaostanek in pri tem naredili nemalo napak. Kekova neprebojna obrambna linija je bila nerešljiva uganka, medtem ko so si napadalci ob odprti igri pripravili kar nekaj domiselnih protinapadov. Luknje, ki so se ustvarile v igri tokratnih gostiteljev, sta poizkušala izkoristiti sprva Novakovič, nato pa v sodnikovem dodatku še rezervist Nejc Pečnik, ki je ob pomoči kölnskega napadalca v svojem petem nastopu za državni dres še v drugo zatresel slovaško mrežo. Šokirani domači navijači so onemeli, po stadionu pa je odmevalo slovensko slavje.

Slovaki so potrebovali le točko, Kekovi varovanci pa celoten paket in čeprav se je zdelo, da je pred gostitelji lažja naloga, kot so jo imeli v slovenskem taboru, je igrišče postreglo s trdim bojem in razpletom, o katerem so mnogi pred tekmo le sanjali. Slovenija je na krilih celotnega moštva ob natančni levici Valterja Birse in nato še razpoloženega Nejca Pečnika pomešala 'štrene' razočaranim Slovakom, sama pa se ob razpletu približala Nemčiji, Danski, Srbiji in Italiji, ki že potujejo v Afriko. V primeru zmage v San Marinu in ob pomoči Poljakov, ki bi na domačem igrišču morali ugnati popolnoma potolčene Slovake bi se v sredo Slovenija postavila ob bok četverici, ki se bo prihodnje poletje merila na SP, če pa se 'računica' ne izide, čakata domačo izbrano vrsto še dve dodatni tekmi. Ob igri, s katero Kekova četa vsakič znova dokazuje, da je zrela za odmevnejši uspeh, so sanje o Afriki morda bliže, kot se zdi.

Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance: »Dočakali smo svoj trenutek, zabili in dobro pripeljali tekmo do konca. Fantom čestitam, korak naprej k cilju. Čaka nas še zadnji krog, po sredi bomo naredili obračun. Zdaj ste vsi videli, da ima ta ekipa nogometno kakovost, tako ekipno, kot individualno.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

SORODNE NOVICE

  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.
  • 23.03.2024 | A
    Slovenci z mislimi že pri Portugalski
    Slovenska nogometna reprezentanca je po četrtkovem remiju na Malti opravila regeneracijo in pričela s pripravami na torkov obračun s Portugalsko

DELI NA