14.06.2010 | A
Slovenija na naslovnicah

Ponedeljkovo jutro je postreglo s številnimi komentarji tujih častnikov o tem, ali se je Slovenije v nadaljevanju prvenstva za bati, saj ob igri, ki jo je prikazala na prvem srečanju, navdušenja ravno ni bilo. Pomembno je to, da je Kekova četa preživela krstni nastop, si okrepila samozavest in z jasno začrtanimi cilji drvi petku naproti.

Nad igro vihali nosove

Slovenska izbrana vrsta, ki se je iz Polokwaneja vrnila bogatejša za tri točke, je s sinočnjo zmago premešala štrene najboljšim. Po tem, ko so si bili tuji mediji enotni, da sta ravno Slovenija in Alžirija slabši del skupine C, je žepna državica ob Jadranskem morju presenetila svetovno javnost in se zavihtela na vrh svoje skupine. Razočaranje je bilo največje na strani alžirskega čuvaja mreže, ki je po koncu tekme zajokal.

Resda je tudi selektor sam prikimal dejstvu, da tekma ni pustila 'umetniškega' vtisa, a pomembno je, da je dobljena. Tudi nogometni strokovnjaki so si enotni: bistvo tega obračuna so bile zmaga, tri osvojene točke in samozavest. Pametna igra za gol je bila v 79. minuti tudi poplačana, za kaj več, pa bo priložnost že konec tedna, ko se bo Slovenija 'udarila' z Američani. Vseeno je potrebno pritrditi temu, kar moštvo vseskozi poudarja. Znova je prevladal kolektivizem.

Je Slovenija sploh nevarna?

Vsem opazovalcem je skupno eno – prav vsi so enotni pri tem, ko ugotavljajo, da je Slovenija nasprotnika premagala pod ravnjo svojih sposobnosti, a zmagi ne gre gledati v zobe in vsaj do petka bodo tako Capello, Bradley kot tudi Saadane naše fante gledali zgolj v hrbet.

»Hej, Anglija in ZDA, poglejta, kdo je na vrhu skupine. Mala Slovenija,« so se razpisali današnji tuji častniki, ki kar ne morejo razumeti trenutnega razpleta v skupini C. Sedma sila ugotavlja, da se igra ni razživela vse do Korenovega gola, nekateri pa so prepričani, da se po videnem niti Anglija niti Amerika nimata kaj bati. Podcenjevanje Kekove čete je voda na mlin moštvu, ki skromno in tiho niza zmage (sedma zapored z izjemo tekme v Moskvi). Razlog v zmagi je marsikdo videl v Jabulaniju, vseeno pa se pojavljajo namigovanja o tem, da lahko ekipa z enim najboljših vratarjev prvenstva vendarle napreduje v osmino finala.

Prva poškodba na prvenstvu

Čeprav se je slovenska izbrana vrsta uspešno izogibala poškodbam, pa je z današnjega dopoldanskega regeneracijskega treninga odšepal Rene Krhin. Že po uvodnih minutah je 20-letni vezist zapustil igrišče, zdravniška služba pa mu je nemudoma nudila pomoč. Kako resna je poškodba za zdaj še ni znano. Nekoliko bolj so se na treningu spotili rezervisti, po treningu pa so fantje obiskali levji park in si nekoliko odpočili od nogometa. S tem pa se je 23 najboljših nogometašev v državi prvič soočila z levi. Naslednjič si bodo z oči v oči zrli z Otoškimi 'tremi levi'. Več tukaj.

Na treningu je Kekove izbrance s tribune opazoval predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, kot tudi častni predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl. V prihajajočih dneh pa bo reprezentante po zgodovinskem uspehu na prvi preizkušnji tokratnega prvenstva obiskal še najboljši slovenski igralec vseh časov Branko Oblak.

Howard do petka nared

Sprva se je zdelo, da bo v ameriški gol v petek stopil 38-letni Marcus Hahnemann, saj je Tim Howard na srečanju z Angleži utrpel odrgnine na rebrih. Skupil jo je že v 29. minuti ob trku s Heskeyjem, ki je z nogama priletel naravnost v vratarjev prsni koš. »Trenutno še ne vemo, kako je z njim. Verjamem, da bo nared,« je bil optimističen ameriški selektor, in res. Zadnje novice iz tabora ameriške izbrane vrste kažejo na to, da bo vratar Evertona, ki je eden od zaslužnejših, da Angleži niso več kot enkrat tresli mreže, do petkovega obračuna s Slovenijo nared.

Tudi sicer so v taboru Kekovih petkovih nasprotnikov povsem optimistični pred novo preizkušnjo. »Pozitivno je to, da smo osvojili vsaj točko. Zdaj moramo zmagati v naslednjih dveh tekmah,« je bil prepričan Clint Demplsey, ki je Angležem z golom v 40. minuti, odvzel dve točki.

Bolj so nam naklonjeni Alžirci. »Slovenija ima možnosti za drugi krog, zlasti zaradi tega, ker se bo sedaj pomerila z ZDA. To bo njen odločilni dvoboj, s psihološkega stališča pa lahko igra le še bolje,« je prepričan včerajšnji poraženi strokovnjak. »Od vsega me je pri vas najbolj navdušila enotnost moštva,« je še dodal. In ravno ta element je ključen v trenutkih, kot je bil nedeljski obračun.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS/TAKA

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA