18.06.2010 | A
Slovenija ostaja neporažena

Osmi tekmovalni dan svetovnega nogometnega prvenstva so bile oči dve milijonskega naroda uprte v Johannesburg, kjer sta se v lovu na zmago borili Slovenija in ZDA. Zmagovalca to srečanje ni prineslo. Za Slovenijo sta v prvem polčasu zadela Birsa in Ljubijankič, v drugem pa Donovan in Bradley. Prvi boj omenjenih reprezentanc sta začeli nekoliko spremenjeni enajsterici. Kek je prednost pred Dedičem tokrat dal Ljubijankiču, v ameriški vrsti namesto Clarka Torres.

Slovenija:ZDA 2:2 (2:0)
Strelci: Birsa '13, Ljubijankič '42; Donovan '48, Bradley '82
Sodniki: Koman Coulibaly (Mali), Redouane Achik (Maroko), Inacio Candido (Angola), Subkhiddin Mohd Salleh (Malezija).

Slovenija: S. Handanovič; Brečko, Cesar, Šuler, Jokič; Birsa (od 87. Dedič), Koren, Radosavljevič, Kirm; Ljubijankič (od 74. Pečnik, od 90. Komac), Novakovič.
Trener: Matjaž Kek.

ZDA: Howard, Cherundolo, DeMerit, Onyewu (od 80. Gomez), Bocanegra, Donovan, Bradley, Torres (od 45. Edu), Dempsey, Altidore, Findley (od 45. Feilhaber).
Trener: Bob Bradley.

Veliko je bilo te dni govora o razsežnosti ene oz. druge reprezentance – o majceni Sloveniji in gromozanski velesili Združenim državam Amerike. Boj 14. reprezentance na svetu proti 25., kot kaže lestvica Mednarodne nogometne organizacije, ni prinesel zmagovalca, ekipi pa sta si razdelili po točko. Slovenija je tako s štirimi osvojenimi na tem prvenstvu in tremi zadetki še vedno na vrhu skupine C.

Zdravi in razpoloženi Slovenci, ki so na zelenico Ellis Parka stopili v najmočnejši zasedbi, lepotni popravek je bil le v napadu, kjer je Dediča zamenjal Ljubijankič, so se zoperstavili Bradleyjevim varovancem. Seznam uspehov reprezentance z druge strani Luže je več kot zavidljiv – tretji s SP v Urugvaju, četrtfinale na SP 2002, drugo mesto na pokalu konfederacij, ki so ga osvojili lani prav na tem stadionu, prvaki Panameriških iger iz leta 1991 in še bi lahko naštevali. Za Slovenijo pa je bil to tretji nastop na velikih tekmovanjih, kjer so bila pričakovanja že z uvrstitvijo dosežena, s prvo zmago samostojne države na mundialu presežena, zdaj pa so na vrsti sanje.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS MC/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA