10.12.2015 | Futsal AA
Slovenija na Češkem začenja lov na svetovno prvenstvo

Danes se z osrednjim delom nadaljujejo kvalifikacije za že 8. svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnjo jesen gostila Kolumbija (med 10. septembrom in 1. oktobrom). Prvi krog kvalifikacij je potekal med 22. in 25. oktobrom, sodelovalo je 23 ekip, prvaki šestih skupin (Moldavija, Švedska, Francija, Latvija, Anglija in Finska) so si zagotovili napredovanje in nastop v 2. krogu.

Tudi Hrvaška in Italija

V glavnem krogu bo sodelovalo 28 ekip, ki bodo razdeljene v sedem skupin po štiri ekipe. V glavni del kvalifikacij (izločilne boje) bosta napredovali po dve najboljši zasedbi iz vsake skupine. Med 10. in 13. decembrom bodo turnirje gostili Italija, Portugalska, Hrvaška (Osijek), Češka (Chomutov), Madžarska, Nizozemska in Turčija. Slovenija bo pot v zadnje sito iskala na Češkem, merila pa se bo z domačo reprezentanco, Kazahstanom in Francijo. V tem delu kvalifikacij bo dejaven tudi slovenski mednarodni sodnik Dejan Nikolič Koprivec, ki bo sodil na turnirju na Madžarskem.

Še izločilni boji

Vseh 14 ekip bo po žrebu razdeljenih v sedem parov, kjer si bo boljša ekipa na dveh tekmah priborila vozovnico v Južno Ameriko. Zadnja izločilna faza kvalifikacij bo potekala med 22. marcem in 14. aprilom.

KV za SP 2016:

10.12.
Češka – Kazahstan (16.30)
Slovenija – Francija (19.00)

11.12.
Kazahstan – Slovenija (16.30)
Češka – Francija (19.00)

13.12.
Francija – Kazahstan (13.30)
Slovenija – Češka (16.00)


Kvalifikacije za SP 2016 (drugi del, 10. – 13.12.):

skupina 1:
Ukrajina, Madžarska, Belgija, Anglija

skupina 2:
Hrvaška, Azerbajdžan, Belorusija, Švedska

skupina 3:
Rusija, Srbija, Turčija, Finska

skupina 4:
Španija, Nizozemska, BiH, Latvija

skupina 5:
Češka, Slovenija, Kazahstan, Francija

skupina 6:
Portugalska, Romunija, Poljska, Norveška

skupina 7:
Italija, Slovaška, Makedonija, Moldavija

tekme 10.12.

Ukrajina – Anglija
Madžarska – Belgija
Azerbajdžan – Švedska
Hrvaška – Belorusija
Rusija – Finska
Turčija – Srbija
Španija – Latvija
Nizozemska – BiH
Češka – Kazahstan
Slovenija – Francija 
Portugalska – Poljska
Romunija – Norveška
Slovaška – Moldavija
Italija – Makedonija

Reprezentanca Slovenije se bo danes na uvodu v kvalifikacije pomerila s Francijo, tekma je na sporedu ob 19. uri. Pred začetkom turnirja pa v našem taboru niso skrivali ambicij po napredovanju. Zaradi poškodbe manjka Uroš Kroflič.

Seznam igralcev za kvalifikacije:

Kristjan Čujec (Nacional HRV), Igor Bratić (KMN Oplast Kobarid), Matej Fideršek (RE/MAX Maribor), Alen Fetić (MNK Split Tommy HRV), Nejc Hozjan (Montesilvano ITA), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (KMN Oplast Kobarid), Anže Širok (KMN Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb HRV), Damir Puškar (RE/MAX Maribor),Tilen Štendler (Adriatica ITA), Gašper Vrhovec (FC Litija).

Čehov niso pozabili

»Morda je zadaj napočil čas, da se prebijemo na SP. Vsaki cikel je težje, a po drugi strani tudi mi napredujemo. Nikogar se ne bojimo,« je uvodoma povedal kapetan Igor Osredkar, ki ni pozabil, da nam je Češka leta 2012 vzela nastop na SP 2012. »Najprej bo treba premagati Francijo in Kazahstan. Na zadnji tekmi bi radi porazili še domačine. Ne bo jim lahko, nagnali jim bomo strah v kosti. Še zdaj nisem pozabil tega šoka in bolečine iz aprila 2012, ko smo v zadnji minuti dobili gol in izgubili z 1:4. Kar nekaj noči je bilo treba, da smo to prespali. Želel bi, da je tokrat drugače. Da bo še bolj sladko pa bi hotel, da jih premagamo v zadnji minuti, da jih bo še bolj bolelo,«se kapetan Osredkar želi revanširati domačinom.

Pika na i tej generaciji

»Cilji so jasni, gremo po svetovno prvenstvo. Ne bo lahko, skupina je zahtevna. Čehi nam bodo skušali vrniti milo za drago z zadnjih kvalifikacij za Euro 2016. Kazahstan ima Brazilce, ki ves čas igrajo skupaj v Kairatu, ki je uspešen v Evropi. Pozorno bo treba igrati proti Kazahstancem. Treba bo uničiti njihovo igro z golmanom. Tudi Francozov ne smemo odpisati. Smo v dobri formi, leto gre h koncu, termin kvalifikacij je dober. Ni izgovorov, verjamem, da bomo pokazali pravo formo,« je povedal Gašper Vrhovec, ki želi s soigralci na svetovno prvenstvo, ki bi bila po Vrhovčevem mnenju pika na i tej generaciji.

Odločala bo dnevna forma

»Za Slovenijo se da vedno vse od sebe. Ne bo lahko, morda s Francozi nekaj lažje. Čehi in Kazahstanci so v našem rangu, odločala bo dnevna forma. Bomo pa naredili, da se prebijemo na svetovno prvenstvo, tega smo sposobni!«je odločen Kristjan Čujec, ki je pred tednom dni zapustil italijanski Luparense in se preselil v zagrebški Nacional.

Slovenska AA reprezentanca je od 15.9. 1995 do 20.10. 2015 odigrala 218 uradnih srečanj. Benjamin Melink je z 124 nastopi rekorder po številu nastopov za Slovenijo. Igor Osredkar je s 54 zadetki rekorder po doseženih zadetkov. Selektor Andrej Dobovičnik je vodil reprezentanco na 138 tekmah, prvič pa zdaj že davnega 20.12. 2005 proti Portugalski v Kobaridu.

Tekst: D.P.
Foto: Futsal.com.ua

SORODNE NOVICE

 • 22.02.2024 | Futsal AA
  Osredkar in Fetić med strelci
  V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
 • 21.02.2024 | Futsal AA
  Po vodstvu klonile proti Franciji
  Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
 • 20.02.2024 | Futsal AA
  Po preobratu remi s Francijo
  Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.
 • 06.02.2024 | Futsal AA
  V 40. minuti do remija s Hrvaško
  Slovenija in Hrvaška sta v Podčetrtku odigrali še drugo prijateljsko tekmo v nekaj dneh. Nocoj je bilo 2:2, gola sta dosegla Jeremy Bukovec in Žan Janež.
 • 05.02.2024 | Futsal AA
  V torek v Podčetrtku
  „Želja je, da smo rezultatsko in v sami igri uspešnejši, kot smo bili v soboto. Je tudi res, da je do torka malo časa, da bi nekaj drastično menjali. Ti dve tekmi s Hrvaško jemljemo bolj kot pripravo na to, kar sledi: decembra začnemo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Sestavljamo koščke za naš končni izdelek,“ tekmo proti Hrvaški napoveduje Žiga Čeh.
 • 03.02.2024 | Futsal AA
  Tesen poraz proti sosedom
  V Štorah v Športni dvorani je Slovenija tesno z rezultatom 1:2 klonila proti Hrvaški. Gol za Slovenijo je dosegel Jeremy Bukovec. Ekipi se bosta vnovič pomerili v torek, 6.2., ob 17.30 v Podčetrtku.
 • 03.02.2024 | Futsal AA
  Danes v Štorah prva proti Hrvaški
  Članska futsal reprezentanca je sinoči trenirala v Podčetrtku, danes ob 18.30 pa jo v Štorah čaka prva od dveh prijateljskih tekem s Hrvaško. Drugo bo na sporedu v torek, 6.2., ob 17.30 v Podčetrtku
 • 02.02.2024 | Futsal AA
  Razpoloženi pred reprezentančnima tekmama
  Pred našimi reprezentanti sta tekmi proti Hrvaški, jutri že prva v Štorah. Kar nekaj reprezentantov pa uspešno igra na tujem.
 • 01.02.2024 | Futsal AA
  Pripravljeni na Hrvaško
  Članska futsal reprezentanca v letu 2024 pričenja nov cikel priprav in prijateljskih tekem. V soboto, 3.2., bo Slovenija v Štorah ob 18.30 gostila Hrvaško, s katero se bodo varovanci selektorja Tomislava Horvata pomerili še v torek, 6.2., ob 17.30.
 • 30.01.2024 | Futsal AA
  V Štorah in Podčetrtku proti Hrvaški
  Članska futsal reprezentanca v letu 2024 pričenja nov cikel priprav in prijateljskih tekem. Z mislijo so vsaj malo že pri decembrskem pričetku kvalifikacija za evropsko prvenstvo v futsalu, ki bo potekalo januarja 2026 v Litvi in Latviji.

DELI NA