26.01.2010 | NZS
Slovenija 38. na Respect Fair play lestvici

Slovenija 38. na Respect Fair play lestvici

Na spletni strani UEFA so objavili Respect Fair play lestvico ob polovici sezone, kjer je na vrhu Švedska, Slovenija, lani ob tem času na 19. mestu, pa letos zaseda šele 38. mesto med 53. državami.

Uefina lestvica Fair playa sicer točkuje države glede na rezultate v vseh tekmovanjih pod okriljem Uefe na klubskem in reprezentančnem nivoju med obdobjem od 1. maja 2009 do 30. aprila 2010. Tako so tukaj zajete reprezentančne tekme A reprezentance, nastopi slovenskih klubov v Evropi in tudi nastop U19 reprezentance na Euru U19 v Ukrajini in razni kvalifikacijski turnirji mlajših selekcij.

Na lestvici do 31. decembra 2009 (gre torej za vmesne rezultate na polovici sezone) prvo mesto zaseda Švedska pred Dansko in Anglijo, veljajo pa rezultati vseh držav, katerih predstavniki so skupno odigrali 26. tekem, do tega števila pa je UEFA prišla tako, da je celotno število tekem pod okriljem UEFE delila s številom držav članic. Tako s seznama odpadejo Albanija, San Marino, Lihtenštajn, Luksemburg in Andora, ki bi bili sicer tako pri repu razpredelnice.

Slovenija ima trenutno povprečje po odigranih 50 tekmah 7.758, kar je daleč od prvih treh mest, kakor tudi daleč od povprečja 8.0, ki bi bilo potrebno (v kolikor bi Slovenija zasedla eno od prvih treh mest) za dodano mesto v Uefini evropski ligi za naslednjo sezono.

Rezultati na Respect Fair Play lestvici so pridobljeni s strani Uefinih delegatov, ki morajo pri svojem ocenjevanju upoštevati precej kriterijev: poštena igra, spoštovanje nasprotnika, spoštovanje sodnika, obnašanje pristašev in funkcionarjev, kot tudi rumeni in rdeči kartoni.

Slovenija lahko sicer v prihodnjih tekmah in kvalifikacijah do konca aprila svojo uvrstitev še nekoliko popravi in poskuša ujeti lansko uvrstitev, ko je bila ob koncu sezone na 28. mestu.

Tekst: NZS/MK
Foto: UEFA.com

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.
 • 18.02.2024 | NZS
  Razpis za odprto delovno mesto Hišnik
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 08.02.2024 | NZS
  Čeferin: Leta 2027 ne bom več kandidiral za predsednika Uefe
  Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po kongresu v Parizu, na katerem so potrdili spremembo statuta glede podaljšanja predsedniškega mandata, razkril, da čez tri leta ne bo več kandidiral za prvega moža evropske zveze.
 • 08.02.2024 | NZS
  Na kongresu Uefe sprejeli spremembo statuta
  Evropska nogometna zveza Uefa je na 48.rednem kongresu v Parizu z veliko večino potrdila spremembo statuta, ki potencialno omogoča, da bi zdajšnji predsednik krovne evropske zveze Aleksander Čeferin lahko kandidiral tudi za predsedniško mesto v obdobju od leta 2027 do 2031.
 • 03.02.2024 | NZS
  Delegatski seminar na Brdu pri Kranju
  V soboto, 3.2.2024, je na Brdu pri Kranju, v okviru usposabljanja delegatov NZS, potekal delegatski seminar.
 • 15.01.2024 | NZS
  Razpis za delo trenerja v dekliškem nogometnem oddelku NZS
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 13.01.2024 | NZS
  Po 43. seji IO NZS
  Na sedežu NZS se je odvila 43. seja Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.  V uvodu seje so izvršniki najprej potrdili zapisnikoe prejšnjih sej, potem pa obravnavali točko o imenovanju selektorjev mlajših reprezentanc, razpravljali o UEFA solidarnostnih sredstvih, pravilih za UEFA Pokal regij, strategiji "Nogomet za vse 2024-2028", spremembah vrednotenja programov "Nogomet za vse" in pravilniku o nogometnih agentih. 

DELI NA