02.05.2023 | Ženska A
Slovenija dobila tekmice v Ženski ligi narodov

Evropska nogometna zveza Uefa je danes v Nyonu izvedla žreb skupin za prvo izvedbo ženske lige narodov. Pri žrebu je osrednja vloga pripadla izvrstni španski nogometašici Verónici Boquete.

Slovenija bo tekmovanje začela v ligi B, točneje v Ligi B4, tekmice pa Češka, BiH in Belorusija. Tekme bodo od septembra do decembra letos. Tekmovanje bo potekalo po sistemu tekem doma in v gosteh.

Žreba sta se udeležila selektor Borut Jarc in Uroš Juračič, tehnični vodja ženske reprezentance.

Ženska liga narodov:

A1:
Anglija, Nizozemska, Belgija, Škotska

A2:
Francija, Norveška, Avstrija, Portugalska

A3:
Nemčija, Danska, Islandija, Wales

A4:
Švedska, Španija, Italija, Švica

B1:
Republika Irska, Severna Irska, Madžarska, Albanija

B2:
Finska, Romunija, Slovaška, Hrvaška,

B3:
Poljska, Srbija, Ukrajina, Grčija

B4:
Češka, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Belorusija


C1:
Malta, Moldavija, Latvija, Andora

C2:
Turčija, Luksemburg, Litva, Gruzija

C3:
Azerbajdžan, Črna gora, Ciper, Ferski otoki

C4:
Izrael, Estonija, Kazahstan, Armenija

C5:
Severna Makedonija, Kosovo, Bolgarija

Odziv po žrebu:

 

Borut Jarc, selektor:
„Dobili smo zanimivo skupino, kjer ima Češka najvišji rating, saj zasedajo 27. mesto na Fifini lestvici. Slovenija, kot druga po moči s Fifine lestvice v tej skupini, napada 1. mesto, kar bo tudi naš osrednji cilj. Poleg Češke sta tu še Bosna in Hercegovina in Belorusija. Obe ekipo poznamo, prijateljskih tekem pa ni več. Zadeva je popolnoma jasna, vsaka tekma ima svoj naboj. Na vsaki tekmi so možne tri točke, kar nas najbolj zanima. Verjamem pa, da bo tekma z Bosno in Hercegovino imela še dodaten naboj, gre za reprezentanco iz naše soseščine, naše regije.“

Mateja Zver, kapetanka:
„Skupina je kar zahtevna, v preteklosti smo že igrale proti tem reprezentancam. Moramo se zelo dobro pripraviti na vsako tekmo, ker vemo, kako kakovostne so reprezentance. Vsako tekmo moramo biti stoodstotno fokusirane, agresivne, taktično disciplinirane. Z garanjem do zadnje minute moramo slediti zastavljenemu cilju, ki smo si ga zadale. Že zdaj pa seveda apeliram na navijače, da nas bodo na vsaki tekmi v velikem številu na tribunah vzpodbujali in nam dajali dodatno motivacijo in energijo, ki jo bomo zelo potrebovale.“

Dominika Čonč, reprezentantka:
„Po mojem mnenju je žreb dober. Češka je sicer zelo dobra reprezentanca, vendar pa tako kot za nas ni lahkih tekem proti na papirju lažjim nasprotnikom, tako smo sedaj vedno znova dokazale, da se lahko uspešno kosamo z vsakim. Vse tekme bodo zahtevne, vendar pa se zavedamo naše moči in seveda štartamo na vrh.“

51 držav

Reprezentance je žreb razdelil v lige glede na uvrstitev na Uefini lestvici po koncu skupinskega dela evropskih kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Slovenija je na tej lestvici zasedla 23. mesto. Države so razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Liga C bo s štirimi skupinami s po štirimi ekipami ter eno s tremi.

V ligi A bodo igrale Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska (boben 2), Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska.
V ligi B bodo igrale Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa bodo Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora.

Napredovanje

Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Termini tekem

Tekme 1. kroga bodo med 20. in 23. septembrom, 2. kroga med 23. in 26. septembrom, 3. kroga med 25. in 28. oktobrom, 4. kroga med 28 in 31. oktobrom, 5. kroga med 29. novembrom in 2. decembrom, 6. kroga pa med 2. in 5. decembrom.

Povečati konkurenčnost in zanimanje

Moško izvedbo lige narodov so prvič izvedli 2018 z namenom, da bi namesto mednarodnih prijateljskih tekem zagotovila bolj smiselne in konkurenčne tekme. Takšen je namen tudi v ženski različici.



Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA