26.03.2012 | Futsal AA
Slovenija korak do svetovnega prvenstva na Tajskem

Sloveniji je pripadel prvi polčas dodatnih kvalifikacij za SP 2012. V Velenju so varovanci selektorja Andreja Dobovičnika s 2:0 premagali Čehe, in si priigrali lepo prednost pred povratno tekmo v Pragi (11.4. 2012 ob 18. uri). Za Slovenijo sta v Velenju zadela Alen Fetič in Rajko Uršič.

Dodatne kvalifikacije za SP 2012, ponedeljek, 26.3.

Slovenija : Češka 2:0 (1:0)
1:0 Fetič (10.), 2:0 Uršič (30.)

Odločen uvod

Slovenija je tekmo začela v postavi Zorč, Osredkar, Grželj, Mordej, na vratih pa je bil Puškar. Uvod je bil dober, nič boječ, ampak odločen, kot si ga boj za vozovnico za SP tudi zasluži.

Nagradi za Melinka in Čujca

Dodaten impulz je celotni tekmi dala tudi slavnost pred samim prvim udarcem. Predsednik NZS Aleksander Čeferin in predsednik KMN Pri NZS Vlado Močnik sta obdarila dva jubilanta – Benjamin Melink je dobil priznanje za 100. nastop, Kristjan Čujec pa za 50.

Potem je šlo zares. V 2. minuti je preko vrat meril Rok Mordej, v 4. minuti so Čehi blokirali Igorja Osredkarja, pri strelu je bil tudi Primož Zorč. Dvakrat so Puškarja ogreli gostje. V 4. minuti je selektor Andrej Dobovičnik poslal na parket športne dvorane v Velenju nove moči – Uršič, Čujec, Melink, Fetič.  Gostom niso dali dihati – visoko na njihovo polovico so se postali. Zgodilo se je, da niso zmogli s svoje polovice.

Puškar na mestu

Ko so prišli preko, so bili najbolj nevarni po levi strani. Tam je deloval izkušeni rutiner Michal Mareš. Dvakrat je meril. Enkrat je dobil blok, drugič pa je bil tudi Damir Puškar. V 7. minuti bi lahko gostje vodili, pa jim ni uspelo – Slovenija je povsem na desni strani pozabila na Michala Seidlerja. Na srečo je bil Puškar zopet na svoje mestu.

Fetič za 1:0

Nagrada za požrtvovalne Slovence je prišla v 10. minuti. Zorč, Fetič in Uršič so vršili pritiks, Fetič je prišel do žoge in premagal še vratarja Liborja Gerčaka. Rdeča dvorana je eksplodirala, 1200 gledalcev je skočilo na noge. Zasluženo!

Vratnica Čujca

Pričakovati je bilo, zgodilo se je. Med 12. in 15. minuto so prišle češke minute. Grozili so, a slovensko srce in požrtvovalnost, tudi nekaj sreče, žogi niso dali poti v mrežo. Po minuti odmora se je Slovenija zopet razživela. Kristjan Čujec je stresel prečko, za piko na i pa navezal nase celo češko obrambo, ki je izpadla sila nebogljena ob slovenskemu legionarju.

Uršič za 2:0

V drugem polčasu so Čehi vršili pritisk, prvih deset minut se je igralo na njihovi polovici. Kljub temu Slovenija ni klonila. Še več – v 10. minuti je sledila hiter protinapad »tri na dva«, ki ga je po sredini s strelom s kakih 10-ih metrov zaključil Rajko Uršič.

Upanje živi

V zadnji minuti bi lahko Čujec povišal na 3:0, a je tudi 2:0 dober rezultat, ki daje upanje, da se ta generacija zapiše med nesmrtne.

Edina slaba vest iz Velenja je ta, da na povratni tekmi v Pragi ne bo Benjamina Melinka. To pot je dobil parni rumeni karton, srečanje si bo ogledal s tribune.

Tekst: D.P.
Foto: D.P.

SORODNE NOVICE

 • 19.05.2024 | Futsal AA
  Slovenija kot nosilka v žreb kvalifikacij za EP 2026
  V kvalifikacije pa se podaja 40 članskih vrst (34 najboljših na Uefini lestvici in šest kvalifikantov, ki so bili uspešni v predkrogu kvalifikacij), ki bodo glavnem delu kvalifikacij deljene v 10 skupin po štiri ekipe. Glavni del kvalifikacij bo potekal od decembra 2025 do aprila 2026.
 • 14.05.2024 | Futsal AA
  Fideršek in Gajser uspešna v polfinalu
  V Švici se je začel polfinale državnega prvenstva, gole sta dosegla Matej Fideršek in Tilen Gajser. V Italiji Pordenone Marka Hrvatina nadaljuje lov na Serie A, na Hrvaškem bo o prvaku odločala 5. tekma finala.
 • 10.05.2024 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec zabija tudi v finalu
  Na Hrvaškem je naš reprezentančni sidraš Jeremy Bukovec potrdil dobro formo v prvih dveh tekmah finala. Dobro v končnici Seria A2 Elite kaže tudi Pordenoneju, ki ima močan slovenski pečat. V Italiji, v Serie A, se bo začel četrtfinale, v Švici pa polfinale.
 • 03.05.2024 | Futsal AA
  Bukovec za naslov prvaka, v končnico tudi Hozjan
  Na Hrvaškem se začenja finale, Jeremy Bukovec bo v dresu Olmissuma igral proti ekipi Futsal Dinamo. V četrtfinale italijanske lige je napredoval tudi Nejc Hozjan, končnica Serie A2 čaka tudi Pordenone, ki ga vodi trener Marko Hrvatin.
 • 22.04.2024 | Futsal AA
  Osredkar in Fetić pomagala svojima ekipama rang višje
  V Serie A2 se je vnovič izkazala ekipa Pordenoneja, ki je z domačo zmago proti Leccu (8:4) krog pred koncem rednega dela potrdila uvrstitev v končnico. Za ekipo trenerja Marka Hrvatina je Tilen Štendler dosegel dva gola, v tej sezoni skupaj sedem. V dresu Pordenoneja še vedno igra tudi Rok Grželj.
 • 13.04.2024 | Futsal AA
  Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
  Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
 • 12.04.2024 | Futsal AA
  Evropski in svetovni prvak je bil premočan
  Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
 • 10.04.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
  Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
 • 09.04.2024 | Futsal AA
  Futsal reprezentanca na Portugalsko
  „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
 • 02.04.2024 | Futsal AA
  Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
  Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.

DELI NA